מזונות המסווגים כ’ג’אנק פוד’ עשויים להיות קשורים למחלת מעיים דלקתית (National Health Interview Survey)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

בניתוח שניוני של סקר הבריאות הלאומי מ-2015 (National Health Interview Survey 2015) חוקרים מג’ורג’יה שבארה”ב מצאו כי צ’יפס מטוגן, במיוחד, הוא מזון הנצרך בשכיחות גבוהה על ידי משתתפים הסובלים מ-IBD. המשתתפים הללו גם שתו יותר עוגיות וגבינות ושתו פחות מיצים טבעיים (100% פירות) בהשוואה לאוכלוסיה שלא סבלה מהמחלה. יחס הסיכויים לאבחנה עם IBD היה גבוה יותר בצורה מובהקת במשתתפים שהצהירו על צריכה של צ’יפס (OR 1.60, 95% CI 1.14-2.25) ומשקאות אנרגיה (OR 1.46, 95% CI 1.07-1.97). מזונות כמו פופקורן וחלב הראו יחס הפוך (OR 0.73, 95% CI 0.54-0.97 ו-OR 0.70, 95% CI 0.49-0.99, בהתאמה).

החוקרים מציעים כי צריכה של מזונות מהירים כאלו עשויה להוות גורם תורם לשכיחות של IBD באוכלוסיה בארצות הברית. ההבנה של תפקידה של צריכת מזון מסוג זה על הסיכון או השכיחות של IBD עשויה לשפר את ההבנה והזיהוי של גורמים סביבתיים נוספים: מיקום באזור שנחשב “מדבר תזונתי”, הכנת מזון מעובד, או צריכת רכיבים ביואקטיביים שיכולים לייצר דלקת ביחידים וההשפעה שלהם על הסבירות לחלות ב-IBD. החוקרים מצאו גם כי במשתתפים ששתו משקאות תוססים בחודש שקדם למחקר היו בסיכון של פי 1.14 להיות מאובחנים ב-IBD. בנוסף, יותר אנשים שעישנו, או עודנם מעשנים היו בקבוצת מאובחני המחלה בהשוואה לאוכלסיה ללא IBD. החוקרים מצאו גם כי בחולי IBD בקבוצת המחקר היתה היסטוריה של שתיינות בהשוואה לקבוצה ללא המחלה (25.8% לעומת 14.06% בהתאמה). החוקרים כותבים כי השינוי בהתנהלות בריאותית היתה גדולה יותר בקבוצה שסבלה מהמחלה לאורך זמן, בהשוואה לקבוצה ללא IBD. החוקרים מעוניינים להכנס לעובי הקורה בנוגע להשפעה של מזונות על חסינות המעי על ידי דיסרגולציה של התבטאות גנים ופעילות של המיקרוביוטה- בנסיון להבין את ההשפעה המתווכת של אופן הכנת ועיבוד המזון.

אחת המגבלות עליה מעידים החוקרים היא שהמחקר לא תוכנן עם שאלות ספציפיות לסימפטומים או מצבים של IBD, כך שאין אפשרות להבחין בנתונים שנאספו בין מצבי קוליטיס כיבית למחלת קרון, למשל. בנוסף, הם כותבים כי הסקר לא כלל שאלות על מהו משך המחלה ואופיה, או על ההשפעה של האבחנה על שינויים בהרגלי האכילה או הבריאות של המשתתפים.

בסקירת המחקר במדפייג’ טודיי, מגיבים רופאים למחקר בטענה שעל אף שמדובר בתמונה מעניינת של הרגלי תזונה בחולי IBD, מדובר במחקר שהתבסס על דיווח עצמי של אבחנת המחלה, ושל צריכת המזון, וכי לא מדווחים הסימפטומים מהם סובלים החולים. יש להזהר לא להסיק מצריכת המזון על קשר נסיבתי להופעה של המחלה- מאחר שבאותה המידה הקשר יכול להיות רוורסבילי. נראה שמדובר בתמונת מצב לאחר אבחון המחלה- ולכן יתכן שהתזונה בחולים הללו השתנתה לאחריה ובגללה ולאו דווקא הובילה להתפתחותה. 

https://www.medpagetoday.com/gastroenterology/inflammatoryboweldisease/86213

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית סיכון מוגבר למיוקרדיטיס, בפרט מקרים חמורים של דלקת שריר הלב, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, גם שני עשורים לאחר האבחנה של מחלת המעי, אם כי הסיכון האבסולוטי נמוך, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. מחקרים קודמים הציעו כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית ייתכן סיכון מוגבר […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Vedolizumab בזריקה תת-עורית כטיפול אחזקה למחלת קרוהן (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Vedolizumab בזריקה תת-עורית כטיפול אחזקה למחלת קרוהן (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Vedolizumab (אנטיביו) בזריקה תת-עורית כטיפול אחזקה למבוגרים עם מחלת קרוהן פעילה בדרגה בינונית-עד-חמורה לאחר טיפול אינדוקציה עם Vedolizumab במתן תוך-ורידי. האישור הנוכחי התקבל לאחר שבשנה שעברה הסוכנות אישרה את מתן Vedolizumab בזריקה תת-עורית כטיפול אחזקה למבוגרים עם קוליטיס כיבית פעילה בדרגה בינונית-עד-חמורה. הנוגדן החד-שבטי […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה