מזון שומני, מטוגן ומעובד קשור לסיכון מוגבר לדום לב פתאומי (Journal of the American Heart Association)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר שפורסם בJournal of the American Heart Association הראה כי אכילה של תזונה עשירה בשומן, מזון מטוגן, בשר מעובד ומשקאות ממותקים קשורה לסיכון מוגבר לדום לב פתאומי, אחד הגורמים השכיחים לתמותה בארה”ב. המחקר בחן את דפוסי התזונה של יותר מ-21,000 אנשים בני 45 ומעלה והתרחש במשך 18 שנים.

דפוסי התזונה של הנבדקים במחקר סווגו לפי קבוצות המזונות העיקריים בדיאטה של הנבדקים. לדוגמא, דפוס התזונה שהוגדר “הנוח” הסתמך על מנות מעורבות, פסטה, פיצה, אוכל מקסיקני וסיני. הדפוס ה”צמחי” הסתמך בעיקר על ירקות, פירות, מיץ פירות, דגני בוקר, שעועית, דגים, עופות ויוגורט. דפוס התזונה ה”מתוקה” כלל סוכרים, קינוחים, שוקולד, ממתקים וארוחת בוקר ממותקת. דפוס התזונה “הדרומי” כלל תוספת של שומנים, אוכל מטוגן, ביצים ומנות עם ביצים, בשר שכולל איברים, בשר מעובד ומשקאות ממותקים, המשקפים דפוס קולינרי נפוץ בדרום-מזרח ארה”ב. לבסוף, דפוס האכילה שכונה “אלכוהול וסלט” כלל כמות גבוהה של בירה, יין, משקאות חריפים, ירקות עלים ירוקים, עגבניות ורוטב לסלט. דפוסי התזונה לא היו בלעדיים זה לזה, כך שלמשל אלו שהיו בעלי זיקה לדיאטה בסגנון הדרומי אכלו גם פחות ירקות ופירות.

לאחר התאמה לגורמים נוספים העשויים להשפיע על הסיכון לדום לב פתאומי, הראו מחברי המחקר כי אלו שצרכו תזונה “דרומית” הראו סיכון מוגבר לדום לב פתאומי בשיעור של 46%, בהשוואה לאלו שאכלו דיאטות אחרות. בנוסף, המחקר גילה גם כי אכילת תזונה ים תיכונית מסורתית קשורה לסיכון מופחת ב-26% לדום לב פתאומי. לדברי המחבר הראשי במחקר, התוצאות מצביעות על כך שתזונה היא גורם שמאפשר לנו לשלוט ברמה מסוימת על הפחתת הסיכון לדום לב פתאומי. הוא הוסיף כי “אני מקווה שזו עוד פיסת פאזל שתאפשר לאנשים להפחית את הסיכון לדום לב פתאומי. במקום לאכול בשר פעם או פעמיים ביום, הם יצמצמו את צריכת הבשר לפעמיים או שלוש בשבוע”.

ד”ר סטיבן יוראשק, חבר בוועדת התזונה של איגוד הלב האמריקני לאורח חיים ובריאות קרדיו-מטבולית, מציע להתמקד בשני תחומים. לדבריו, “כולנו צריכים לחשוב על דרכים בהן אנו יכולים להגדיל את מספר מנות הפירות והירקות שאנו אוכלים מדי יום. בנוסף, עלינו לצמצם את החשיפה למלח על ידי אכילת יותר ארוחות בבית והימנעות ממוצרים עתירי מלח או הכנת ארוחה עם הרבה מלח”. הוא הוסיף כי תוצאות המחקר מראות גם על פערים בדפוסי התזונה שעלולים לנבוע מגורמים נוספים כמו שרשראות אספקה, גישה למזון בריא וענייניים תרבותיים. “על מנת לשפר את הדיאטה בקרב כלל האוכלוסייה, עלינו להסתכל מעבר לבחירות האישיות של האדם הבודד ולהתמקד בדפוסי אכילה של האוכלוסייה הכללית. הגישה לירקות ופירות מהווה אתגר מרכזי עבור קהילות כפריות ועירוניות, כמו גם לקהילות במעמד סוציו-אקונומי נמוך יותר, שכן מזונות מעובדים הם לעתים קרובות פחות יקרים מפירות וירקות”.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח או חיישן במזון עצמו יכול לסייע בהפחתת צריכת הנתרן ולשיפור השליטה על יתר לחץ דם בקהילה, כך על פי מחקר שתוצאותיו הוצגו בקונגרס העולמי לנפרולוגיה

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • ההשפעה של תפקוד הלב ונוקשות עורקים על הסיכון למחלה צרברווסקולארית (Int J Cardiol)

    ההשפעה של תפקוד הלב ונוקשות עורקים על הסיכון למחלה צרברווסקולארית (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי הפרעה בתפקוד הלב וכלי הדם מלווה בסיכון מוגבר לאטרופיה מוחית אזורית ובשכיחות מחלה צרברווסקולארית לאור נוקשות כלי דם, בפרט באלו עם רמת השכלה נמוכה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אות מוגבר בחומר הלבן מעיד על מחלת כלי דם קטנים דיפוזית המערבת את כלי […]

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות, טיפול ב-Apixaban (אליקוויס) אינו-נחות לעומת אנטגוניסטים לוויטמין K במניעת אירועים מוחיים או תרומבואמבוליזם ורידי, לצד שיעור דומה של אירועי דמם מג’ורי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות […]

  • חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית סיכון מוגבר למיוקרדיטיס, בפרט מקרים חמורים של דלקת שריר הלב, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, גם שני עשורים לאחר האבחנה של מחלת המעי, אם כי הסיכון האבסולוטי נמוך, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. מחקרים קודמים הציעו כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית ייתכן סיכון מוגבר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה