האם יש מקום להמליץ על בדיקות סקר פחות תדירות לסרטן ערמונית? (J Natl Cancer Inst)

סרטן ערמונית

הרחבת המרווחים בין בדיקות סקר לסרטן ערמונית בגברים עם רמות PSA (Prostate Specific Antigen) נמוכות מלווה, באופן לא-מפתיע, בירידה מתונה בסיכון לאבחנת-יתר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the National Cancer Institute.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את התועלת והנזקים של גישות שונות לבדיקות סקר לסרטן ערמונית. הם ערכו השוואה בין רמות PSA ודפוסי אבחנת סרטן ערמונית משני מודלי סימולציה של התקדמות סרטן ערמונית, אבחנה ותמותה, אל מול תוצאות פרויקט Malmo Preventive Project, אשר כלל דגימות סרום ועקב אחר אבחנה בשלב מאוחר יותר של סרטן ערמונית לאורך 25 שנים.

שני המודלים שנבחנו היו מודל Erasmus-MISCAN (Erasmus University Medical Center Microsimulation Screening Analysis) ומודל FHCRC (Fred Hutchinson Cancer Research Center). באמצעות המודלים המכוילים, החוקרים דימו את התוצאות בגברים בגילאי 45-50 שנים בארצות הברית, אשר היו במעקב עד גיל 85 שנים. החישובים התבססו על גישות הסקירה הבאות:

·       בדיקות סקר אחת לשנתיים מגיל 45 עד 69 שנים.

·       הרחבת בדיקות הסקר ל-8 שנים באלו עם רמות PSA נמוכות מ-1.0 ננוגרם/מ”ל בגיל 45 שנים, אך הפחתת המרווח לשנתיים שוב במידה והרמות עלו מעל סף זה בבדיקות סקר מאוחרות.

·       הפסקת בדיקות הסקר כליל במידה וערכי PSA נותרו מתחת ל-1.0 ננוגרם/מ”ל בגיל 60 שנים ומעלה.

·       שילוב שתי הגישות האחרונות.

עם הגישה המשולבת, מודל ERASMUS-MISCAN ניבא ירידה של 52.2% במספר בדיקות הסקר, ירידה של 24.4% במקרי אבחון-יתר וירידה של 14.8% במספר החיים שניצלו. מודל FHCRC חזה ירידה של 51.1% במספר בדיקות הסקר שהושלמו, ירידה של 5.7% במקרי אבחון-יתר וירידה של 7.5% בחיים שניצלו.

בהשוואה לאי השלמת בדיקות PSA כלל, שני המודלים ניבאו כי סקירה של 10,000 גברים בגילאי 45-69 שנים, בתדירות של אחת לשנתיים תדרוש למעלה מ-110,000 בדיקות סקר, עם 277 (Erasmus-MISCAN) עד 348 (FHCRC) מקרים של אבחון-יתר, הצלת 110 (Erasmus-MISCAN) עד 160 (FHCRC) חיים ותוספת של 921 (מודל Erasmus-MICAN) עד 1,312 (מודל FHCRC) שנות-חיים.

הירידה הצפויה בתמותה ספציפית לסרטן ערמונית עמדה על 38.6% עם מודל Erasmus-MISCAN ועל 53.3% עם מודל FHCRC, שוב בהשוואה למודל שלא כלל בדיקות סקר. שני המודלים ניבאו כי הפסקת בדיקות סקר בגיל 60 שנים תוביל לירידה גדולה במקרי אבחון-יתר, בהיקף של 80%, אך זאת לצד עליה של כ-50% באובדן חיים, בהשוואה למדיניות הכוללת בדיקות סקר עד גיל 69 שנים.

החוקרים כותבים כי בתלות באופן הערכת הנזקים והתועלת של הגישות השונות, ממצאי המחקר מאשרים כי סיווג המבוסס על רמות PSA עשוי להוביל לשימוש יעיל יותר בבדיקת PSA לאבחנה מוקדמת של סרטן ערמונית.

J Natl Cancer Inst 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה