פרופ’ קסל: ”שינוי באורח החיים הוא המרכיב המרכזי שגרם לעליה בשכיחות האלרגיה למזון” (הודעת בני ציון)

הודעת המרכז הרפואי בני ציון

כך אמר פרופ’ אהרון קסל (בתמונה) , יו”ר האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית ומנהל המכון לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי בני ציון, במהלך כנס שהתקיים במרכז הרפואי בני ציון בשיתוף עם עמותת יהל בנושא אלרגיות מזון – אבחון טיפול ודרכי התמודדות. הכנס, כלל הרצאות בנושא אלרגיה שבהן נמסר המידע העדכני והחדשני ביותר בתחום

בכנס שהתקיים במרכז הרפואי בני ציון בנושא אלרגיות מזון – אבחון טיפול ודרכי התמודדות,  סיפר יו”ר האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית ומנהל המכון לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית  במרכז הרפואי בני ציון פרופ’ אהרון קסל על כך,  “שהעלייה בשכיחות האלרגיות קשורה בעיקר לשינוי באורח החיים. בשנים האחרונות מספר הניתוחים הקיסריים גדל, בלידה בניתוח קיסרי יש סיכוי ליותר מחלות אלרגיות מאשר בלידה וגינאלית וזאת משום שבניתוח קיסרי החיידקים המאכלסים את מערכת העיכול (מיקרוביום) דומים יותר לחיידקים על גבי העור של מאשר לחיידקי המעיים. לחיידקים אלה חשיבות בפעילות מערכת החיסון במעי. סיבות נוספות הן צריכת מזון תעשייתי עתיר סוכר ושומן ופחות מזונות ביתיים. שימוש רב יותר  באנטיביוטיקה בגיל הצעיר הפוגע בחיידקי המעיים. ילדים שגדלו עם יותר ילדים בבית פיתחו פחות אלרגיות, כאשר ילדים שגדלו בסביבה כפרית בסמיכות לבעלי חיים פיתחו פחות אלרגיות כי הם נחשפו ונחשפים לתוצרי חיידקים באופן קבוע שתורמים למערכת חיסון שאינה מפרישה חלבונים התומכים בפיתוח אלרגיה. כיום, מבינים שחשיפה מוקדמת למזונות כגון בוטנים וביצים עשויה למנוע אלרגיה”.

פרופ’ אהרון קסל, אמר עוד, “בחלק מהמזונות בעיקר בחלב, האלרגיה נוטה לחלוף עם הגיל. 90% מהאלרגיות לחלב יחלפו עד גיל 5 שנים. ככל שגדלים האלרגיה הופכת להיות יותר מסוכנת. אנו פחות רואים תגובות קשות או מסכנות חיים בילדים מתחת לגיל 3 שנים בחשיפה לאלרגן לעומת מתבגרים. התמותה מאלרגיה למזון יותר גבוהה בעשור השני והשלישי לחיים ובמקרים רבים לא הייתה תגובה קשה בחשיפה מוקדמת יותר. במקרים של חשיפה לאלרגן  בעת שתיית אלכוהול, מחלות חום ופעילות גופנית התגובה  עלולה להיות קשה. התגובה של ילד עם אסטמה קשה יותר”.

מהכנס עולה כי, כיום, על מנת לקבוע לאיזה מזון הילד אלרגי, עושים בדיקות דם או טסט עורי ומחפשים את נוגדן ה- IGE לאותו מזון. כל מזון מורכב ממספר  חלבונים כאשר בעזרת אלרגיה מולקולרית ניתן לומר  לאיזה חלבון הילד  אלרגי ובכך  נוכל לדעת מה הסיכון לתגובה קשה יותר  או אלרגיה ממושכת יותר. בקרוב ניתן יהיה לערוך את הבדיקות הללו במרכז הרפואי בני ציון. זה תחום שנמצא עכשיו במחקר וכרגע החיזוי הטוב ביותר הוא לגבי בוטנים. כדי לתת חיזוי טוב צריך למפות את כל המרכיבים שיכולים להיות אלרגיים אליהם.

מה צפון העתיד? לדברי פרופ’ קסל, “אנו משתתפים בחקר בנושא אלרגיה לבוטנים בו מנסים לזהות אזורים שאנשים מגיבים להם ולשנות את מבנה הבוטן מבחינה גנטית על מנת להקטין את הסיכוי לפיתוח אלרגיה לבוטנים “.

כמו כן, בכנס הרצתה מומחית ברפואת ילדים ובאימונולוגיה קלינית בבית החולים הלל יפה בחדרה, ד”ר ורד שיכטר שסקרה את נתוני האלרגיה, “יש עליה במחלות האלרגיה בתקופה האחרונה. 4-6% מהילדים סובלים מאלרגיה למזון, כאשר חלקם אלרגיים ליותר ממזון אחד. לעומת מבוגרים שהאלרגיה למזון עומדת על 2%. אלרגיה תלויה גם במדינה שבה נמצאים. לדוגמא אצלנו בארץ אלרגיה לשומשום תופסת מקום מרכזי. ניתן לפתח אלרגיה לכל מזון אך יש מזונות שכיחים יותר”.

ד”ר שיכטר סקרה את גורמי הסיכון לילד לפתח רגישות למזון, “אצל בנים יש יותר רגישות מאשר אצל בנות, חסר ויטמין D וילדים עם רקע אטופי מפתחים יותר אלרגיה למזון. ועוד נושא מאד חשוב, חשיפה מוקדמת לבוטנים וביצים עשויה למנוע אלרגיה למזון.

דרכי הטיפול באלרגיה: ראשית,  הדרכת הורים, גנים, בתי ספר, מסעדות. חשובה תזונה נכונה שכוללת ויטמין D וכמובן פנייה לתזונאית. חשוב להדריך הורים איך להשלים את התזונה. והנושא החשוב ביותר הוא מזרק האפיפן, שהינו מציל חיים, כאשר את מזרק האפיפן חשוב להזריק  במהירות האפשרית בעת זיהוי תגובה  מסכנת חיים כמו כן  ניתן לתת במקרה הצורך מזרק שני בהפרש של 5 דקות”.

בנוסף, הרצתה בכנס ד”ר תמר זילברג, פסיכולוגית שהרצתה על אסטרטגיות התמודדות עם דחק הנובע מבעיות בריאותיות.

מן הראוי לציין כי, המכון לאימונולוגיה לאלרגיה במרכז הרפואי בני ציון משלב שירות קליני של מרפאות לחולי חוץ ומתן ייעוציים במחלקות ע”י רופאי המכון עם שירותי מעבדה ייעודיים.  באחריות המכון שתי מרפאות למטופלי חוץ:

          הראשונה מרפאה העוסקת בטיפול במבוגרים הסובלים מאלרגיות בדרכי נשימה כגון – אסטמה ונזלת אלרגית, אלרגיה למזון ותרופות. כמו כן, אחד הנושאים העיקרים שבהם עוסקת המרפאה הינו אורטיקריה כרונית. לצוות המרפאה ניסיון רב שנים בטיפול באורטיקריה כרונית ומעקב אחר החולים, כולל שימוש בטיפולים המיועדים לחולי אורטיקריה קשה שאינם מגיבים לטיפול. המרפאה מהווה אחד מ-3 מרכזים עיקריים בארץ לטיפול ומעקב אחר חולים הסובלים מאנגיואדמה תורשתית.

          השנייה מרפאה אשר עיקר עיסוקה הוא ילדים הסובלים מאלרגיה למזון, נזלת אלרגית וכן אסטמה אלרגית. במסגרת המרפאה מבוצעים מבחני תגר למזון ולתרופות. כמו כן, המרפאה משמשת מרפאת מעקב לילדים שאושפזו במחלקת ילדים וסבלו מדלקת מפרקים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • הנציבות האירופית קבעה אישור שיווק Bimekizumab לטיפול בהידראדניטיס סופורטיבה (מתוך הודעת ה-EMA)

    הנציבות האירופית קבעה אישור שיווק Bimekizumab לטיפול בהידראדניטיס סופורטיבה (מתוך הודעת ה-EMA)

    הנציבות האירופית (European Commission) העניקה אישור שיווק ל- Bimekizumabלטיפול במבוגרים עם הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה בינונית-עד-חמורה. בעקבות חוות הדעת החיובית של ועידת CHMP (או Committee for Medicinal Products for Human Use) של סוכנות התרופות האירופית, אישור השיווק של Bimekizumab מיועד למבוגרים עם הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה בינונית-עד-חמורה עם עדות לתגובה לא-מספקת לטיפול סיסטמי קונבנציונאלי כנגד הידראדניטיס סופורטיבה. […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה