הצלחות וכשלונות קמפיין Choosing Wisely במלאות חמש שנים לתחילתו (Health Affairs)

חמש שנים לאחר השקתו, קמפיין Choosing Wisely הצליח במידה מסוימת לצמצם טיפול רפואי לא-הולם, אך באותה עת, נותרה עדיין עבודה רבה בשינוי הרגלים של שנים רבות, כך לדברי מומחים בפורום שנערך בנושא.

במהלך הסימפוזיום שארך שלוש שעות, המומחים דנו בהישגים את הקמפיין והכיוון העתידי. האירוע נערך בתמיכת כתב העת Health Affairs, אשר פרסם שני מאמרים שדנו בקמפיין, אחד נוגע למודעות הרופאים ועמדתם בנוגע לקמפיין והשני בנושא העבר, ההווה והעתיד האפשרי של הקמפיין.

קמפיין Choosing Wisely, בו משתתפים מאיגודים רפואיים מקצועיים מכינים רשימה של צעדים ספציפיים בהם רופאים יכולים לנקוט לצמצום שימוש-יתר במשאבים רפואיים, החל בשנת 2012 עם תשעה איגודים רפואיים שפרסמו 45 המלצות. כיום, למעלה מ-80 איגודים מקצועיין פרסמו למעלה מ-500 המלצות.

בתחילה, כל איגוד שלקח חלק בקמפיין קיבל משימה להכין רשימה של חמישה דברים שבוצעו לעיתים קרובות מדי ומעלים שאלות. למעשה מדובר היה בהפיכת תהליך כתיבת הנחיות במקום לנסות לזהות את כל הדברים שיש לבצע, דנים בדברים שייתכן ואין צורך לבצע.

מרבית הרופאים שהיו מודעים לקמפיין מצאו כי החומרים סייעו להם רבות. עם זאת, חלה עליה קטנה ולא-משמעותית משנת 2014 באחוז הרופאים שדיווחו על קשיים בדיונים אודות הימנעות משירותים בעלי תועלת מעטה, מ-42% ל-46% בשנת 2017.

כאשר החוקרים שאלו רופאים מדוע הם ממשיכים לספק שירותים שהוגדרו כבעלי תועלת מעטה, חשש מרשלנות עמד בראש הרשימה, לאחריו התמודדות עם חוסר ודאות ודרישה של המטופלים.

בלוס אנג’לס הקמפיין לווה בתוצאות דרמטיות. אחת הדוגמאות שהובאו נגעה ליוזמה להפחתת בדיקות בתר-ניתוחיות לניתוח קטרקט, לאחר שנמצא כי בדיקות אלו כולל בדיקות מעבדה מלאות, צילום חזה ואק”ג לעיתים רחוקות הובילו לשינוי התוצאות או הטיפול בחולי קטרקט. במקום זאת, בדיקות מיותרות הובילו לעיתים קרובות לעליה במספר הביקורים, הגדלת ההוצאות הרפואיות ועיכובים בניתוח. ההתערבות החלה באוקטובר 2015 ועד אפריל 2016 היקף בדיקות המעבדה, אק”ג וצילומי חזה סביב ניתוחים צנחה בכ-80%, בעוד שחציון זמן ההמתנה לניתוח ירד מ-245 ימים בשנה הקודמת ל-64 ימים לאחר מכן. לכן, בממוצע החולים זכו לשישה חודשים נוספים של שיפור הראיה.

המומחים מציינים גם את האתגרים העתידיים הניצבים בפני הקמפיין ופתרונות אפשריים:

·         שיטות מבוססות לפיתוח ההמלצות: איגודים התבססו על שיטות שונות ולא תמיד התמקדו בתהליכים החשובים ביותר. המומחים ממליצים לשקול לתמרץ איגודים לעבוד בשיתף פעולה לקביעת הגישה לניסוח ההמלצות.

·         שיטות התערבות חדשניות: התערבויות נפוצות אינן תמיד בוחנות מניעים לשימוש-יתר ולעיתים קרובות מתמקדות בשינוי תרבות נרחב יותר. הכותבים ממליצים לעודד גישות המכוונות לשורש הבעיה המובילה לשימוש בשירותים בעלי תועלת מעטה.

·         טכניקות הערכה בעלות חשיבות: יש מקום לדרוש שיטות הערכה מבוססות ולעודד שיתוף פעולה בין בעלי המניות והחוקרים לחיזוק שיטות ההערכה.

·         הרחבת שיתוף פעולה: קמפיין Choosing Wisely לעיתים קרובות מתמקד במוסדות יחידים. עם זאת, יש מקום לבסס תשתית ומשאבים מתאימים לשיתוף הגישות, הנתונים והתוצאות.

Health Affairs. Published October 24, 2017

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

קמפיין Choosing Wisely זכה לפופלאריות רבה וגם בישראל מנסים מספר איגודים, כולל האיגוד לרפואה פנימית, לקדם את הקמפיין.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-European Society of Cardiology עולה כי טיפוס מדרגות מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב. הסקירה כללה תשעה מחקרים עם נתונים אודות 480,520 משתתפים והחוקרים השלימו ניתוח של חמישה מחקרים עם 455,649 משתתפים במטרה לקבוע את הקשר בין טיפוס מדרגות ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב […]

  • משקעי שומן בלבלב מהווים את הגורם העיקרי למחלות לבלב אקסוקריני ואנדוקריני (Am J Gastroenterol)

    משקעי שומן בלבלב מהווים את הגורם העיקרי למחלות לבלב אקסוקריני ואנדוקריני (Am J Gastroenterol)

    משקעי שומן רבים בתוך הלבלב המובילים לשינוי שומני של הלבלב תועדו ב-18% מהמשתתפים במחקר מבוסס-אוכלוסייה גדול, כאשר הן משקעי שומן בלבלב והן שינוי שומני של הלבלב מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת, דלקת לבלב חדה וממאירות של הלבלב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. משקעי שומן רבים בתוך הלבלב מופיעים […]

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהומים לא-מסובכים בדרכי השתן משנית לחיידקי Escherichia coli, Proteus mirabilis ו-Staphylococcus saprophyticus בנשים. המומחים מסבירים כי Pivmecillinam הינה פרו-תרופה פומית של Mecillinam הניתן בזריקה. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות שלושה מחקרים קליניים שהשוו בין שלושה מינונים […]

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה במשך אשפוז קצר יותר לעומת ניתוח ידני להחלפת הירך, זאת לצד הפחתת היקף החולים המופנים למוסד סיעודי ייעודי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי עם הערכה רטרוספקטיבית של הנתונים אודות 8,536 חולים שעברו ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה