אבחנת-יתר הינה בעיה משמעותית ברפואת ילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-PAS)

ברפואת ילדים, ניתן לצמצם בדיקות מיותרות ללא סיכון המטופלים במידה והרופאים פשוט שואלים כיצד הבדיקה תסייע למטופל, כך עולה מנתונים חדשים. בדיקות-יתר ואבחנת-יתר הן תופעות נפוצות ברפואת ילדים, כך טוענים מומחים מארצות הברית במהלך כנס ה-Pediatric Academic Societies.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע אם מדיניות אגרסיבית לזיהוי אבנורמליות בעורקים הכליליים הובילה לאבחנת-יתר של הפרעות אלו בילדים עם Kawasaki Disease.

מדגם המחקר כלל 342 ילדים עם Kawasaki Disease עם סיבוך לבבי. במהלך 15 שנות המחקר, שיעור האבנורמליות בעורקים הכליליים לכל 1,000 חולים עלה כפליים. במהלך אותה תקופת זמן, סיבוכים הקשורים לאבנורמליות של העורקים הכליליים נותרו מאוד יציבים. יחדיו, ממצאים אלו מעידים על מגמה של אבחנת-יתר.

עליה זו בזיהוי אבנורמליות בעורקים הכליליים נבעה בעיקר מעליה באבנורמליות לא-חמורה בעורקי הכליליים, ממצאים נוספים התומכים בעיקרון אבחנת-יתר.

החוקרים מציינים כי מחקרים קודמים הוכיחו כי הורים עשויים לפתח אמונות עיקשות אודות המצב הפגיע של ילדיהם, למרות החלמה מלאה ממחלה. תפיסה זו, הקרויה The Vulnerable Child Syndrome לעיתים קרובות מובילה הורים להגביל את ילדיהם מהשתתפות בפעילויות גופניות בשלב מאוחר יותר בחיים בשל “בעיות לבביות”.

אבחנת-יתר עשויה להתרחש גם כאשר מתקבל לחדר המיון ילד עם חבלת ראש מבודדת. על הרופא להחליט אם יש להשלים בדיקת CT לזיהוי שבר או דמם, בפרט דימום איטי שבמידה ולא-יאובחן, עלול להוביל לתוצאות קטלניות. עם זאת, השימוש בבדיקות CT מצוי במגמת ירידה בשל חשש מפני ממאירויות משנית לחשיפת-יתר לקרינה.

מהערכת הרשומות הרפואיות של 300,000 ילדים שטופלו בשל חבלת ראש מבודדת ב-34 בתי חולים ברחבי ארצות הברית בין 2003-2015, עלה כי השימוש בבדיקות הדמיה, כולל בדיקות CT, הגיעה לשיא של כ-40% בשנת 2008, אך ירד ל-25% בשנת 2015.

היארעות שברי גולגולת ודימומים ירדה במהלך תקופת המחקר, בעיקר לאחר 2008. ירידות אלו לוו בירידה בשיעור האשפוזים וניתוחים נוירו כירורגיים, שוב בעיקר לאחר 2008.

שיעור הביקורים החוזרים בשבוע לאחר האירוע היה נמוך מאוד במהלך תקופת המחקר. שיעורי התמותה וליקוי נוירולוגי ממושך היו נמוכים מאוד בילדים אלו. במילים אחרות, הפחתת בדיקות ההדמיה לוותה בירידה בזיהוי אבנורמליות וירידה בהתערבויות, ללא עדות לנזק למטופלים.

לחץ מצד המטופלים ומצד בני המשפחה “לעשות משהו” במידה וסבורים כי הילד חולה מצוטט לעיתים קרובות כגורם העיקרי המוביל לאבחנת-יתר, כמו גם לחץ עמיתים, או לכל הפחות, חשש מפני הצטיירות כרופא לא-כשיר במידה ולא נעשה דבר. חששות מפני תביעת רשלנות לעיתים קרובות מהוות גורם מרכזי המוביל לבדיקות-יתר וטיפול-יתר.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-PAS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Perinatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי משטר הכולל מתן 13 מנות של ויטמין K לווה בשיפור משמעותי של פרופיל תפקודי קרישה בתינוקות, בהשוואה למשטר טיפול הכולל מתן שלוש מנות פומיות של ויטמין K. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעה של אקזמה בדרגה מתונה-עד-חמורה על קצב הגדילה של ילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAD)

    ההשפעה של אקזמה בדרגה מתונה-עד-חמורה על קצב הגדילה של ילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAD)

    אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה עשויה להאט את קצב הגדילה של ילדים מתחת לגיל 12 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Dermatology. מחקר PEDISTAD הינו מחקר בינלאומי הנמשך בימים אלו וכולל 1,326 ילדים מתחת לגיל 12 שנים עם אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה, שאינם מאוזנים היטב תחת […]

  • ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה במשך אשפוז קצר יותר לעומת ניתוח ידני להחלפת הירך, זאת לצד הפחתת היקף החולים המופנים למוסד סיעודי ייעודי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי עם הערכה רטרוספקטיבית של הנתונים אודות 8,536 חולים שעברו ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של […]

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה