האם הרכב ארוחת הבוקר עשוי לנבא הרגלי אכילה של מטופלים? (Nutrients)

עדויות בספרות הרפואית מעידות על מתאם בין הרכב ארוחת הבוקר ובין הרגלי התזונה במהלך היום, אך קשר זה אינו מוסבר רק ע”י ארוחת הבוקר. במחקר הנוכחי ניסו החוקרים לקבוע את הפרופיל של קבוצות משתתפים לפי הרכב ארוחת הבוקר והשוו את החשיבות של ארוחת הבוקר אל מול שאר היום על צריכה יומית של חמש קבוצות מזון וצריכת מזונות חסרי ערך תזונתי.

החוקרים בחנו מספר קבוצות אשר סווגו לפי הרכב ארוחת הבוקר: ארוחת בוקר שכללה דגני בוקר, ארוחת בוקר שלא כללה דגני בוקר ואלו שויתרו על ארוחת בוקר. הם התבססו על נתוני National Nutrition and Physical Activity Survey להערכת נתוני התזונה ביום אחד בקרב 9,341 משתתפים בגילאי 19 שנים ומעלה. עוד אספו החוקרים נתונים סוציו-דמוגרפיים ואנתרופומטריים.

מהנתונים עולה כי 12% מהמבוגרים ויתרו על ארוחת הבוקר, 41% אכלו דגני בוקר בארוחת הבוקר ו-47% אכלו ארוחת בוקר שלא כללה דגני בוקר.

נשים נטו יותר מגברים לאכול ארוחת בוקר שלא כללה דגני בוקר, זו הייתה מבוססת בעיקר על לחמים. שיעור המשתתפים שויתר על ארוחת הבוקר ירד עם הגיל, בעוד ששיעור המשתתפים שדיווחו על אכילת דגני בוקר עלה עם הגיל.

בקבוצת המשתתפים שויתרו על ארוחת הבוקר תועדה שכיחות גבוהה יותר של גברים, מצב סוציו-אקונומי נמוך יותר ודרגת פעילות גופנית נמוכה יותר. בקרב משתתפים בקבוצה זו תועדו מדדי מסת הגוף והיקף המותניים הגבוהים ביותר, לצד הצריכה הנמוכה ביותר של דגנים מלאים, פירות וירקות והצריכה הגבוהה ביותר של מוצרי מזון חסרי ערך תזונתי.

בקרב אלו שאכלו דגני בוקר בארוחת הבוקר תועדו מדדי מסת גוף והיקף מותניים הנמוכים ביותר. משתתפים אלו הקפידו על הרגלי תזונה בריאים יותר הן בארוחת הבוקר והן במהלך היום. בקבוצה זו תועדה שכיחות גבוהה יותר של עמידה בהמלצות היומיות לצריכת דגנים, פירות, ירקות ומוצרי חלב והצריכה הרבה ביותר של דגנים מלאים, לצד הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון חסרי ערך תזונתי. בנוסף, בקרב משתתפים בקבוצה זו תועד ההרכב הטוב ביותר של צריכה יומית של חומרי תזונה, כולל הכמות הקטנה ביותר של צריכת תוספי סוכר.

ההבדלים בדיאטה היומית בין הקבוצות השונות יוחסו להבדלים בבחירות המזון, הן בשעת ארוחת הבוקר והן לאורך היום.

Nutrients, 15 January 2019

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (J Bone Joint Surg)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (J Bone Joint Surg)

    השמנה הינה גורם סיכון אפשרי לסיבוכים ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף, למרות מדדי תפקוד וכאב דומים באלו עם משקל עודף או משקל תקין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Bone & Joint Surgery. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי Embase ו-PubMed להשלמת סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 14 מחקרים שכללו 118,331 חולים […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן מוגבר של מגנזיום בשתן, כפי שבא לידי ביטוי במדד חסר מגנזיום (Magnesium Depletion Score, או MDS), עשוי לשמש כגורם סיכון בלתי-תלוי לתסמונת מטבולית במבוגרים בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי היפומגנזמיה כרונית עשויה לשחק תפקיד בפתוגנזה […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה