חוקרים מציעים מודל חדש להתפתחות סרטן לבלב (Nature)

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature קורא תיגר על ההשערות הנוכחיות הנוגעות לאופן התפתחות סרטן לבלב ועשוי לסייע בהבנה מדוע מדובר באחד הגידולים הקטלניים ביותר. הממאירות מאובחנת לעיתים קרובות בשלב מתקדם ובמרבית המקרים הפרוגנוזה גרועה ביותר.

מחקר קודם התבסס על בדיקות נגעים מוקדמים מהלבלב והוביל לתיאוריה הנוכחית לפיה המחלה מתפתחת דרך רצף עוקב של שינויים גנטיים. התיאוריה הנ”ל גורסת כי ההתקדמות לסרטן היא הדרגתית מאחר וכל שינוי כזה נרכש באופן עצמאי.

עם זאת, מהמחקר החדש עולה כי למעשה ההיפך הוא הנכון. באמצעות כלים חדשים, חוקרים מקנדה מצאו כי השינויים הגנטיים הגורמים למחלה מתפתחים כולם בו-זמנית. במקום רצף עוקב של שינויים גנטיים, עם סדר מוטאציות מקובל, האירועים מתרחשים בו-זמנית ולא באופן עוקב ועשויים לכלול סידורי מחדש של הגנום של הגידול.

מהנתונים עולה כי ב-45% מהגידולים (48/107) זוהו שינויים במספר העותקים שתאמו לפלאוידיות. שינויים אלו היו נפוצים במיוחד בגידולים שכללו מוטאציות בגן TP53.

החוקרים פיתחו אלגוריתם רגיש, בשם ChromAL, במטרה להבחין בין שינויים רבים המתרחשים בו-זמנית ובין אירועים ממוקמים והדרגתיים, המצטברים עם הזמן. מניתוח זה עלה כי בשני-שליש מהמקרים (65.4%, 70/107) השינויים התרחשו בו-זמנית, כאשר התוצאה הייתה דומה במדגם נוסף ובלתי-תלוי של 84 דגימות סרטן לבלב נוספות (60%).

ממצאים אלו עולים בקנה אחד עם התצפיות לפיהן 80% מהחולים עם סרטן לבלב מתייצגים עם מחלה בשלב מתקדם.

Nature. 2016;538:378-382

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה