תוספי ביפידובקטריה עשויים לסייע בהתפתחות מערכת החיסון ביילודים (Cell)

תוספת ביפידובקטריה לתינוקות הניזונים מחלב אם מעודדת התפתחות מערכת חיסון תקינה ביילודים ובאופן תיאורטי, עשויה להפחית את הסיכון למחלות בתיווך מערכת החיסון, כולל מחלות אלרגיות ואסתמה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cell.

הפרעה במיקרוביום המעי של תינוקות מופיעה בשכיחות גבוהה בקהילות מודרניות והינה ככל הנראה אחד המרכיבים התורמים להיארעות המוגברת של הפרעות בתיווך מערכת החיסון. לפיכך, קיים עניין רב בזיהוי גורמים מיקרוביאליים העשויים לתמוך בהתפתחות מערכת חיסון בריאה יותר, אשר בתקווה יסייעו במניעת התפתחות אלרגיה, מחלות אוטואימוניות ומצבים אחרים בתיווך מערכת החיסון.

החוקרים מסבירים כי מיקרוביום מעי תקין משחק את התפקיד החשוב ביותר בהתפתחות האימונולוגית במהלך שלושת החודשים הראשונים לאחר לידה; באופן ספציפי, העדר ביפידובקטריה בתקופת זמן זו נקשר עם סיכון מוגבר לאוטואימוניות וזיהומים במערכת העיכול, אם כי המנגנונים האחראיים אינם מובנים היטב.

לאור זאת, חיידקי ביפידובקטוריה אמורים לשכון במעי תינוקות בשכיחות גבוהה, אך לעיתים קרובות לא כך הדבר כיום. במחקר הנוכחי השלימו החוקרים סדרה של ניסויים תצפיתיים ומחקרי התערבות קטן.

ראשית, החוקרים השלימו סדרה של בדיקות דם וצואה מ-208 תינוקות בשבדיה, במטרה לאפיין את תאי מערכת החיסון והמיקרוביום במעי, עם דגש על חיידקי ביפידובקטריה.

מהנתונים עלה כי בתינוקות ללא ביפידובקטריה וגנים המסייעים במטבוליזם של אוליגוסכרידים בחלב אם (המבוטאים ע”י ביפידובקטריה ומיקרובים מועילים אחרים), רמות גבוהות יותר של דלקת סיסטמית, כולל תגובות Th2 ו-Th17.

בתינוקות ללא קולוניזציה של ביפידובקטריה או במקרים בהם לא תועדה עליה בכמותם במהלך החודשים הראשונים לחיים יש הוכחות לדלקת סיסטמית ודלקת במעי, עליה בתדירות תאי חיסון משופעלים ורמות נמוכות יותר של תאי בקרה המעידים על הפרעה בחיסון סיסטמי.

החלק ההתערבותי של המחקר כלל 60 תינוקות מקליפורניה שניזונו מחלב אם, 29 תינוקות קיבלו תוספי B. longum subsp. Infantis EVC001 כל יום החל מגיל שבעה ימים ועד 28 ימים, בעוד שיתר 31 התינוקות לא קיבלו תוספים.

דגימות צואה נאספו ביום 6 וביום 60. לאחר 60 ימים, בתינוקות שקיבלו את התוספים תועדו רמות גבוהות יותר של גנים המסייעים במטבוליזם של אוליגוסכרידים מחלב אם, כמו גם שונות אלפא גדולה יותר משמעותית, בהשוואה לביקורות. בתינוקות שקיבלו תוספי EVC001 תועדו פחות ציטוקינים דלקתיים בצואה, רמז לכך שמיקרובים המבטאים גנים המסייעים במטבוליזם אוליגוסכרידים של חלב אם מובילים לסטייה תגובה פרו-דלקתית Th2 ו-Th17 לכיוון תגובת Th1.

הממצאים מעידים כי מתן תוספי מיקרובים חיוביים המסייעים במטבוליזם של אליגוסכרידים מחלב אם עשוי לסלול את הדרך למניעת מחלות בתיווך מערכת החיסון, אך דרושים מחקרים אקראיים וגדולים יותר לבחינת הנושא.

Cell 2021

לידיעה ב-MDedge

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Perinatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי משטר הכולל מתן 13 מנות של ויטמין K לווה בשיפור משמעותי של פרופיל תפקודי קרישה בתינוקות, בהשוואה למשטר טיפול הכולל מתן שלוש מנות פומיות של ויטמין K. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעה של אקזמה בדרגה מתונה-עד-חמורה על קצב הגדילה של ילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAD)

    ההשפעה של אקזמה בדרגה מתונה-עד-חמורה על קצב הגדילה של ילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAD)

    אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה עשויה להאט את קצב הגדילה של ילדים מתחת לגיל 12 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Dermatology. מחקר PEDISTAD הינו מחקר בינלאומי הנמשך בימים אלו וכולל 1,326 ילדים מתחת לגיל 12 שנים עם אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה, שאינם מאוזנים היטב תחת […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    בתינוקות עם כתמי לידה פורט ויין (Port Wine) תועדה העלמות מלאה או כמעט-מלאה עם טיפול לייזר שבועי (Pulsed Dye Laser, או PDL), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התערבות מוקדמת לכתמי פורט ויין בתינוקות עשויה לשפר משמעותית את התוצאות וחלק מהמחקרים הציעו כי מרווחים קצרים יותר בין […]

  • קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד

    קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, מביא מתוך NEJM

    מאמר סקירה שפורסם לאחרונה ב-New England Journal of Medicine עסק במלפורמציות נקבוביות (קוורנוטיות) מוחיות, המוכרות בשם הרפואי  “קוורנומות”, שהן צבר כלי דם פגומים בצורת חלל ספוגי צפוף. חלל זה נעדר רקמת מוח ועשוי להמצא גם בעמוד השדרה. שכיחות קוורנומות באוכלוסיה הינה 0.5 אחוז. סימפטומים הביטוי הקליני הינו וריאבילי. בחלק ניכר מהמקרים מדובר בממצא אקראי בהדמיה […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה