חשיבות המועד האופטימאלי לבדיקת סקר חוזרת לתת-פעילות מולדת של בלוטת התריס בפגים (Journal of Pediatrics) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatrics עולה כי נדרשת בדיקה חוזרת לתת-פעילות מולדת של בלוטת התריס בפגים בכדי להימנע ממקרים בהם ההפרעה באה לידי ביטוי בבדיקות המעבדה רק בשלב מאוחר יותר. בדיקה חוזרת פעם אחת, שבועיים לאחר הלידה, תפספס יילודים עם עליה מאוחרת של רמות TSH (Thyroid Stimulating Hormone) ותת-פעילות מולדת ולא-מפוצה של בלוטת התריס.

מטרת המחקר הייתה לבחון את מהלך הזמנים של עליה מאוחרת ברמות TSH בפגים עם תת-פעילות מולדת של בלוטת התריס ולקבוע אם עלולים לפספס אבחנה זו אם מתבססים על ההנחיות הנוכחיות לבדיקת סקר חוזרת סביב גיל שבועיים, או שבועיים לאחר בדיקת הסקר הראשונה.

המחקר נערך לאורך תקופה בת 12 שנים (ינואר 2004 ועד דצמבר 2016). דגימות דם מלא ל-TSH נאספו בין 72 ועד 120 שעות לאחר הלידה. דגימות חוזרות נאספו כל שבוע בפגים, עד לגיל מתוקן במועד (37 שבועות הריון). המשתתפים היו במעקב בכדי לקבוע אם תת-פעילות מולדת של בלוטת התריס הייתה זמנית או קבועה.

החוקרים מדווחים כי ב-27 פגים (50.9%), אשר נולדו לאחר פחות מ-33 שבועות הריון, שאובחנו עם תת-פעילות מולדת של בלוטת התריס זוהתה עליה מאוחרת ברמות TSH, אשר לא הייתה מזוהה בבדיקת סקר יילודים הראשונה. ב-12 מבין היילודים הללו (40.7%) עם עליה מאוחרת ברמות TSH זוהתה תת-פעילות לא-מפוצה בעת האבחנה (רמות fT4 של פחות מ-10 פיקומול/ליטר) ובארבעה אובחנה תת-פעילות מולדת של בלוטת התריס בדרגה חמורה (רמות fT4 של פחות מ-5.5 פיקומול/ליטר) בעת האבחנה.

במידה ובדיקת הסקר החוזרת הייתה מבוצעת רק שבועיים לאחר הלידה, אזי 13 יילודים (48%) עם עליה מאוחרת ברמות TSH לא היו מאובחנים נכונה. מבין 27 היילודים עם עליית TSH מאוחרת, ב-6 יילודים (22%) נקבעה  אבחנה של תת-פעילות קבועה של בלוטת התריס ו-12 היילודים האחרים ייבחנו בשנית בגיל שלוש שנים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בפגים, בדיקת סקר חוזרת לתת-פעילות מולדת של בלוטת התריס, המבוצעת רק שבועיים לאחר הלידה, עלולה לפספס יילודים עם עליית TSH מאוחרת ותת-פעילות מולדת וקבועה של בלוטת התריס.

Journal of Pediatrics 2018, October 24

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

כידוע לכולנו אבחון מוקדם של תת פעילות של בלוטת התריס מאפשר טיפול מוקדם ומניעת פגיעה. באוכלוסיית הפגים, אבחון תת פעילות מולדת של בלוטת התריס מאתגר יותר מאשר בילודים במועד. כיום, ההמלצה בישראל בפגים היא לחזור על הבדיקה הראשונית 10-30 יום לאחר הלידה (המאוחר ביניהם בתנאי שהפג עדיין מאושפז). ממאמר זה אנו למדים שישנה חשיבות מיוחדת לחזור על הבדיקה ואף בזמן מאוחר יותר משבועיים לאחר הלידה זאת מנת שלא לפספס חלק מהמקרים (כמחציתם לפי מחקר זה).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Perinatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי משטר הכולל מתן 13 מנות של ויטמין K לווה בשיפור משמעותי של פרופיל תפקודי קרישה בתינוקות, בהשוואה למשטר טיפול הכולל מתן שלוש מנות פומיות של ויטמין K. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • השוואת ההשפעה של גישות טיפול שונות לפעילות יתר של בלוטת התריס על הסיכון הלבבי (JAMA Netw Open)

    השוואת ההשפעה של גישות טיפול שונות לפעילות יתר של בלוטת התריס על הסיכון הלבבי (JAMA Netw Open)

    ניתוח וטיפול ביוד רדיואקטיבי מלווים בסיכון מופחת לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בטווח הארוך, בהשוואה לטיפול ארוך טווח בתרופות כנגד בלוטת התריס בחולים עם אבחנה חדשה של היפרתירואידיזם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות כנגד בלוטת התריס מהוות את הטיפול הנפוץ ביותר כנגד פעילות יתר של […]

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • הדיוק האבחנתי של בדיקה גופנית לזיהוי קשריות בבלוטת התריס (Clinical Thyroidology)

    הדיוק האבחנתי של בדיקה גופנית לזיהוי קשריות בבלוטת התריס (Clinical Thyroidology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Thyroidology עולה כי אין קורלציה בין ממצאים בבדיקה גופנית של בלוטת התריס ובין הממצאים בבדיקת אולטרה-סאונד במדגם מטופלים שרובם לא הציגו תסמינים של הגדלה של בלוטת התריס. עם זאת, שיפור המיומנות בבדיקה גופנית עשוי להביא לשיפור בתוצאות. בדיקות סקר לקשריות בבלוטת התריס, שהן לרוב גלויות לעין וברות-מישוש, באמצעות בדיקת […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה