הלכה ורפואה ב’יד שרה’ : פתיחת אינקובאטור בשבת/מאת הרב יעקב וינר

תינוק “פג” השוהה בתוך אינקובאטור ולצורך התפתחותו הוריו מטפלים בו בכל יום, בהחזקתו ובליטופו. אמנם על ידי פתיחת האינקובאטור מופעל גוף החימום. האם מותר להורים לפתוח את האינקובאטור בשבת במקרה זה?

במוקד השו”ת שע”י ‘יד שרה’ התקבלה השאלה הבאה:

לי ולאשתי נולד תינוק במשקל נמוך בשבוע ה-24 להריון, מיד לאחר הלידה הועבר התינוק לפגייה והוכנס לאינקובאטור למשך מספר שבועות עד להתפתחות תקינה של איבריו הפנימיים. במשך שבועות אלו אני ואשתי באים לבית החולים בכל יום לבקר את בננו בפגייה, ואף מחזיקים בו ומלטפים את גופו. לטענת הצוות הרפואי יש לכך השפעות חיוביות על התפתחותו התקינה.

אמנם, שמנו לב שבכל פעם שאנו פותחים את חלון האינקובאטור יוצא ממנו אויר חם הגורם לקירור החלק הפנימי ולהפעלת גוף החימום, כדי להעלות את הטמפרטורה לדרגה הרצויה לתינוק.

שאלתי היא: האם מותר לפתוח את האינקובאטור בשבת, אף שפעולה זו גורמת להפעלה של גוף החימום?

תשובה: על פי חז”ל, תינוק מוגדר “בריא ושלם” כאשר הוא נולד בחודש התשיעי או השביעי. תינוק שנולד קודם חודש שביעי או בחודש השמיני ואין לו אפשרות לשרוד מוגדר כ”נפל”, ואסור לחלל את השבת עבור הצלתו.

אכן חכמת הרפואה התקדמה מאוד, וכיום גם לפגים שנולדים לפני החודש השישי סיכוי סביר לשרוד ולהתפתח כראוי, על ידי טיפול מסור במכונות מתקדמות. לכן בימינו בודאי יש מצווה ואף חובה לחלל שבת עבור התפתחותם, שאף על ספק הצלת נפשות מחללים את השבת.

מעתה יש לדון האם ליטוף והחזקת תינוק “פג” נכללים בפעולות מצילות חיים. ואף אם נאמר שהם אכן גורמות להצלת חיים, יש לברר האם הימנעות מליטוף יום אחד בשבוע יגרום להתדרדרות במצב בריאותו ולסכנת חיים.

בשולחן ערוך (אורח חיים סימן שכח סעיף ד) כתב, שמותר לעשות בשבת עבור חולה שיש בו סכנה כל דבר שרגילים לעשות לו בימות החול. וכתב על כך במשנה ברורה (סעיף קטן יד), שכמה מגדולי הפוסקים חולקים על כך, וסוברים שאין לחלל שבת עבור חולה מסוכן אלא כאשר ברור לנו שהימנעות מהפעולה הנצרכת תגרום חשש לחיי החולה, אבל אם אין חשש כזה, אף אם החולה רגיל שעושים עבורו פעולה זו, אין לעשותה אלא באמצעות אינו יהודי שיעשנה עבור החולה. מסיים המשנה ברורה בפסק הלכה, שבמקרה זה “מהנכון להחמיר באיסור של תורה”.

נשוב לנידון שאלתנו: פעולת ליטוף הפג נחשבת על פי הרופאים כדבר הנצרך להתפתחותו של התינוק. לכן, לדעת השולחן ערוך הדבר מותר לכתחילה, שהרי התינוק מורגל בפעולה זו בימות החול, ולכן אין למנוע אותה ממנו בשבת.

ואף לדעות האוסרות פעולה שאינה מצילה חיים בשבת עבור חולה שהורגל בה, נראה שמותר לפתוח את האינקובאטור בשבת לצורך החזקת התינוק וליטוף גופו, מאחר שההפעלה אינה נעשית מיד בפתיחה אלא לאחר דקה או יותר, ולכן אין זה נחשב מעשה חילול שבת בידיים אלא כ”גרמא” בלבד, ואין בזה איסור תורה אלא גזירת חכמים.

לסיכום: מותר לפתוח אינקובאטור בשבת לצורך טיפול הגורם להתפתחות תקינה של תינוק “פג”.

הכותב – הרב יעקב וינר שליט”א, עומד בראש מוקד רפואה והלכה בארגון יד שרה, אשר נותן מענה בשאלות הלכתיות רפואיות.

ניתן לפנות במייל machonr@yadsarah.org.il בטלפון 02-6444590, ובכתובת שדרות הרצל 124 ירושלים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Perinatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי משטר הכולל מתן 13 מנות של ויטמין K לווה בשיפור משמעותי של פרופיל תפקודי קרישה בתינוקות, בהשוואה למשטר טיפול הכולל מתן שלוש מנות פומיות של ויטמין K. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בעת מסירת מידע פרוגנוסטי להורים לפגים אודות סיכון לסיבוכים, הורים לפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד עשויים להעדיף הצגת המסרים באופן אופטימי ולא פסימי. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה