חולים רבים עם מחלת קרדיווסקולארית טרשתית אינם משיגים את יעדי LDL (מתוך כנס מטעם ה-AHA)

משני מחקרים חדשים עולה כי קיים צורך בשיפור הטיפול לאיזון רמות השומנים בדם כמניעה שניונית של מחלות לב וכלי דם בחולים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית.

המחקר הראשון הוצג במהלך כנס ה-American Heart Association (AHA) ו-American College of Cardiology (ACC) והדגים פער גדול בין ההמלצות בהנחיות ליעדי LDL (Low Density Lipoprotein) בקרב חולים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית. המחקר השני פורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology ודיווחו על תוצאות ניתוח נתוני NHANES לשנים 2005-2006 עד 2015-2016. משני המחקרים עלה כי ישנן הזדמנויות רבות לשיפור הטיפול לאיזון פרופיל השומנים באוכלוסיות אלו.

המחקר הראשון כלל ניתוחי נתוני מאגר PINNACLE בשנים 2013-2019 וכלל נתונים מארבע השנים האחרונות, לאחר אישור שני מעכבי PCSK9 ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. החוקרים ביקשו לבחון את שיעורי השגת יעד LDL (ריכוז LDL מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל) במבוגרים במרשם.

החוקרים זיהו קרוב ל-1.9 מיליון מבוגרים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית מבוססת, מהם 21.1% לא קיבלו טיפול לאיזון פרופיל השומנים ו-70% קיבלו טיפול בסטטינים בלבד. יתר 8.9% המשתתפים קיבלו בעיקר טיפול ב-Ezetimibe, עם או בלי סטטינים. רק כ-1-2% מהחולים הללו טופלו במעכבי PCSK9.

מבין החולים שלא קיבלו טיפול תרופתי לאיזון שומנים, רק 15.8% ענו על יעד LDL של מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל. מבין המטופלים בסטטינים, 32.9% ענו על יעד זה.

בקרב חולים צעירים יותר (גילאי 18-64 שנים), נשים ואלו ממוצא אפריקאי-אמריקאי תועד סיכוי מעט נמוך יותר להשגת יעד LDL מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל.

החוקרים מדווחים כי לא כל החולים בהם יש מקום לטיפול לאיזון שומנים בדם, כפי שנקבע בהנחיות בנושא, אכן קיבלו את הטיפול. מבין אלו שקיבלו טיפול בסטטינים בלבד, רק שליש השיגו את יעד LDL מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל.

במחקר השני זיהו החוקרים 32,378 מבוגרים בגילאי 20 שנים ומעלה, אשר לקחו חלק בסקרי NHANES בשנים 2005/2006 עד 2015/2016. בקרב אלו נרשמה ירידה ממוצעת בריכוז כולסטרול כולל מ-206 מ”ג/ד”ל ל-187 מ”ג/ד”ל; ריכוז LDL הממוצע ירד מ-122 מ”ג/ד”ל ל-101 מ”ג/ד”ל וריכוז טריגליצרידים ירוד מ-176 מ”ג/ד”ל ל-122 מ”ג/ד”ל. במהלך תקופת המחקר לא חל שינוי בריכוז HDL.

מבין המבוגרים שהתאימו לטיפול בסטטינים, שיעור החולים שהיו מודעים לרמות כולסטרול גבוהות עלה מ-64% בשנים 2005/2006 ל-69% בשנים 2011/2012 עד 2015/2016. שיעור החולים שנטלו טיפול בסטטינים עלה מ-41% ל-49% במהלך המחקר.

בקרב מבוגרים עם סוכרת, כ-74% היו מודעים לכך שסבלו מרמות כולסטרול גבוהות והשימוש בסטטינים עלה מ-48% ל-60%.

בקרב מבוגרים עם צפי סיכון מחלה קרדיווסקולארית טרשתית של 7.5% ומעלה בתוך עשר שנים, שיעור המטופלים בסטטינים עלה מ-28% בשנים 2005/2006 ל-37% בשנים 2013/2014 ולאחר מכן ירד ל-33% בשנים 2015/2016.

החוקרים כותבים כי לאחר פרסום הנחיות לטיפול בכולסטרול בשנת 2013 חלה ירידה מתמשכת ברמות שומנים וליפו פרוטאינים, בעיקר במבוגרים שנטלו תרופות להפחתת רמות שומנים בדם. במקביל, המודעות לרמות כולסטרול גבוהות נותרה יציבה.

עד שנת 2011/2012, 64% מהמשתתפים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית נטלו סטטינים, כמו גם 43% מהמשתתפים עם סוכרת מסוג 2 ו-27% מאלו עם צפי סיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית של מעל 7.5% בתוך עשר שנים.

טיפול בסטטינים עדיין אינן משמש באופן מספק (פחות מ-50%) ולא חל שינוי בהיקף הטיפול בסטטינים לפני ואחרי פרסום ההנחיות לטיפול בכולסטרול בשנת 2013.

מתוך כנס מטעם ה-AHA

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

עוד סיבה טובה להשתמש בכלי העזר הממוחשב כפי שפותח בשיתוף פעולה עם החברה לטרשת עורקים, המאפשר להעריך את רמת הסיכון של המטופל, יעד ה-LDL-C שלו והטיפול המומלץ שעשוי להביא אותו אל היעד. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Coll Cardiol)

    הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Coll Cardiol)

    הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה עשויה לשמש כסמן לזיהוי חולים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ותמותה קרדיווסקולארית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. צוות חוקרים בינלאומי ביקש לבחון את פעילות גל דלתא בזמן שינה באמצעות בדיקות שינה שהושלמו ב-4,058 משתתפים במחקר Sleep Heart Health Study וב-2,193 […]

  • חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Technology & Therapeutics מדווחים חוקרים מצפון אמריקה על תוצאות מחקר חדש שנועד לנבא את הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות גופנית במתבגרים עם סוכרת מסוג 1 וממליצים לכוון להתחיל פעילות גופנית עם ריכוז סוכר אינטרסטיציאלי בטווח 130-160 מ”ג/ד”ל עם מגמה שטוחה או ירידה קלה בערכי הסוכר לפי מד סוכר רציף […]

  • תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    מרבית המבוגרים בארצות הברית אינם מקבלים כמות מספקת של ויטמין D, אך מתן תוספים מסייע למטופלים להשיג את ההקצאה התזונתית היומית המומלצת, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Physicians Internal Medicine. המומחים מסבירים כי על-פי ההערכות, 20-40% מהמבוגרים באוכלוסייה נוטלים תוספי ויטמינים ומדובר בתעשייה שגלגלה בשנת 2020 למעלה מ-50 מיליארד דולרים. […]

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה במבוגרים עם סיפיליס (Eur Heart J)

    סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה במבוגרים עם סיפיליס (Eur Heart J)

    בחולים עם אבחנה של סיפיליס שיעורים גבוהים יותר של אירועים קרדיווסקולאריים, דוגמת אירוע מוחי, אוטם לבבי ותמותה, בהשוואה לביקורות תואמות, כך עולה מתוצאות מחקר עולם-אמיתי חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הדגימו קשר בין סיפיליס ובין סיבוכים קרדיווסקולאריים. עם זאת, נתונים אלו מבוססים בעיקר על דיווחי מקרים […]

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח או חיישן במזון עצמו יכול לסייע בהפחתת צריכת הנתרן ולשיפור השליטה על יתר לחץ דם בקהילה, כך על פי מחקר שתוצאותיו הוצגו בקונגרס העולמי לנפרולוגיה

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה