יו”ר הסתדרות עובדי המעבדות בדיון על מצוקת המעבדות בוועדה לביקורת המדינה: בחורף האוכלוסייה לא תוכל לקבל שירות מעבדה, הכול יהיה בקריסה

היום התקיימו בכנסת דיונים בנושא הקורונה הן בועדה לביקורת המדינה והן בועדת הקורונה אשר אישרה פתיחת חדרי כושר ובריכות שחייה ציבוריות, בניגוד לעמדת משרד הבריאות והממשלה.

בוועדה לביקורת המדינה  נדונה בין היתר מצוקת המעבדות הרפואיות:

בישיבה אמרה אסתר אדמון, יו”ר הסתדרות עובדי המעבדות:

“משרד הבריאות נתן רק פלסתר על הקורונה. בחורף, כל האוכלוסייה לא תוכל לקבל שירות מעבדתי. הכל יהיה בקריסה.

הרבה עובדי מעבדות פורשים עכשיו כי לא עומדים בעומסים וחלקם עוברים למעבדות הפרטיות שכן משלמים. כל מה שקיבלנו אלו תקנים זמניים. מי רוצה לבוא לעבוד לחודשיים? פנינו גם לסטודנטים, אבל אלו ראו את השכר של 30 לשעה ולא רצו לבוא לעבוד בזה”.

לצפייה בדברי אסתר אדמון

בישיבה השתתף גם האלוף אהרון חליוה, ראש אגף המבצעים בצה?ל, לשעבר ראש המשל?ט שאמר :”נדרש משלט לאומי למאבק בקורונה”

בדיון בוועדה על מצוקת המעבדות הרפואיות, אמר חלויה: “אפשר היה להיערך מראש לסיפור כזה. גם משרד הבריאות מבין עכשיו שצריך לחזור ולהיערך בצורה שונה. כיום אנחנו לא עומדים בסטנדרט הזמנים. נדרש מרכז שליטה לאומי. אם הכל היה מחולק למחוזות וכל הגופים היו פועלים על אותו שולחן, אפשר היה להגיע להחלטות מלוטשות ומסודרות ביותר”.

לצפייה בדברי חליוה

בתוך כך כאמור התקיימה ישיבה סוערת של ועדת הקורונה שבה הוחלט על פתיחת חדרי כושר ובריכות שחייה ציבוריות. ההנחיות המפורטות יוצגו מן הסתם בהמשך.

להלן סיכום הפגישה המלא:

מצוקת המעבדות הרפואיות במהלך מגיפת הקורונה – פעילות המעבדות הרפואיות במערכת האשפוז ובקהילה – דוח מבקר המדינה 66ג

מחשש למחסור בריאגנטים מחו”ל: משרד הבריאות מקדם ייצור מקומי עבור ערכות בדיקות הקורונה

יו”ר הוועדה, ח”כ עפר שלח:

“משבר הקורונה לא מנוצל נכון לטיפול בבעיות השורשיות של המעבדות הרפואיות” 

בעקבות התחלואה העולה ומספר הנבדקים הגבוה שמייצר עומס רב על המעבדות הרפואיות, התכנסה היום (ב’) הוועדה לענייני ביקורת המדינה לדון בנושא, ברקע דו”ח מבקר המדינה שנכתב על פעילות המעבדות הרפואיות.

יו”ר הוועדה, ח”כ עפר שלח: “המצב של המעבדות כיום מעודד ומדאיג כאחד. מעודד כי יש תחושה של לימוד והתקדמות אבל מדאיג כי לא מנצלים את המשבר הזה בכדי לטפל בבעיות השורשיות. אנחנו עדיין לא רואים תפיסה אחת, אסטרטגיה אחת, תפיסה אופרטיבית אחת שמנחה את הדבר הזה. אני אגב סקפטי בעניין תרומת צה”ל לסיפור הזה – ביקרתי במשל”ט, ראיתי אותו. צריך לשבח את רוח ההתנדבות וההירתמות של כל הגופים שהיו בו. בסוף, במבחן התוצאה, אני לא בטוח שהוא נתן תוצאה יותר טובה מאשר הגופים האזרחיים שהיו יכולים לעשות את זה אם רק היו מחזקים אותם והיו נותנים להם את אותם משאבים . נמשיך לעקוב אחרי הנושא במסגרת ההתעסקות שלנו במשבר הקורונה”.

ליאורה שמעוני, סמנכ”לית ומנהלת חטיבה במשרד מבקר המדינה, הציגה מעיקרי הדו”ח, והצביעה על כך שהבעיה היסודית היא שמשרד הבריאות משמש בכפל כובעים, כלשונה: “המשרד הוא הרגולטור המפקח והוא המפעיל – בעצם מפקח על עצמו. עלו ליקויים באופן שבו משרד הבריאות ממלא את תפקידו כגורם התורתי והמאסדר של מערך הבריאות, המשרד לא קבע הוראות ומדדים חשובים לפעילות המעבדות וביצוע הבדיקות ופיקח על פעילות המעבדות באופן חלקי. המשרד לא בחן כלל את סוגיית השימוש המושכל בבדיקות מעבדה בקופות החולים ובבתי החולים וממילא לא פעל להנחות אותם להפעיל מנגנון המאתר בדיקות מיותרות. יש לחצים על רופאים לעשות בדיקות ולפעמים יש רופאים שמבקש תדירות גבוהה. לא נכנסת לשיקול הדעת של הרופאים אבל בהחלט אנחנו רואים שיש שפערים גדולים בין הרופאים והקופות וצריך לקבוע משהו אחיד”.

עוד אמרה שמעוני: “המשרד לא קבע תקן מזערי לכוח אדם לעובדי מעבדה, וכל בית חולים קובע את היקף כוח האדם במעבדות שלו. כ-50% מעובדי המעבדות הרפואיות בבתי החולים הממשלתיים הם מעל גיל 55, ולמרות זאת לא הוכנה תכנית מתאימה לגיוס ולקליטה של עובדי מעבדה חדשים”.

ביחס למשבר הקורונה ועבודת המעבדות, ציינה שמעוני מהדו”ח כי “משרד הבריאות בכלל לא קבע נהלים בנושא השירות בעתות חירום ולא יזם הליך חקיקה מתאים בעניין היקף השירותים שעל קופות או כל גורם רפואי אחר לספק בהתאם לתרחישי לחימה שונים”.

 

פרופ’ איתמר גרוטו, המשנה למנכ”ל משרד הבריאות: “חבל שהצטרכנו להגיע לעת הזאת בשביל לקבל תקציב לכוח אדם למעבדות, אבל עכשיו בהחלט יש יותר. אנחנו שנים רבות מעוניינים שתהיה מעבדה מרכזית לשירות בריאות הציבור שתנוהל ע”י המשרד. לא קיבלנו גם עכשיו פיזית מעבדה שכזו אבל מבחינת הניהול, יש לנו כבר את זה.

היום יש כבר לכל המעבדות את היכולת לבצע את הבדיקות הנדרשות. צוואר הבקבוק בקושי הבדיקות נמצא דווקא הרבה בקופות החולים ובדרך עד ביצוע הבדיקה. יש קושי נוסף שקשור כן לתפקוד המעבדות וזה הרגיאנטים – זוהי מצוקה בכל העולם, וכאשר יש מחסור בחומר הזה, הוא מקביל את יכולת הגידול.

עובדים על יכולת ייצור ריאגנטים מקומית שלא נהיה תלויים באחרים בעולם. יש לנו כעת מלאי של ריאגנטים לחודש קדימה, אבל אם נגדל למלאי של 50 אלף בדיקות ועם בוא החורף, אז זה כבר לא יספיק:.

גרוטו אמר ביחס לזמן ביצוע הבדיקות כי “הממוצע של תוצאה לבדיקה עומד על 36 שעות תוצאה ופועלים לקצר אותו ל24 שעות. מיי הריטג’ התחייבה תוכל להוציא 10 אלף בדיקות. אנו עומדים כבר 3 חודשים אחרי ההסכם איתם והם מגיעים כעת רק ל5 אלף ולא ל10 אלף בדיקות”.

אסתר אדמון, יו”ר איגוד המעבדות: “מאז יצא הדוח משנת 2016, לא נעשה דבר לשיפור המצב של המעבדות. אנחנו מתריעים מ-2010 שאוכלוסיית עובדי המעבדות מתבגרת ולא מגיעים אחרים ולא יושבים אתנו”.

אדמון התריעה: “משרד הבריאות נתן רק פלסתר על הקורונה ובחורף, כל האוכלוסייה לא תוכל לקבל שירות מעבדתי. הכל יהיה בקריסה. הרבה עובדי מעבדות פורשים עכשיו כי לא עומדים בעומסים וחלקם עוברים למעבדות הפרטיות שכן משלמים. כל מה שקיבלנו, אלו תקנים זמניים. מי רוצה לבוא לעבוד לחודשיים? פנינו גם לסטודנטים, אבל אלו ראו את השכר של 30 לשעה ולא רצו לבוא לעבוד בזה”.

האלוף אהרון חליוה, ראש אגף המבצעים בצה?ל, לשעבר ראש המשל?ט: “בשבוע שעבר לאחר שהחלו לפעול איכוני השב”כ, משרד הבריאות הבין שהוא בקריסה מפניות האזרחים. קיבלנו טלפון לבוא לסייע במוקד כזה. צה”ל נעתר לפנייה והוקם מרכז כזה מהר מאוד. אנחנו עובדים 100 איש שגויסו במילואים בשלוש משמרות עבור זה.

אפשר היה להיערך מראש לסיפור כזה. גם משרד הבריאות מבין עכשיו שצריך לחזור ולהיערך בצורה שונה. כיום אנחנו לא עומדים בסטנדרט הזמנים. נדרש מרכז שליטה לאומי. אם הכל היה מחולק למחוזות וכל הגופים היו פועלים על אותו שולחן, אפשר היה להגיע להחלטות מלוטשות ומסודרות ביותר”.

גדי כהן, סמנכ”ל וראש חטיבת לוגיסטיקה, שירותי בריאות כללית: “מתחילת המשבר נערכו במעבדות של הכללית למעלה מ-400 אלף בדיקות קורונה ומתחילת יולי מעל 100 אלף והגענו למעל 15 אלף בדיקות ביום. הצלחנו לגייס עוד 15 עובדים וקיבלנו סיוע נוסף של כ-35 עובדים וחלקם חיילים. קשה לגייס עובדים צעירים עם השכר שמשולם לעובדי מעבדה. הבעיה הקשה ביותר שלנו זה נושא העובדים בהקשר לשכר ולקושי בגיוס”.

ד”ר מיקי הלברטל, מנהל מרכז רפואי רמב”ם: “קיבלנו 6 תקנים ל-6 חודשים. אין מצב שאנשים יבוא לעבוד לתקופה של רק חצי שנה למשרה המחייבת התמקצעות”.

ד”ר יובל גפן, מנהל המעבדה למיקרוביולוגיה ברמב”ם: “יש חוסר בערכות מהירות ואנו משתמשים בערכות בדיקה סטנדרטיות שעורכות לבדיקה מספר שעות”.

שבי שמלו, סמנכ”ל איכילוב: “אנשים לא רוצים לבוא לעבוד במעבדות בגלל שאין תקנים והשכר נמוך אבל חייבים לתפור את הסוגיה לטווח הארוך. המדינה ומשרד הבריאות לא מסונכרנים. אני משלם 36 לשעה, בקופות החולים 50 ומשהו שקלים לשעת עבודה במיי הריטג משלמים 70 לשעה  – לנוכח הנתונים למה שאדם ירצה לבוא לעבוד במעבדה בתוך בית חולים שיותר בסיכון ובחצי שכר. מיי הריטג מקבלים מאות קורות חיים ואני גג חמישה. אנחנו מתקשים לגייס עובדים”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לבדיקת דם חדשה לזיהוי סרטן לבלב בשלב מוקדם (מתוך הודעת חברת Immunovia)

    תוצאות מבטיחות לבדיקת דם חדשה לזיהוי סרטן לבלב בשלב מוקדם (מתוך הודעת חברת Immunovia)

    בדיקת דם מהדור הבא הדגימה סגוליות של 98% ורגישות של 75% בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב I או II, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם היצרנית. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי סרטן לבלב הינה מחלה ממארת אלימה וקטלנית ויש מקום לפיתוח בדיקה פשוטה, מהירה ונוחה לזיהוי מוקדם של המחלה הממארת במטופלים בסיכון לסרטן לבלב. בדיקת […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • טיפול ב-Niacinamide יעיל להפחתת רמות זרחן בדם במטופלי המודיאליזה (J Ren Nutr)

    טיפול ב-Niacinamide יעיל להפחתת רמות זרחן בדם במטופלי המודיאליזה (J Ren Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Renal Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Niacinamide עשוי לשמש כטיפול יעיל להפחתת ריכוזי זרחן בדם בחולים עם כשל כלייתי תחת טיפולי המודיאליזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרפוספטמיה הינה סיבוך נפוץ בחולים עם כשל כלייתי, למרות השימוש בסופחי זרחן. ויטמין B3, בין אם בצורת […]

  • הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    בנשים לאחר טיפולי IVF/ICSI הדבקה בנגיף קורונה בתוך עשרה שבועות מהחזרת עוברים אינה משפיעה לרעה על תוצאות היריון, שיעורי השרשה והפלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 857 נשים בגילאי 20-29 שנים שעברו IVF/ICSI במרכז הפריה חוץ גופית בסין. הם […]

  • וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 ישנה וריאביליות ניכרת במדידות יחס אלבומין: קריאטינין באותו מטופל, כאשר השלמת מספר איסופי שתן לבדיקת יחס אלבומין: קריאטינין עשויה לשפר את הדיוק במעקב אחר שינויים לאורך זמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אלבומינוריה הינה סמן פרוגנוסטי ואבחנתי […]

  • ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית, קיים קשר בלתי-תלוי בין רמות אלבומין מסוכרר ובין הסיכון למחלת כליות סופנית, מחלות לב וכלי דם ותמותה, ללא תלות באבחנה של סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי המוגלובין מסוכרר משמש באופן לזיהוי הפרעות במשק הסוכר, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה