ההשפעה של מתן קפאין מוקדם על תוצאות נוירו-התפתחותיות בפגים (Pediatrics) והערת עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול מוקדם בקפאין מלווה בתוצאות נוירו-התפתחותיות טובות יותר, בהשוואה למתן הטיפול בשלב מאוחר יותר לפגים שנולדו לאחר פחות מ-29 שבועות היריון.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אעפ”י שטיפול בקפאין לאפניאה של פגות נבחן באופן מעמיק, הבטיחות ארוכת הטווח והתועלת של מתן טיפול מוקדם לא נבחנו היטב. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לקבוע את הקשר בין מתן מוקדם (בתוך יומיים מהלידה) לעומת מתן מאוחר של קפאין ותוצאות נוירו-התפתחותיות בפגים.

מדגם המחקר כלל יילודים שנולדו לאחר פחות מ-29 שבועות הריון, בין אפריל 2009 ועד ספטמבר 2011, אשר אושפזו ביחידות Canadian Neonatal Network ולאחר מכן השלימו הערכה במרכזי Canadian Neonatal Follow-up Network. יילודים שטופלו בקפאין סווגו לטיפול מוקדם (בתוך יומיים מהלידה) או מאוחר (לאחר למעלה מיומיים מהלידה). התוצא העיקרי היה ליקוי נוירו-התפתחותי משמעותי, אשר הוגדר כשיתוק מוחין, או מדד כולל של פחות מ-70 נקודות בכל מרכיב בסולם Bayley Scales of Infant and Toddler Development, Third Edition, עזרי שמיעה או שתל קוכלארי, או ליקוי ראיה דו”צ בגיל מתוקן של 18-24 חודשים.

מבין 2,108 יילודים זמינים להערכה, 1,545 נכללו בקבוצת הטיפול המוקדם בקפאין ו-563 בקבוצת הטיפול המאוחר. שיעורי BPD (Bronchopulmonary Dysplasia), PDA (Patent Ductus Arteriosus) ונזק נוירולוגי חמור, היו נמוכים יותר בקבוצת הטיפול המוקדם, בהשוואה לטיפול מאוחר בקפאין. ליקוי נוירו-התפתחותי משמעותי (יחס סיכויים מתוקן של 0.68, רווח בר-סמך 95% של 0.50-0.94) והסיכוי למדדים קוגניטיביים לפי Bayley Scales of Infant and Toddler Development, Third Edition של מתחת ל-85 (יחס סיכויים מתוקן של 0.67, רווח בר-סמך 95% של 0.47-0.95) היו נמוכים יותר בקבוצת הטיפול המוקדם, בהשוואה לטיפול מאוחר בקפאין. ניתוח סטטיסטי שכלל זוגות תואמים של מטופלים הצביע על סיכויים נמוכים יותר לשיתוק מוחין וליקוי שמיעה בלבד.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים במתן קפאין בשלב מוקדם, בהשוואה לטיפול בשלב מאוחר, בפגים שנולדו לאחר פחות מ-29 שבועות.

Pediatrics, December 2018

הערות עורך נאונטולוגיה, ד” ר ברנרד ברזילי :

נמצא כבר במחקרים קודמים כי מלבד ההשפעות של קפאין על אפניאה של פגות יש לו גם השפעה אנטי-אינפלמטורית המונעת BPD. כעת נמצא במחקר זה כי למתן מוקדם של קפאין (בעבר נקרא גם מתן מניעתי) יש יתרון על מתן מאוחר במניעת לקויים נוירו התפתחותיים. כיום, יש כאלה הסבורים שי מקום למתן קפאין כבר בחדר הלידה על מנת למנוע הנשמה בפגים הקטנים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Perinatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי משטר הכולל מתן 13 מנות של ויטמין K לווה בשיפור משמעותי של פרופיל תפקודי קרישה בתינוקות, בהשוואה למשטר טיפול הכולל מתן שלוש מנות פומיות של ויטמין K. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מלווה במהירות עיבוד ותפקוד ניהולי נמוכים יותר בנשים לאחר גיל 45 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology. מנגד, קדם רעלת הירון והיריון לא נקשרו עם הסיכון להידרדרות נוירו-קוגניטיבית. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 3,554 נשים שילדו בעברן (גיל ממוצע של 56.2 שנים), שהיו בגילאי 45 […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • ההשפעה של איזון גליקמי של חולים עם סוכרת מסוג 2 בקשישים עם ליקוי קוגניטיבי (Diabetes Care)

    ההשפעה של איזון גליקמי של חולים עם סוכרת מסוג 2 בקשישים עם ליקוי קוגניטיבי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי רמות המוגלובין מסוכרר מעל ומתחת לטווח היעד מלוות בסיכון מוגבר לתמותה, בעוד שבחולים שהשיגו ריכוז המוגלובין מסוכרר בטווח היעד לא תועד סיכון מוגבר לתמותה בהשוואה לאלו ללא סוכרת מסוג 2. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של סוכרת מסוג 2 ורמות המוגלובין מסוכרר בטווח היעד […]

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה