האם ICD אכן יעיל כפי שנהוג לחשוב?

רוב החולים עם implantable cardiac defibrillator (ICD) עדיין מתים בסופו של דבר מוות איטי כתוצאה מאי ספיקת לב- כך עולה מנתונים חדשים ממשרד הרישום הצרפתי.

באופן מצער, סקר שנעשה לאחרונה הראה, כי חולי אי ספיקת לב נוטים להעריך יתר על המידה את יכולתם של קוצבי הלב להציל חיים, ורובם טוענים כי לא יוותרו על הקוצב גם יהיו חולים סופניים.

תוצאות הסקר והרישום הרפואי הוצגו לאחרונה בכינוס המדעי של ה- American Heart Association.

לדברי החוקרים, תוצאות המחקר מראות, כי אי ספיקת לב היא עדיין הסיבה העיקרית לתמותה בחולי ICD, וכי רק הזמן יגיד אם תוספת של cardiac resynchronization therapy (CRT) ל-ICD אכן מפחיתה תמותה.

CRT עם ICD– תקווה לעתיד

במסגרת המחקר איתרו החוקרים 2418 חולים שהושתל אצלם ICD מסיבות שונות ב-22 מרכזים רפואיים בצרפת בשנים 2001-2003, ועקבו אחריהם בשנת 2005.

247 חולים מתו: 115 מתוכם (37.5%) מתו כתוצאה מאי ספיקת לב, ו-24 (13%)- מדום לב. סיבות אחרות לתמותה כללו הפרעות קצב קטלניות (6%), סרטן (11%), שוק ספטי (6.9%) וסיבוכים מפרוצדורות של השתלת לב (4.6%).

אי ספיקת לב ודום לב ללא הפרעות קצב קטלניות עדיין מהווים את הסיבה הראשונה לתמותה במושתלי ICD, ללא קשר לסיבה שהביאה להשתלת הקוצב.

התקווה כיום הינה, שהשימוש הגובר ב- CRT יחד עם ICD יפחית את שיעורי התמותה, בכך שיצמצם את מספר מקרי המוות עקב אי ספיקת לב. ידוע כי CRT בשילוב עם ICD משפר תסמינים בכשליש מהחולים, אך עדיין אין נתונים האם שניהם יחד משפרים שיעורי תמותה בהשוואה ל-ICD לבדו.

תקשורת טובה היא המפתח

במטרה לקבוע את תפיסת החולים לגבי יתרון ההישרדות ב-ICD, ערכו החוקרים סקר בקרב 104 חולי אי ספיקת לב, ש- 67 מתוכם היו לאחר השתלת ICD.

רוב החולים (77%) סברו, כי ICD יציל 50 מתוך 100 חולים, כאשר הערך האמיתי, כפי שעלה ממחקר SCD-HeFT עמד על 7-8 מתוך 100. גם עם ICD שהושתל במקום, 29-30 חולים ל-100 מתו כעבור 5 שנות מעקב ב- SCD-HeFT, רובם עקב אי ספיקת לב.

לא נצפו הבדלים בהישרדות בין חולים עם תסמינים קלים ובין אלה שסבלו מתסמינים קשים של אי ספיקת לב, או בין חולים עם וללא ICD. אולם, חולים עם ICD היו בטוחים יותר כי המכשיר יציל את חייהם בהשוואה לחולים ללא ICD (67% לעומת 16%).

בזמן ש- ICDs מהווים התקדמות דרמטית בשיפור ההישרדות ומספקים בטחון לחולים שחוו בעבר הפרעת קצב מסכנת חיים, על הרופאים לתקשר טוב יותר עם חולי אי ספיקת לב בנוגע לסבירות הנמוכה של הצלת חיים הודות לשוק מה-ICD בחולים שלא סבלו בעבר מהפרעות קצב.

רופאים יכולים ללמוד כיצד להודיע בשורה מרה

במסגרת הסקר נשאלו המשתתפים מה יעשו אם יעמדו מול האפשרות של מחלה סופנית. 39% מהמשתתפים ענו כי לא יוותרו על הקוצב, 55% אמרו כי ישאירו את ה-ICD גם אם יהיו גוססים ויקבלו שוקים חשמליים על בסיס יומי, 70% ישאירו אותו גם אם יגססו מסרטן, ו-100% ענו כי ישאירו אותו גם אם יתקשו לנשום.

לדברי החוקרים, ההודעה על בשורה מרה הינה היבט חשוב  בתפקיד הרופא, שלעיתים קרובות אינו מוערך כראוי, אך ניתן ללמוד כיצד לעשותו נכון.

הערת מערכת: לאחרונה הצגנו כאן במסגרת אתר האיגוד הקרדיולוגי מס' הרצאות  מתוך כנס הפרעות קצב אשר עסקו בנושא זה. נא להקליק כאן לעיון בדיווח זה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    במחקר OCEANIC-AF, טיפול ב-Asundexian הוביל לעליה קלה בשיעור אירועים מוחיים והפחתת אירועי דמם לעומת Apixaban בחולים עם פרפור פרוזדורים שלא קיבלו טיפול קודם בנוגדי-קרישה פומיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו ניצוח של תת-קבוצה של מחקר OCEANIC-AF, מחקר אקראי שכלל 14,810 חולים עם פרפור פרוזדורים שגויסו מ-1,035 אתרים ב-38 […]

  • הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון בהיריון ראשון מלוות בעליה משמעותית בסיכון לקרדיומיופתיה מורחבת, בהשוואה להריונות במהלכם לא תועדה הפרעה בלחץ הדם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו את המחקר הנוכחי במטרה לבחון אם הפרעות יתר לחץ דם של היריון מעלות את הסיכון ארוך הטווח לקרדיומיופתיה מורחבת. מחקר העוקבה התבסס […]

  • טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בסיכון מוגבר לירידה קלה-עד-בינונית וחמורה במקטע הפליטה של חדר שמאל, בהשוואה לטיפול זילוח מחדש מוקדם בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, ללא תלות בגישת זילוח מחדש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה נערך בין השנים 2015-2018 וכלל 6,567 חולים מנורבגיה עם […]

  • עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    בארצות הברית נרשמה בין השנים 2005 ו-2019 עליה של למעלה מפי ארבע בהיקף האשפוזים בשל דיסקציה של עורק הצוואר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. המחקר מצא עוד כי דיסקציה של עורק החוליות מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאירוע מוחי איסכמי חד. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-125,000 חולים עם דיסקציה ספונטאנית […]

  • דלקת חדה של שריר לב מסוכנת יותר מכאבי חזה לא-ספציפיים (Open Heart)

    דלקת חדה של שריר לב מסוכנת יותר מכאבי חזה לא-ספציפיים (Open Heart)

    במאמר שפורסם בכתב העת Open Heart מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות שהחולים צעירים יותר ועם פחות מחלות רקע, באלו עם אבחנה של דלקת חדה של שריר הלב תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לתמותה לאחר 30 ימים ובטווח הארוך, בהשוואה לחולים עם כאבי חזה ללא הסבר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Vutrisiran לטיפול בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (JACC)

    תוצאות מבטיחות ל-Vutrisiran לטיפול בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (JACC)

    הפחתת רמות טרנסתירטין עם Vutrisiran (אמבוטרה) בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (Transthyretin Amyloidosis with Cardiomyopathy, או ATTR-CM) הפחיתה את הסיכון לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בהשוואה לפלסבו למד שימור או שיפור יכולת תפקודית, מצב בריאותי ואיכות חיים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JACC. במחקר HELIOS-B הקודם שכלל חולים עם ATTR-CM שקיבלו טיפול ב- Vutrisiran תועד סיכון מופחת […]

  • משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים עשוי להפחית את הסיכון למחלת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Netw Open)

    משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים עשוי להפחית את הסיכון למחלת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Netw Open)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה, תמותה קרדיווסקולארית וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים בהשוואה לחולים שלא נטלו אף אחת מהתרופות הללו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם סוכרת מסוג 2, התועלת האפשרית של טיפולים משולבים […]

  • טיפול באמפגליפלוזין (ג'ארדיאנס) יעיל ובטוח בחולי אי־ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור ויתר לחץ דם עמיד

    טיפול באמפגליפלוזין (ג'ארדיאנס) יעיל ובטוח בחולי אי־ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור ויתר לחץ דם עמיד

    מנתונים שפורסמו לאחרונה בכתב העת European Heart Journal עולה כי אמפגליפלוזין (ג'ארדיאנס) משפרת תוצאים קרדיווסקולריים, מגנה על הכליה ומשפרת איכות חיים בחולי HFpEF ללא תלות בסוג יתר לחץ הדם או מידת איזונו.

  • עליה בשיעורי הישרדות לאחר דום לב בספורטאים צעירים (J Am Coll Cardiol)

    עליה בשיעורי הישרדות לאחר דום לב בספורטאים צעירים (J Am Coll Cardiol)

    ההישרדות הכוללת לאחר דום לבבי פתאומי, כולל מקרים משנית למאמץ גופני, השתפרה לאורך תשע שנים בספורטאים תחרותיים בארצות הברית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום לב פתאומי הינה הסיבה המובילה לתמותה של ספורטאים תחרותיים צעירים. הם השלימו מחקר תצפיתי בארצות הברית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה