מחקר מבוקר אקראי חדש שתוצאותיו פורסמו ב-JAMA הראה כי מתן תוך-קני של סטרואידים יחד עם סורפקטנט בפגים שנולדו בגיל הריון צעיר מאוד עשוי להיות בעל השפעה מועטה עד כלל ללא השפעה על הישרדות ללא Brochopulmonary Dysplasia (BPD).
Brochopulmonary Dysplasia (BPD) היא מצב רפואי שכיח בפגים שנולדו בגיל הריון של פחות מ-28 שבועות. בעוד שקורטיקוסטרואידים סיסטמיים יעילים נגד Brochopulmonary Dysplasia (BPD), יש לטיפול זה תופעות לואי לא פשוטת. המחקר החדש ביקש לבחון האם מתן קורטיקוסטרואידים ישירות לריאות עשוי להיות יעיל ובטוח יותר.
המחקר היה מחקר קליני אקראי כפול סמיות שנערך ב-21 יחידות יילודים ב-4 מדינות (אוסטרליה, ניו זילנד, קנדה וסינגפור), וכלל ילודים שנולדו בגיל הריון של פחות מ-28 שבועות ובגיל של פחות מ-48 שעות שהונשמו מכנית או שקיבלו תמיכה נשימתית לא פולשנית, והייתה החלטה קלינית לטפל בהם בסורפקטנט.
התינוקות הוקצו אקראית (ביחס של 1:1) לקבלת Budesonide מעורבב עם סורפקטנט באמצעות טובוס או צנתר דק, או לקבלת סורפקטנט בלבד. התוצא העיקרי שנבדק במחקר היה הישרדות ללא Brochopulmonary Dysplasia (BPD) בגיל 36 שבועות.
המחקר כלל 1059 תינוקות, 524 בקבוצת הסטרואידים ו-535 בקבוצת הסורפקטנט בלבד. הישרדות ללא Brochopulmonary Dysplasia (BPD) הודגמה ב-134 תינוקות (25.6%) בקבוצת הסטרואידים+סורפקטנט וב-121 תינוקות (22.6%) בקבוצת הסורפקטנט בלבד (הפרש סיכון מתואם, 2.7% [רווח בר סמך -2.1% עד 7.4%]). בגיל 36 שבועות, 83.2% מהתינוקות היו בחיים בקבוצת הטיפול המשולב ו-80.6% בקבוצת הסורפקטנט בלבד. מתוכם, 69.3% ו-71.9% אובחנו עם BPD, בהתאמה.
הערות עורך:
טיפול בסטרואידים סיסטמיים מוריד את שכיחות ה-BPD אולם בעל תופעות לואי לא פשוטות בפגים החוקרים מנסים למצוא חלופה טובה יותר לטיפול הזה. אחת האפשרויות שעלתה היתה מתן סטרואידים תוך קני כדי להוריד את שיעורי ה-BPD מבלי לגרום לתופעות הלוואי שלהם. לצערנו, לפי מחקר זה הדרך הזו לא הוכיחה את עצמה, לפחות מבחינת הורדת שיעורי ה-BPD. הטיפול של סטרואידים וסורפקטנט בהשוואה לסורפקטנט הוריד את שיעורי ה-BPD ו/או תמותה בתת הקבוצה של הפגים שנזקקו ליותר מ-50% חמצן באויר הנשאף כאשר נכנסו למחקר (בגיל כ-5 שעות). מכ-20% ל-12%. יתכן ויש מקום לטיפול הזה בפגים הללו.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!