מה בין משך השינה ובין הסיכון לתמותה בחולים עם ובלי סוכרת? (Diabetologia)

ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Diabetologia עולה כי משך שינה ארוך או קצר מדי בחולים עם סוכרת מסוג 2 מלווה בעליה חדה בשיעורי התמותה, כאשר ההשפעה גדולה יותר מזו שתועדה בנבדקים ללא אבחנה של סוכרת.

החוקרים התבססו על נתונים אודות 273,029 מבוגרים, מהם 248,817 משתתפים ללא סוכרת ו-24,212 משתתפים עם סוכרת מסוג 2, אשר לקחו חלק בסקר National Health Interview Survey בין השנים 2004 עד 2013. משך השינה נקבע על-בסיס דיווח עצמי, כאשר המשתתפים נשאלו על משך השינה הממוצע בלילה (עד 5 שעות, 6, 7, 8, 9 ו-10 שעות ומעלה ביום).

החוקרים מדווחים כי שיעורי התמותה האבסולוטית היו גבוהים יותר בקרב מבוגרים עם סוכרת אשר דיווחו על משך שינה של עד 5 שעות בלילה (215.0 מקרים ל-10,000 שנות-אדם) או 10 שעות ומעלה (363.5 מקרים ל-10,000 שנות-אדם). ממצאי המחקר העידו על אינטראקציה לא-מובהקת סטטיסטית בין משך השינה ובין נוכחות סוכרת.

קשר בצורת J זוהה בין משך השינה ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת מסוג 2. בהשוואה לקבוצת הייחוס, אשר כללה משתתפים שדיווחו על שינה ממוצעת של 7 שעות/יום, הן משך שינה קצר יותר והן משך שינה ארוך יותר לווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 1.24 באלו שדיווחו על משך שינה של עד 5 שעות; יחס סיכון של 1.13 עם משך שינה של 6 שעות, 1.17 עם משך שינה של 8 שעות ויחס סיכון של 1.81 באלו שדיווחו על משך שינה של 10 שעות ומעלה ביום).

החוקרים זיהו קשרים דומים עם הסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם, ממאירות, מחלת כליות, מחלת אלצהיימר ומחלות כרוניות בדרכי נשימה תחתונות. משך שינה ארוך יותר בחולים שאובחנו עם סוכרת בגיל צעיר לווה בסיכון גבוה יותר לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם. משך שינה קצר יותר בחולים שקיבלו טיפול באינסולין ותרופות פומיות להפחתת סוכר בדם לווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי הקשר בין משך השינה ובין הסיכון לתמותה עשוי להיות שונה בין חולים עם ובלי סוכרת. באלו עם סוכרת מסוג 2, שינה במשך פחות או יותר מ-7 שעות ביום מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב סיבה ספציפית. הקשר היה בולט יותר באלו שהיו צעירים יותר בעת אבחנת סוכרת וקיבלו טיפול באינסולין וגם טיפול פומי לאיזון רמות הסוכר בדם.

Diabetologia 2020

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה