פרופ’ נובק: התמותה העודפת בישראל מגלי חום קיצוניים נמוכה יותר מזו שבמדינות הקרות באירופה, אך פגיעת בתשתיות חשמל עלולה להעלות הסיכון (הודעת סורוקה)

דוברות סורוקה:
פרופ’ ויקטור נובק, מנהל רשות המחקר והפיתוח בסורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי:
“לישראל יש מקום משמעותי בהתמודדות עם שינויי אקלים וגלי חום”.

“גלי חום בארץ עלולים להיות מסוכנים במידה ויש פגיעה בתשתיות שעוזרות לנו להתמודד עם תנאי מזג אוויר קיצוניים, בעיקר תשתיות החשמל. גלי החום במדינות קרות כמו צרפת ואיטליה, שהתשתית שלהן לא ערוכה לחום קיצוני, מסוכנות הרבה יותר לבריאות האדם מאשר גלי החום בישראל”.

פרופ’ ויקטור נובק, מנהל רשות המחקר והפיתוח בסורוקה, חוקר את השפעותיה של ההתחממות הגלובאלית והשפעותיה על בריאות בני האדם. לדבריו, “הקשר בין גלי חום ותמותה נצפה במחקרים רבים ברחבי העולם. בהשוואה בין ארצות, אפקט גלי חום על תמותה משמעותי יותר בארצות קרות ביחס למדינות החמות. כך למשל, ישראל שהיא מדינה חמה ביחס לאיטליה או אנגליה שהן מדינות קרות”.

פרופ’ נובק מציין, כי ניתן לראות אפילו הבדלים בתוך מדינות גדולות: “כך, במדינות כמו איטליה, ארה”ב, סין וצרפת, האוכלוסיות בדרום החם סובלות פחות מהסיכון בצפון אותן מדינות”.
הסיבה לכך נעוצה בהבדלים בין הטמפרטורות שמביא גל החום. כלומר, ככל שגל החום גורם לשינוי חד יותר בטמפרטורה אליה מורגלים בני האדם באותו אזור, כך גדלה ההשפעה על תמותה עודפת של בני האדם. על פי נתונים ממחקרים שנעשו בעבר, נראה שבצרפת, מדינה קרה יותר מישראל, מתו בשנת 2021 אלפים רבים מגלי חום. גם באיטליה, שהיא מדינה קרה יותר מישראל, מתו מגלי חום במספרים דומים.

לעומת זאת, בישראל התמותה העודפת כתוצאה ממזג אוויר קיצוני נמדדה בהיקף של 360 איש על פני 10 שנים, על פי בדיקה שבוצעה במשרד לאיכות הסביבה.

פרופ’ נובק מציע כמה אפשרויות לכך: “מדובר בעיקר בשני גורמים שיוצרים את ההבדל: מוכנות והסתגלות. אוכלוסייה שגרה באזור קר אינה מורגלת לחום, אינה ערוכה לו ולכן מתמודדת איתו פחות טוב. באזורים חמים – כמו בישראל – כולם מודעים לחום ומורגלים לו: נמצאים במבנים ממוזגים, שותים יותר ונוקטים אמצעי מנע שונים. השורה התחתונה היא שהתופעה בישראל של תמותה עודפת מגלי חום היא שולית ביחס לתמותה העודפת במדינות קרות”.

נובק מסייג את דבריו: “קשה להשוות בין הארצות ובין גלי חום שונים, בשל הגדרות שונות, אך התמותה העודפת היא בין 5% עד40%, תלוי במקום ובגל החום. בישראל התמותה העודפת היא פחות מ-5%, כך שאצלנו המצב טוב יותר”.

על פי פרופ’ נובק המחקרים שנעשו עד כה לא בדקו את הסברה שהוא מעלה, שכן כל מאמר שחקר את השפעות גלי החום נעשה במתודולוגיה שונה, אוכלוסייה שונה והגדרות אחרות.

עם זאת נובק מזהיר כי “גלי חום בישראל עשויים להיות מסוכנים לא פחות מאשר במדינות קרות אם הם יסכנו תשתיות, ובראשן תשתיות החשמל. במקרה של מזג אוויר חם בצורה קיצונית שיביא להפסקות חשמל, גם בישראל עלולים לפגוש תמותה עודפת משמעותית כתוצאה מגל חום”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-European Society of Cardiology עולה כי טיפוס מדרגות מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב. הסקירה כללה תשעה מחקרים עם נתונים אודות 480,520 משתתפים והחוקרים השלימו ניתוח של חמישה מחקרים עם 455,649 משתתפים במטרה לקבוע את הקשר בין טיפוס מדרגות ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב […]

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהומים לא-מסובכים בדרכי השתן משנית לחיידקי Escherichia coli, Proteus mirabilis ו-Staphylococcus saprophyticus בנשים. המומחים מסבירים כי Pivmecillinam הינה פרו-תרופה פומית של Mecillinam הניתן בזריקה. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות שלושה מחקרים קליניים שהשוו בין שלושה מינונים […]

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה במשך אשפוז קצר יותר לעומת ניתוח ידני להחלפת הירך, זאת לצד הפחתת היקף החולים המופנים למוסד סיעודי ייעודי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי עם הערכה רטרוספקטיבית של הנתונים אודות 8,536 חולים שעברו ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של […]

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה