ניתוח הסרת שקדים ואדנואידים אינו משפר יכולות קשב ותפקוד ניהולי בילדים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה קלה (JAMA)

בילדים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה קלה לא חל שיפור בתפקוד ניהולי או יכולות קשב לאחר ניתוח לכריתת שקדים ואדנואידים, בהשוואה לאלו שלא עברו את הניתוח, אם כי חל שיפור במספר תוצאים משניים לאורך שנה אחת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי החשיבות של ניתוח כריתת שקדים ואדנואידים בילדים עם הפרעת נשימה בשינה בדרגה קלה אינה ידועה. מדגם המחקר הנוכחי כלל 458 ילדים עם הפרעת נשימה בשינה בדרגה קלה שחולקו באקראי לניתוח כריתת שקדים ואדנואידים בתוך ארבעה שבועות או למעקב בלבד.

כל החולים קיבלו טיפול תומך שכלל הדרכה אודות הרגלי שינה ואורח חיים בריאים והפניה לטיפול באסתמה או אלרגיה. כשליש מהמשתתפים (30.3%) היו מתחת לגיל חמש שנים וכשליש היו ממשקי בית עם הכנסה נמוכה מ-30,000 דולרים בשנה.

התוצאים העיקריים היו השינויים מתחילת המחקר עד לאחר שנה במדדי BRIEF (או Behavior Rating Inventory of Executive Function) לפי דיווח המטפל ובמדד GNG (או Go/No-Go), מבחן אובייקטיבי להערכת קשב; תוצאים משניים כללו 22 מדדי שינוי במצב נוירו-התפתחותי, התנהגותי, שינה, בריאות ואיכות חיים.

מתחילת המחקר עד לאחר 12 חודשים, מדד BRIEF Global Executive Composite Score השתפר ב-1.9 נקודות בזרוע המעקב בלבד וב-3.1 נקודות בזרוע הניתוח; ההבדל בין הקבוצות לא היה מובהק סטטיסטית. מדד GNG להערכת קשב ממושך עלה מעט בשתי הקבוצות לאורך תקופת המחקר, ללא הבדלים בין הקבוצות.

עם זאת, תוצאים משניים להערכת התנהגות, נטל תסמינים, איכות חיים, לחץ דם ומדד אפניאה:היפופניאה הדגימו שיפור גדול יותר לאורך שנה לאחר הניתוח; מהממצאים עולה חשיבות אפשרית של תסמינים בניבוי התוצאות ותגובה לטיפול.

החוקרים מדווחים על שישה אירועים חריגים שנקשרו עם סיבוכים בתר-ניתוחיים בזרוע הטיפול הניתוחי, אך לא תועדו השלכות ארוכות-טווח של התערבות ניתוחית; אירועים חריגים ככלל לא היו שונים משמעותית בין זרוע ניתוח וזרוע מעקב בלבד.

הממצאים אינם תומכים בהשלמת ניתוח לכריתת שקדים ואדנואידים בילדים עם הפרעת נשימה בשינה בדרגה קלה במטרה לשפר תפקוד קוגניטיבי, אם כי ייתכנו הבדלים לאורך מעקב ממושך.

JAMA, Dec 5, 2023

לידיעה במדסקייפ

1 תגובה
  1. מירה גורביץ
    מירה גורביץ אומר:

    את הניתוח צריך לבצע מוקדם ככל האפשר היות והפרעות השינהֿ, הנזלת הכרונית, הנוזלים באוזנים, ירידה בשמיעה, דלקות האוזנים החוזרות ועיכוב השפה והדיבור הם התשתית שעל בסיסה מתפתחים הליקויים הנוירו-התנהגותיים כולל האוטיזם והפרעות הקשב והריכוז. אם הלקות כפר התהוותה אז הניתוח להסרת האדנואידים לא תיצור שינוי משמעותי בתיפקוד.
    ההתערבות בהקניית הרגלי שינה טובים והקפדה על שינה איכותית צריכה להיות מוקדמת מאד כדי שמלכתחילה לא התפתחו ליקויים נוירו-התנהגותיים!!! דר׳ מינה גורביץ, חוקרת התפתחות בגיל הרך

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה