הקפדה על דיאטה ים תיכונית עשויה להפחית את הסיכון להתקדמות ניוון מקולארי גילי (Acta Ophthalmol)

צריכה רבה של חומרי מזון ספציפיים, תוספי נוגדי-חמצון והקפדה על דיאטה ים-תיכונית עשויים להפחית את הסיכון להתקדמות ניוון מקולארי גילי (Age-related Macular Degeneration, או AMD), כך עולה מתוצאות סקירה חדשה שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmologica.

הפתוגנזה של ניוון מקולארי גילי היא מולטי-פקטוריאלית עם מסלולים שונים רבים המעורבים בפתופיזיולוגיה. מאחר ומדובר במחלה עינית שאינה ברת-ריפוי, ישנה חשיבות רבה לגישות מניעה ראשונית ושניונית. מחקרים רבים בחנו את הקשר בין הרכב התזונה, קבוצות מון, נוגדי חמצון ותוספי ויטמינים ומינרלים ובין התפתחות או התקדמות ניוון מקולארי גילי.

החוקרים ערכו חיפוש במספר מאגרים אלקטרוניים לזיהוי סקירות שיטתיות, מחקרים אקראיים ומבוקרים ומחקרים אחרים שפורסמו בין ינואר 2015 ועד מאי 2021, במטרה לסכם את העדויות אודות הקשר בין הרגלי התזונה – כולל תוספים עם נוגדי-חמצון, ויטמינים ומינרלים – ובין התפתחות או התקדמות ניוון מקולארי גילי.

החיפוש הוביל לזיהוי 27 מאמרי סקירה או מחקרים רלבנטיים.

מהנתונים עולה כי צריכה רבה של ביתא-קרוטן, לוטאין וזיקסנתין, נחושת, חומצה פולית, מגנזיום, וויטמין A, מגנזיום, ניאצין, וויטמין B6, וויטמין C, Docosahexaenoic Acid ו-Eicosapentaenoic Acid לוותה בסיכון מופחת להתקדמות ניוון מקולארי גילי משלב מוקדם לשלב מאוחר.

בנוסף, נטילת תוספי נוגדי-חמצון והקפדה על דיאטה ים-תיכונית, המעודדת צריכה רבה של ירקות, דגנים מלאים ואגוזים, לוותה בסיכון מופחת להתפתחות ניוון מקולארי גילי, כמו גם צריכה רבה של סידן או ליקופן.

מנגד, צריכת אלכוהול רבה נקשה עם סיכון מוגבר להתפתחות ניוון מקולארי גילי. החוקרים לא זיהו קשר בין הצריכה התזונתית של חומצות שומן, חומצות שומן רוויות, חומצות שומן חד-בלתי רוויות, חומצות שומן רב-בלתי-רוויות או חומצה אלפא-לינולאית ובין התפתחות ניוון מקולארי גילי.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון גישות טיפול ומניעה מותאמות אישית, לדוגמא להערכת הקשר בין הרגלי התזונה ובין מדדים אימונולוגיים.

Acta Ophthalmol, Dec 2022

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה