טיפול בסטרואידים לאחר-לידה והסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם בילדים ומתבגרים עם משקל לידה נמוך מאוד (Pediatr Res) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

מאת ד”ר עמית קירוב

במאמר שפורסם בכתב העת Pediatric Research מדווחים ד”ר מיכאל דוידוביץ ושותפיו מהמרכז להתפתחות הילד בקופת חולים מכבי ומה- Israeli Neonatal Network על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר מובהק סטטיסטית בין טיפול בסטרואידים לאחר-לידה ובין הפרעות מהספקטרום האוטיסטי בתינוקות שנולדו במשקל לידה נמוך במיוחד.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין תחלואות משמעותית ביילודים ובין הפרעות מהספקטרום האוטיסטי בילדים ומתבגרים שנולדו במשקל לידה נמוך במיוחד. הם השלימו מחקר עוקבה היסטורי שהתבסס על מאגר נתונים של יילודים במשקל לידה נמוך במיוחד בישראל, על-בסיס הרשומות הרפואיות של מכבי שירותי בריאות. מדגם המחקר כלל 4,963 יילודים במשקל לידה נמוך במיוחד, אשר נולדו בין 1999-2012 והיו מעל גיל שנה. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת גורמים הקשורים עם הפרעות מהספקטרום האוטיסטי.

113 ילדים (2.3%) אובחנו כסובלים מהפרעות בספקטרום האוטיסטי. ביילודים עם תחלואות משמעותית תועדו שיעורים גבוהים יותר של הפרעות מהספקטרום האוטיסטי; עם זאת, מניתוח רב-משתני עלה כי אלו לא נקשרו בקשר מובהק עם הפרעות מהספקטרום האוטיסטי: דימום תוך-חדרי חמור (יחס סיכויים של 1.21, רווח בר-סמך 95% של 0.60-2.45), הידרוצפלוס לאחר דימום (יחס סיכויים של 1.77, רווח בר-סמך 95% של 0.73-4.29), Periventricular Leukomalacia (יחס סיכויים של 1.02, רווח בר-סמך 95% של 0.42-2.51), רטינופתיה חמורה של פגות (יחס סיכויים של 1.91, רווח בר-סמך 95% של 0.99-3.67) ו-Bronchopulmonary Dysplasia (יחס סיכויים של 1.44, רווח בר-סמך 95% של 0.84-2.45).

כאשר הם בחנו בנפרד את הקשר עם טיפול לאחר לידה בסטרואידים, הם זיהו קשר בין טיפול זה ובין עליה של כמעט כפליים בסיכון להפרעות מהספקטרום האוטיסטי (יחס סיכויים של 1.97, רווח בר-סמך 95% של 1.18-3.29). הקשר נותר מובהק סטטיסטית כאשר החוקרים כללו טיפול בסטרואידים לאחר הלידה עם כל אחת מהתחלואות ביילוד (יחסי סיכויים שנעו בין 1.91 עד 2.11).

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהשלמת מחקרים נוספים להערכת גורמי סיכון אפשריים להפרעות מהספקטרום האוטיסטי בפגים.

Pediatr Res. 2019

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי :

ב-2018 פורסמה מטא-אנליזה ב-pediatrics על הקשר שבין פגות לבין הפרעות על הספקטרום האוטיסטי. במטא-אנליזה זו נמצא כי לכדי 7% מהפגים (95% רווח בר-סמך 4-9%) יש הפרעות על הספקטרום האוטיסטי במדינות מפותחות. במחקר הנוכחי המגיע מישראל (שיתוף פעולה של דר’ דווידוביץ ממכבי לבין פרופ’ רייכמן ממסד הנתונים) נמצא כי הפרעות על הספקטרום האוטיסטי נמצאו ב-2.3% מ-5,000 הפגים שנסקרו. הממצא המעניין הוא שנמצא קשר בין טיפול בסטרואידים לאחר הלידה ובין הפרעות על הספקטרום האוטיסטי, עד כדי העלאת הסיכון פי 2 (כל זאת לאחר תקנון לערפלנים שונים). ממצאי מחקר זה גורמים לנו לשקול שוב את נחיצות הטיפול בסטרואידים לאחר הלידה בטיפול בפג הבודד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • תוצאות מבטיחות לטיפול תוך-אפי ב-Oxytocin במבוגרים עם אוטיזם (מתוך כנס ה-EPA)

    תוצאות מבטיחות לטיפול תוך-אפי ב-Oxytocin במבוגרים עם אוטיזם (מתוך כנס ה-EPA)

    מתן תוך-אפי של Oxytocin פעמיים ביום מלווה בשיפור תפקוד חברתי, איכות חיים ומכלול תסמינים במבוגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי ומבוקר קטן שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress of Psychiatry. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אחד האתגרים של טיפול במבוגרים עם אוטיזם נוגע לאינטראקציות חברתיות לקויות וקשיים ביצירת חברויות. תמיכה חברתית […]

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בעת מסירת מידע פרוגנוסטי להורים לפגים אודות סיכון לסיבוכים, הורים לפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד עשויים להעדיף הצגת המסרים באופן אופטימי ולא פסימי. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה