עלייה עולמית “בלתי נמנעת” במקרי סרטן הערמונית בדרך (ועדת Lancet לסרטן הערמונית)

prostate ערמונית
עלייה עולמית "בלתי נמנעת" במקרי סרטן הערמונית בדרך, כך הזהירה השבוע ועדת Lancet לסרטן הערמונית

עלייה עולמית “בלתי נמנעת” במקרי סרטן הערמונית בדרך, עם הכפלה עולמית של המקרים ל-2.9 מיליון ועלייה של 85% במקרי המוות לכמעט 700,000 עד שנת 2040, הזהירה השבוע ועדת Lancet לסרטן הערמונית. בפגישה שהתקיימה בפריז, צרפת, הוועדה אמרה שהעלייה כבר בעיצומה במדינות בעלות הכנסה גבוהה כמו ארצות הברית ובריטניה, אך תצבור תאוצה במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.

פרופ’ ניק ג’יימס, המחבר הראשי של דו”ח ה-Lancet ופרופסור לחקר סרטן הערמונית ושלפוחית השתן במכון לחקר הסרטן בלונדון, אמר שהעלייה בחלקה שייכת דווקא לסיפור הצלחה רפואי. “סרטן הערמונית, באופן פרדוקסלי, היא בעיה שצוברת תאוצה כיוון שגברים חולים בסרטן הערמונית כשהם מזדקנים”, אמר, “יש עלייה גדולה במדינות בעלות ההכנסה הגבוהה. אבל אנחנו הולכים לראות עלייה גדולה במספר בני 50, 60, 70 בעשורים הקרובים במדינות העניות יותר, ועם זה מגיע יותר סרטן הערמונית. גם מדינות בעלות הכנסה גבוהה כמו בריטניה וארה”ב יראו עליות קטנות יותר מאותה סיבה”.

הדו”ח יוצג בקונגרס האיגוד האירופי לאורולוגיה 2024 בפריז. על פי הדו”ח, “הסקר לסרטן הערמונית לכל הגברים בגילאי 50-70 שנים (ולכל הגברים ממוצא אפריקאי בגילאי 45-70 שנים) במדינות בעלות הכנסה גבוהה משתפר עם שימוש מתקדם בטכנולוגיות כגון MRI וגדילה של הראיות לבטיחות המעקב הפעיל”.

פרופ’ אנדרו ויקרס, ביוסטטיסטיקאי במרכז הסרטן Memorial Sloan Kettering בניו יורק, אמר כי ועדת Lancet הגיעה למסקנות דומות כפי שהוא וקבוצת חוקרים בינלאומית עשו בנייר מדיניות משנת 2023 ב-BMJ. פער גדול, ציין ויקרס, הוא השימוש בבדיקת אנטיגן ספציפי לערמונית (PSA).

“מצאנו שמתן אפשרות לחולים להחליט בעצמם לגבי PSA הובילה לתוצאות הגרועות ביותר האפשריות שכללו שימוש יתר אצל גברים שסביר שלא יפיקו תועלת מהבדיקה, שיעורים גבוהים של אבחון יתר וטיפול יתר, וחוסר שוויון כלכלי וגזעי”, אמר ויקרס. “השקפתנו היא שבדיקת PSA צריכה להיעשות היטב – על ידי יישום אסטרטגיות פשוטות להפחתת נזקים כמו הגבלת בדיקות סקר בגברים מבוגרים ושימוש בבדיקות משניות לפני ביופסיה – או בכלל לא”.

לכתבה ב-medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה