קרדיולוגיה

תוצאות מחקר ה-CHARIZMA : יעילות במניעה שניונית, חוסר יעילות מספק במניעה ראשונית ? ( NEJM)

טיפול משולב של קלופידוגרל (Plavix ) יחד עם אספירין נמצא כמפחית סיכון לאירועים קרדיווסקולרים במטופלים עם רקע של אתרותרומבוזיס סימפטומטי בהשוואה לטיפול באספירין בלבד. עם זאת, כמניעה ראשונית במטופלים ללא עדות לאתרותרומבוזיס אך עם מס' גורמי סיכון לפיתוח מחלה קרדיווסקולרית, לא נמצא ששילוב פלויקס עם אספירין היה יעיל יותר מאספירין בלבד. כך מפרסם אתמול ה-NEJM במהדורת און ליין מיוחדת, לקראת הכינוס של ה-ACC המתחיל השבוע. (מחקר ה-CHARIZMA).

מטרת המחקר הייתה לבדוק את יעילות הטיפול המשולב באוכלוסיה נרחבת הנמצאת בסיכון גבוה לפתח אירועים אתרותרומבוטיים. החוקרים ביצעו רנדומיזציה של כ-15,600 מטופלים אשר או שהיו כבר עם עדות קלינית למחלה קרדיווסקולרית, או שהיו בעלי מס' גורמי סיכון לכך, לקבוצה שקיבלה טיפול משולב של קלופידוגרל 75 מ"ג ליום יחד עם אספירין במינון של 75-162 מ"ג ליום, או אספירין בלבד + פלציבו. המעקב אחרי המטופלים נמשך 28 חודש בממוצע, כשנקודת הקצה המרכזית הייתה שילוב של אוטם שריר הלב, שבץ או מוות על רקע קרדיווסקולרי.  

שיעור ההגעה לנקודת הקצה המרכזית המשולבת היה 6.8% בקבוצת הפלויקס-אספירין, לעומת 7.3% בקבוצת אספירין-פלציבו. כלומר סיכון יחסי של 0.93 אך ללא מובהקות סטטיסטית (p=0.22 ) .

במדידה של נקודת הקצה המשנית, אשר כללה אישפוזים על רקע איסכמי, שיעור האירועים היה 16.7% בקבוצת הפלויקס+אספירין לעומת 17.9% בקבוצת האספירין, סיכון יחסי של 0.92 שהיה מובהק עם p=0.04 . שיעור הדימומים החמורים היה 1.7% בקבוצת הפלויקס+אספירין לעומת 1.3% בקבוצת האספירין (סיכון יחסי של 1.25 ללא מובהקות סטטיסטית עם p=0.09 ).

שיעור ההגעה לנקודת הקצה העיקרית במטופלים עם מס' גורמי סיכון היה 6.6% בקבוצת הפלויקס+אספירין ו-5.5% בקבוצת האספרין, סיכון יחסי של 1.2 ללא מובהקות סטטיסטית עם p=0.2) .

שיעור התמותה מסיבות קרדיווסקולריות היה בתת קבוצה זו גם גבוה יותר במטופלי הפלויקס +אספירין, מאשר באספירין בלבד (3.9% לעומת 2.2% , עם מובהקות סטטיסטית של p=0.01).

עם זאת, כאמור, בתת הקבוצה של המטופלים עם עדות קלינית לאתרותרומבוזיס, שיעור השגת נקודת הקצה המשולבת היה 6.9% בקבוצת הפלויקס + אספירין לעומת 7.9% בקבוצת האספירין בלבד. כלומר, סיכון יחסי של 0.88 שהיה גם מובהק סטטיסטי עם p<0.05 ).

החוקרים מסכמים איפוא שבמחקר זה נמצא רמז ליתרון בשימוש בשילוב של קלופידוגרל ואספירין במטופלים עם אתרותרומבוזיס סימפטומטי, ורמז לנזק אפשרי כתוצאה מהטיפול המשולב הנ"ל במטופלים עם מספר גורמי סיכון למחלה קרדיווסקולרית – בהשוואה לטיפול באספירין בלבד. בכלל הקבוצה שנבדקה, מדגישים החוקרים, השילוב של קלופידוגרל ואספירין לא היה קשור להפחתה באוטם שריר הלב, שבץ ומוות על רקע קרדיווסקולרי – בהשוואה לאספירין בלבד.

N Engl J Med 2006;354.

בכתבה המופיעה ב-PharmaTimes האנגלי, מנתחים המחברים את השלכות המחקר על הטיפול והשימוש בקלופידוגרל. נראה, כך כותבים הכותבים, שהתקוות של סנופי-אבנטיס, יצרנית הפלויקס,  להרחבה משמעותית של ההתוויה של קלופידורגל בעקבות מחקר ה-CHARIZMA לא יתממשו…

יחד עם זאת, המימצאים אינם פוגעים בהתוויות הקיימות של התכשיר, אשר היקף מכירותיו הסתכמו ברבעון האחרון של 2005 בכ-518 מיליארד יורו וצמחו בכ-11% .

המחקר הצליח להראות ירידה מובהקת ומשמעותית של 12.5% בסיכון לאירועים כמניעה שניונית, אך לא הוכיח יעילות מספקת כמניעה ראשונית. נראה איפוא שהעדויות מהמחקרים הגדולים שהיוו ציון דרך כמו ה-CAPRIE, CURE , COMMIT ימשיכו לתמוך בשימוש ע"פ ההתוויות הקיימות, כשמחקר זה יחזק את השימוש בשילוב קלופידוגרל ואספירין כמניעה שניונית בחולים עם עדות קלינית לאתרותרומבוזיס. בכתבה ב-PharmaTimes אף מדווחים כי האיגוד הקרדיולוגי האמריקאי, ה- American Heart Association) – AHA ) , פירסם הצהרה שהדגישה את היתרון של טיפול אנטיפלטלטי משולב במטופלים עם מחלה סימפטומטית קיימת.

ד"ר דיפאק, החוקר הראשי שהציג אף את המחקר ב-ACC (כנס ה-American College of Cardiology ) באטנלנטה מצוטט כאומר: "נלמדו לקחים חשובים מה-CHARIZMA . חשבנו שהתועלת מטיפול אנטיפלטלטי משולב תורחב לאוכלוסיה שבה כבר נמצאה תועלת משילוב של סטטינים וטיפולים נוספים המפחיתים את הסיכון לאירועים, אך זה לא קרה כאן…"

לדיווח ב-PharmaTimes

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון בהיריון ראשון מלוות בעליה משמעותית בסיכון לקרדיומיופתיה מורחבת, בהשוואה להריונות במהלכם לא תועדה הפרעה בלחץ הדם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו את המחקר הנוכחי במטרה לבחון אם הפרעות יתר לחץ דם של היריון מעלות את הסיכון ארוך הטווח לקרדיומיופתיה מורחבת. מחקר העוקבה התבסס […]

  • טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בסיכון מוגבר לירידה קלה-עד-בינונית וחמורה במקטע הפליטה של חדר שמאל, בהשוואה לטיפול זילוח מחדש מוקדם בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, ללא תלות בגישת זילוח מחדש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה נערך בין השנים 2015-2018 וכלל 6,567 חולים מנורבגיה עם […]

  • עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    בארצות הברית נרשמה בין השנים 2005 ו-2019 עליה של למעלה מפי ארבע בהיקף האשפוזים בשל דיסקציה של עורק הצוואר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. המחקר מצא עוד כי דיסקציה של עורק החוליות מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאירוע מוחי איסכמי חד. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-125,000 חולים עם דיסקציה ספונטאנית […]

  • דלקת חדה של שריר לב מסוכנת יותר מכאבי חזה לא-ספציפיים (Open Heart)

    דלקת חדה של שריר לב מסוכנת יותר מכאבי חזה לא-ספציפיים (Open Heart)

    במאמר שפורסם בכתב העת Open Heart מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות שהחולים צעירים יותר ועם פחות מחלות רקע, באלו עם אבחנה של דלקת חדה של שריר הלב תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לתמותה לאחר 30 ימים ובטווח הארוך, בהשוואה לחולים עם כאבי חזה ללא הסבר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Vutrisiran לטיפול בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (JACC)

    תוצאות מבטיחות ל-Vutrisiran לטיפול בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (JACC)

    הפחתת רמות טרנסתירטין עם Vutrisiran (אמבוטרה) בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (Transthyretin Amyloidosis with Cardiomyopathy, או ATTR-CM) הפחיתה את הסיכון לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בהשוואה לפלסבו למד שימור או שיפור יכולת תפקודית, מצב בריאותי ואיכות חיים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JACC. במחקר HELIOS-B הקודם שכלל חולים עם ATTR-CM שקיבלו טיפול ב- Vutrisiran תועד סיכון מופחת […]

  • משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים עשוי להפחית את הסיכון למחלת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Netw Open)

    משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים עשוי להפחית את הסיכון למחלת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Netw Open)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה, תמותה קרדיווסקולארית וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים בהשוואה לחולים שלא נטלו אף אחת מהתרופות הללו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם סוכרת מסוג 2, התועלת האפשרית של טיפולים משולבים […]

  • עליה בשיעורי הישרדות לאחר דום לב בספורטאים צעירים (J Am Coll Cardiol)

    עליה בשיעורי הישרדות לאחר דום לב בספורטאים צעירים (J Am Coll Cardiol)

    ההישרדות הכוללת לאחר דום לבבי פתאומי, כולל מקרים משנית למאמץ גופני, השתפרה לאורך תשע שנים בספורטאים תחרותיים בארצות הברית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום לב פתאומי הינה הסיבה המובילה לתמותה של ספורטאים תחרותיים צעירים. הם השלימו מחקר תצפיתי בארצות הברית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה