תזונה ים תיכונית ירוקה מצליחה להאט את ההזדקנות הטבעית של המוח (הודעת אונ’ בן גוריון, The American Journal of Clinical Nutrition)


תוצאות ניסוי ישראלי פורץ דרך באמצעות הדמיית MRI

מחקר בינלאומי חדש בראשות אוניברסיטת בן-גוריון בנגב שילב כוחות לטובת אחד מניסויי MRI מוח הארוכים והגדולים בעולם ומצא: תזונה ים תיכונית ירוקה עשויה להאט את הניוון הטבעי של מוח הקשור לגיל. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition.

תזונה ים תיכונית ירוקה, עשירה בפוליפנולים (תרכובות מזון הנוצרות ע”י הצומח) ודלה בבשר אדום ומעובד עשויה להאט את ניוון המוח הקשור לגיל, כך על פי מחקר בינלאומי חדש שנערך בראשות אוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

כ-284 משתתפים בגילאי 31-82 לקחו חלק בניסוי שנמשך על פני 18 חודשים. המשתתפים חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות: קבוצת שפעלה על פי הנחיות תזונה בריאה, קבוצת שיישמה תזונה ים תיכונית וקבוצה שיישמה תזונה ים תיכונית ירוקה. בקבוצת התזונה הים תיכונית, המשתתפים קיבלו 30 גרם אגוזי מלך עשירים בפוליפנולים מדי יום. בקבוצה הים- תיכונית הירוקה סופקו למשתתפים מעבר לאגוזי המלך,  גם 4 כוסות תה ירוק ביום ושייק מנקאי ירוק שהיווה תחליף חלבון צמחוני לבשר. בקבוצה הים תיכונית הירוקה הוכפלה כמות הפוליפנולים בהשוואה לקבוצה הים תיכונית. בנוסף, כל שלוש הקבוצות השתתפו בתוכנית פעילות גופנית המבוססות על פעילות אירובית, לרבות מנוי חינם בחדר כושר. לנבדקים נערכו סריקות MRI מוחיות לפני ובתום הניסוי בהם נמדדו נפחי אזורים במוח הקשורים להזדקנות טבעית.

המשתתפים נבחרו בתחילה על סמך גודל היקף הבטן או דיסליפידמיה (הפרעה בחילוף החומרים של השומנים בדם). כולם עובדי המרכז למחקר גרעיני בדימונה, כך שארוחת הצהריים שסופקה הייתה במעקב.

הניסוי נעשה בראשות פרופ’ איריס שי (בתמונה) , מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ופרופסור נלווית באוניברסיטת הרווארד יחד עם ד”ר אלון קפלן, פרופ’ אילן שלף, פרופ’ גליה אבידן מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומספר צוותים בינלאומיים של מומחי מוח מגרמניה, ארה”ב וקנדה.

החוקרים הופתעו לזהות שינויים דרמטיים בניוון המוח (ירידה בנפח ההיפוקמפוס והתרחבות נפח חללים צידיים) תוך 18 חודשים, כאשר קצב הניוון הואץ משמעותית מגיל 50 ואילך.  החוקרים גילו הפחתה משמעותית בקצב ניוון המוח בקרב משתתפי הדיאטות הים תיכוניות, ובעיקר בקרב משתתפי התזונה הים- תיכונית הירוקה.  מקרב פאנל נרחב של סמני דם נמצא כי שיפור בבקרת הסוכר היה הגורם שהיה קשור הכי משמעותית להאטת הזדקנות המוח. עוד הוכחה לקשר בין סוכרת לדמנציה. צריכה מוגברת של תה ירוק, מנקאי ואגוזי מלך לצד צריכה מופחתת של בשר אדום ומעובד נקשרו באופן מובהק להאטה בסמנים האנטומים במוח הקשורים להזדקנות מוחית. החוקרים הצליחו לזהות פוליפנולים בשתן שמקורם בתזונה הירוקה שנקשרו להאטת ההזדקנות המוחית.

“הקשר המועיל ביןתזונה ים-תיכונית ירוקהלבין ניוון עצבי הקשור לגיל עשוי להיות מוסבר בחלקו על ידי שפע של פוליפנולים”, הסבירה פרופ’ איריס שי, החוקרת הראשית. “הפוליפנולים נמצאים במקורות מזון מהצומח שיש להם מטבוליטים נוגדי חמצון ואנטי דלקתיים. פוליפנולים אלו יכולים לחצות את מחסום הדם-מוח להפחית דלקת עצבית ולעורר התפשטות תאים ונוירוגנזה של מבוגרים בהיפוקמפוס”.

הממצאים שלנו עשויים להצביע על דרך פשוטה, בטוחה ומבטיחה להאט את ניוון העצב הקשור לגיל על ידי הקפדה על תזונה ירוקה-ים תיכונית”, סיכם ד”ר אלון קפלן.

מחקר זה מומן על ידי משרד הבריאות הישראלי, משרד המדע והטכנולוגיה הישראלי, קרן המחקר הגרמנית-  DFGוועד אגוזי המלך של קליפורניה.

גורמי המימון של המחקר לא היה מעורבים בשום שלב בתכנון, ביצוע או ניתוח של המחקר, ולא הייתה להם גישה לתוצאות המחקר לפני הפרסום.

למחקר המלא

הערת המערכת:  בקישור זה ניתן לצפות בראיון שקיימנו עם ד”ר ענת יסקולקה אשר הציגה ממצאי מחקר שבחן השפעת תזונה ים תיכונית ירוקה על כבד שומני. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מלווה במהירות עיבוד ותפקוד ניהולי נמוכים יותר בנשים לאחר גיל 45 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology. מנגד, קדם רעלת הירון והיריון לא נקשרו עם הסיכון להידרדרות נוירו-קוגניטיבית. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 3,554 נשים שילדו בעברן (גיל ממוצע של 56.2 שנים), שהיו בגילאי 45 […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה