ההשפעה של ממתיקים מלאכותיים על המצב הבריאותי? (Biosciences Biotechnology Research Asia)

לטוב או לרע, לסוכר חלק מרכזי בתזונה של בני אדם ומזה מאות שנים נוהגים רבים להמתיק את המזון שלהם עם סוכר. לממתיקים טבעיים דוגמת סוכרוז, דבש וסוכרים מפירות וירקות יש ערך תזונתי מסוים. מנגד, לממתיקים מלאכותיים, דוגמת אספרטיים, סכרין וסוכרלוז אין ערך תזונתי.

ממתיקים מלאכותיים ללא-קלוריות נכנסו לשימוש למעלה ממאה שנים והדיאטה של אמריקאים השתנתה לעד כאשר רבים הפחיתו את צריכת הסוכר וירדו במשקל. עם זאת, על-פי מאמר סקירה חדש, ממתיקים מלאכותיים אינם יכולים פשוט להחליף סוכרים טבעיים, לפחות מנקודת מבט מטבולית. ההשפעה הבריאותית של ממתיקים מלאכותיים מהווה את המוקד למחקרים רבים.

חלק מהמומחים סבורים כי הסיבה העיקרית בגינה מתפתחת סוכרת מסוג 2 היא ממתיקים מלאכותיים. במחקר חתך שפורסם בכתב העת Journal of Family Medicine and Primary Care נערכה השוואה בין רמות עמידות לאינסולין בחולי סוכרת שצרכו ממתיקים מלאכותיים ואלו שלא צרכו ממתיקים אלו. צריכת ממתיקים מלאכותיים לוותה ברמות גבוהות יותר של תנגודת לאינסולין.

החוקרים כתבו כי צריכת ממתיקים מלאכותיים אלו הובילה לשחרור אינסולין מהלבלב בשל הטעם המתוק שלהם ורמות אינסולין מוגברות אלו הובילו בסופו של דבר לירידה בפעילות הקולטנים עקב תנגודת לאינסולין. עוד מצוין מחקר בו משתתפים שצרכו סוכרלוז או מים עברו העמסת סוכר, כאשר רמות האינסולין היו גבוהות יותר באלו שנטלו סוכרלוז. מחקר נוסף הצביע על קשר תלוי-מינון בין משקאות קלים עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2.

הממתיק המלאכותי אספרטיים נקשר עם בעיות קוגניטיביות והתנהגות, כולל קשיי למידה, פרכוסים, כאבי ראש, אי-שקט, חרדה, מיגרנה, נדודי שינה ודיכאון. השפעות אלו עשויות לנבוע מרמות מוגברות של פנילאלנין וחומצה אספרטית.

מחקר שפורסם בכתב העת Nutritional Neuroscience מצא כי תרכובות אלו עשויות לעכב ייצור ושחרור נוירו-טרנסמיטורים, כולל דופמין, נוראפינפרין וסרטונין, האחראיים לבקרת פעילות נוירו-פיזיולוגית. אספרטיים מוביל לעליה ברמות קורטיזול בדם ומוביל לייצור עודף רדיקאלים חופשיים.

רמות קורטיזול גבוהות ורמות גבוהות של רדיקאלים חופשיים עשויות להגדיל את הרגישות של המוח לעקה חמצונית, העשויה להשפיע לרעה על ההתנהגות. מסקירת מחקרים בנושא עולה כי אספרטיים עשוי להוביל לבעיות נוירו-התנהגותיות.

בסקירה שפורסמה בכתב העת EXCLI דווח כי צריכת ממתיקים מלאכותיים עשויה לפגוע במיקרוביום של מערכת העיכול ולהוביל למחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול. המיקרוביום של מערכת העיכול היא מערכת מורכבת התורמת למגוון תהליכים פיזיולוגיים, כולל מינרליזציה של העצם, ויסות מערכת החיסון, פרוליפרציה של תאי מעי והגנה מפני פתוגנים.

מחקר קודם מצא כי ממתיקים מלאכותיים עשויים להוביל להפרעה בהרכב המיקרוביום במערכת העיכול ע”י הרג חיידקים במעי . שינוי הרכב המיקרוביום הינו אחד הגורמים התורמים לפתוגנזה של מחלת כבד שומני ויש עוד ועוד עדויות לפיהן ממתיקים מלאכותיים עשויים להוביל לשינוי הרכב זה ולהביא לעליה נוספת בשכיחות מחלת כבד שומני.

למרות שממתיקים מלאכותיים עשויים להיות מלווים בסיכון מוגבר למצבים רפואיים שונים ולכן חשוב להימנע מצריכה מופרזת של ממתיקים אלו. ההשפעות הפתופיזיולוגיות של ממתיקים מלאכותיים עדיין אינן מובנות לחלוטין וייתכן כי בהשוואה לצריכת סוכר, עדיין יש יתרון לבחירה בממתיקים מלאכותיים.

Biosciences Biotechnology Research Asia, 2021

לידיעה ב-MDLinx

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    מרבית המבוגרים בארצות הברית אינם מקבלים כמות מספקת של ויטמין D, אך מתן תוספים מסייע למטופלים להשיג את ההקצאה התזונתית היומית המומלצת, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Physicians Internal Medicine. המומחים מסבירים כי על-פי ההערכות, 20-40% מהמבוגרים באוכלוסייה נוטלים תוספי ויטמינים ומדובר בתעשייה שגלגלה בשנת 2020 למעלה מ-50 מיליארד דולרים. […]

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהומים לא-מסובכים בדרכי השתן משנית לחיידקי Escherichia coli, Proteus mirabilis ו-Staphylococcus saprophyticus בנשים. המומחים מסבירים כי Pivmecillinam הינה פרו-תרופה פומית של Mecillinam הניתן בזריקה. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות שלושה מחקרים קליניים שהשוו בין שלושה מינונים […]

  • שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח או חיישן במזון עצמו יכול לסייע בהפחתת צריכת הנתרן ולשיפור השליטה על יתר לחץ דם בקהילה, כך על פי מחקר שתוצאותיו הוצגו בקונגרס העולמי לנפרולוגיה

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן מוגבר של מגנזיום בשתן, כפי שבא לידי ביטוי במדד חסר מגנזיום (Magnesium Depletion Score, או MDS), עשוי לשמש כגורם סיכון בלתי-תלוי לתסמונת מטבולית במבוגרים בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי היפומגנזמיה כרונית עשויה לשחק תפקיד בפתוגנזה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה