גורמי סיכון לחמצת סוכרתית בחולים עם דלקת לבלב חדה וסוכרת מסוג 2 (BMC Gastroenterol)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Gastroenterology עולה כי בחולים עם דלקת לבלב חדה וסוכרת מסוכרת 2 שיעורי היארעות גבוהים של חמצת סוכרתית (Diabetic Ketoacidosis), כאשר גורמי סיכון לסיבוך זה כוללים את גיל החולה, מדד מסת גוף, איזון גליקמי וריכוזי חומצה אורית בדם.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחקרים דיווחו כי בחולים עם סוכרת ודלקת לבלב חדה תתכן הופעת חמצת סוכרתית. עם זאת, גורמי הסיכון לחמצת סוכרתית בחולים אלו אינם ידועים ומטרת המחקר הנוכחי הייתה לזהות את גורמי הסיכון לחמצת סוכרתית באוכלוסיית חולים זו.

המחקר הפרוספקטיבי כלל 25 חולים שטופלו במרכז יחיד, כאשר החוקרים בחנו את שיעורי היארעות וגורמי הסיכון לחמצת סוכרתית בחולים עם דלקת לבלב חדה וסוכרת מסוג 2.

מהנתונים עולה כי 7 מבין 25 החולים (28%) פיתחו חמצת סוכרתית בתוך 48 שעות מהאשפוז לבית החולים. החוקרים סיווגו את החולים לקבוצת חולים עם חמצת סוכרתית או ללא חמצת סוכרתית, כאשר זוהו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בגיל החולים (גיל ממוצע של 26 שנים קבוצת החולים עם חמצת סוכרתית, לעומת 47.5 באלו ללא חמצת סוכרתית; p=0.014), מדד מסת גוף (27.4 לעומת 24.85 ק”ג/מ2, בהתאמה, p=0.034), איזון גליקמי ירוד בעבר (100% לעומת 27.78%, בהתאמה; p<0.001) וריכוזי חומצה אורית (442 מיקרומול/ליטר לעומת 297.5 מיקרומול/ליטר, בהתאמה, p=0.041).

מנגד, לא זוהו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הקבוצות במין החולה, מספר החולים ששתו אלכוהול, מספר המעשנים, רמות טריגליצרידים וריכוז כולסטרול כולל. בשתי הקבוצות, חולה אחד אובחן עם דלקת לבלב חמורה וההבדל בין הקבוצות לא היה מובהק סטטיסטית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על שכיחות גבוהה של חמצת סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 ואבחנה של דלקת לבלב חדה. הנתונים מעידים על מספר גורמים העשויים לנבא התפתחות הסיבוך האקוטי בחולי סוכרת עם התהליך הדלקתי בלבלב.

BMC Gastroenterol, July 27, 2023

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שת

    שת"פ בין קופות החולים למיזם ספרת הסוכרת בגליל עתיד לייעל ולשפר את נגישות הבדיקות המיועדות לחולי סוכרת

    ספֵרת הסוכרת בגליל על שם ראסל ברי הוא מיזם רחב היקף וחדשני בתחום בריאות הציבור המתמקד במחלת הסוכרת ופועל באזור הגליל. מובילי המיזם, שצמח בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר־אילן בצפת, הציבו לנגד עיניהם יעד נכסף: לצמצם את התחלואה בסוכרת ולשפר את הטיפול בה בעזרת גישה רב־תחומית אינטגרטיבית.

  • משקעי שומן בלבלב מהווים את הגורם העיקרי למחלות לבלב אקסוקריני ואנדוקריני (Am J Gastroenterol)

    משקעי שומן בלבלב מהווים את הגורם העיקרי למחלות לבלב אקסוקריני ואנדוקריני (Am J Gastroenterol)

    משקעי שומן רבים בתוך הלבלב המובילים לשינוי שומני של הלבלב תועדו ב-18% מהמשתתפים במחקר מבוסס-אוכלוסייה גדול, כאשר הן משקעי שומן בלבלב והן שינוי שומני של הלבלב מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת, דלקת לבלב חדה וממאירות של הלבלב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. משקעי שומן רבים בתוך הלבלב מופיעים […]

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Technology & Therapeutics מדווחים חוקרים מצפון אמריקה על תוצאות מחקר חדש שנועד לנבא את הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות גופנית במתבגרים עם סוכרת מסוג 1 וממליצים לכוון להתחיל פעילות גופנית עם ריכוז סוכר אינטרסטיציאלי בטווח 130-160 מ”ג/ד”ל עם מגמה שטוחה או ירידה קלה בערכי הסוכר לפי מד סוכר רציף […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    מרבית המבוגרים בארצות הברית אינם מקבלים כמות מספקת של ויטמין D, אך מתן תוספים מסייע למטופלים להשיג את ההקצאה התזונתית היומית המומלצת, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Physicians Internal Medicine. המומחים מסבירים כי על-פי ההערכות, 20-40% מהמבוגרים באוכלוסייה נוטלים תוספי ויטמינים ומדובר בתעשייה שגלגלה בשנת 2020 למעלה מ-50 מיליארד דולרים. […]

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח או חיישן במזון עצמו יכול לסייע בהפחתת צריכת הנתרן ולשיפור השליטה על יתר לחץ דם בקהילה, כך על פי מחקר שתוצאותיו הוצגו בקונגרס העולמי לנפרולוגיה

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה