סמן גנטי מלווה בסיכון מוגבר לסרטן עור שאינו מלנומה (JAMA Dermatol)

בנבדקים הנושאים פולימורפיזם Bsml סיכוי גבוה כפליים להתפתחות סרטן עור שאינו מלנומה, בהשוואה לאלו עם גורמי סיכון דומים, כולל גיל מתקדם, מין זכר ועיניים ועור בהירים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology.

במסגרת המחקר גייסו החוקרים 100 חולים עם סרטן מסוג BCC (Basal Cell Carcinoma) או SCC (Squamous Cell Carcinoma) כמו גם 100 חולים שטופלו בשל ממאירויות עוריות אחרות (קבוצת ביקורת) במרפאת עור בין 2012 עד 2014.

בסיכומו של דבר המחקר כלל 97 חולים בקבוצת המקרים ו-100 ביקורות . ההבדל בגיל ומין היה משמעותי, ושני אלו הינם גורמי סיכון ידועים לממאירויות עוריות שאינן-מלנומה.

החוקרים בחנו את פולימורפיזם בגן VDR (כולל Apal, Bsml ו-Taql) ובין להערכת הקשר עם התפתחות סרטן עור שאינו מלנומה. הנתונים שימשו ליצירת מודל לניבוי אבחנת סרטן עור שאינו-מלנומה.

גורמי סיכון שהובילו לעליה משמעותית בסיכוי לסרטן עור שאינו-מלנומה כללו צבע עור בהיר (יחס סיכויים של 5.79), מספר רב יותר של כוויות חמורות (יחס סיכויים של 2.59), צבע עיניים בהיר (יחס סיכויים של 2.47) ויכולת שיזוף מעטה (יחס סיכויים של 2.35).

סיפור משפחתי של סרטן עור שאינו-מלנומה וצבע שיער בהיר לא נקשרו באופן מובהק סטטיסטית, וכך גם פולימורפיזם Apal או Taql.

בסיכומו של דבר, גורמי סיכון ידועים לסרטן עור שאינו-מלנומה, דוגמת גיל מתקדם, מין זכר, צבע עיניים בהיר, צבע עור בהיר, יכולת שיזוף פחותה ועליה במספר הכוויות החמורות במהלך החיים, הובילו לעליה בסיכויים לאבחנת סרטן עור שאינו מלנומה בהיקף של פי 2 עד פי 6. בנוסף, בקרב משתתפים עם פולימורפיזם Bsml תועד סיכוי גבוה כפליים (יחס סיכויים של 2.04), בהשוואה לאלו ללא המוטאציה, להתפתחות סרטן עור שאינו-מלנומה.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא בטרם ניתן יהיה להתבסס על מידע גנטי זה להנחיית בדיקות סקר, או החלטות מניעה וטיפול בסרטן עור.

JAMA Dermatol 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה