ממאמר שפורסם ב-JAMA Network Open, עולה כי בדיקות גנטיות אוניברסליות זיהו וריאנטים פתוגניים בקרב 7.3% מהנשים עם סרטן שד, מה שמרמז כי הקריטריונים המסורתיים המבוססים על סיכון עלולים להחמיץ יותר משליש מנשאיות BRCA1, BRCA2, או PALB2.
המחקר כלל 729 נשים שאובחנו לאחרונה עם סרטן שד פולשני בשלושה מוסדות קנדיים. כל המשתתפות עברו ייעוץ גנטי ובדיקות לנוכחות וריאנטים פתוגניים ב-17 גנים הקשורים לסרטן השד.
שכיחות הוריאנטים הפתוגניים הייתה 7.3% (53 מטופלות) – 5.3% בפאנל הגנטי הראשוני ו-2.1% בפאנל המשני. גיל צעיר (מתחת ל-40), היסטוריה משפחתית של סרטן שחלות, מחלה בדרגה גבוהה וסרטן שד מסוג “triple-negative” נמצאו קשורים באופן עצמאי לנוכחות וריאנטים גנטיים פתוגניים ב-BRCA1, BRCA2, או PALB2.
באופן כללי, 34.3% מהמטופלות עם וריאנטים פתוגניים ב-BRCA1, BRCA2, או PALB2, ו-85.7% מנשאיות הוריאנטים בפאנל המשני לא היו זכאיות לבדיקות גנטיות מסורתיות על פי גורמי הסיכון הנוכחיים. סך הכל, 13 מטופלות עם וריאנטים ב-BRCA1, BRCA2, או PALB2 נמצאו זכאיות לטיפול במעכבי PARP.
החוקרים מציינים כי ממצאים אלו השפיעו על הפרקטיקה הקלינית שלהם וכעת הם מציעים בדיקות גנטיות בהובלת אונקולוגים לכל הנשים שאובחנו עם סרטן שד פולשני מתחת לגיל 50, לאלו עם סרטן שד מסוג “triple-negative” ו/או סרטן שד דו-צדדי, ולאלו שעשויות להיות זכאיות למעכבי PARP, וכן לגברים עם סרטן שד.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!