קרדיולוגיהבעריכת ד"ר מנחם נהיר

תזונה מופחתת חומציות קשורה לשמירת תפקוד כלייתי בחולי CKD על רקע יל”ד (American Society of Nephrology )

ע”פ מחקר חדש שהוצג בכנס השנתי ה-45 של החברה האמריקאית לנפרולוגיה מטופלים עם מחלת כליה על רקע יתר לחץ דם, אשר הפחיתו צריכת מזונות חומציים באמצעות צריכת פירות וירקות בסיסיים או סודה לשתייה, הצליחו לשמור על מדד ה-GFR שלהם.

הוספת מזונות בסיסיים או סודה לשתייה לדיאטה הפחיתה גם את רמות האנגיוטנסינוגן, שהוא סמן לפעילות כלייתית של אנגיוטנסין II , אשר קשורה להרעה בתפקוד כלייתי.

החוקרים מעירים כי מזונות תעשייתיים רבים הם חומציים.

המשתתפים במחקר טופלו תרופתית בחוסמי ACE ליעד מטרה של 130/80 מ”מ כספית. רמת החומציות בתזונה הוערכה באמצעות יומני תזונה וריכוז חומצה בשתן.

קבוצה אחת במחקר קיבלה ירקות ופירות שלהם פוטנציאל להפחתת עומס חומצה ב-50% , או לקבל NaHCO פומי בכדי להשיג הפחתה דומה, או קבוצת ביקורת ללא התערבות.

לאחר 3 שנות מעקב נמצא שבכל שלושת הקבוצות הייתה ירידה בלחץ הדם הסיסטולי (P<0.05), כשבקבוצת הבקרה הירידה הייתה מרמה של  166-157 מ”מ כספית ל–137 מ”מ  כספית בקבוצת הביקורת, ל-136 מ”מ כספית בקבוצת ה-NaHCO ול-130 מ”מ כספית בקבוצת הירקות+פירות.

בנוסף לכך יחס האנגיוטנסינוגן לקריאטינין בשתן עלה במהלך 3 השנים בקבוצת הביקורת, אך ירד בשתי קבוצות הטיפול באופן מובהק סטטיסטי.

מדד הGFR המוערך שהיה דומה ב-3 הקבוצות בתחילת המחקר (39 מ”ל/דקה לכל 1.73 מ”ר) ירד בכל שלושת הקבוצות, אך בשיעור קטן יותר בקבוצות ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת.

החוקרים מסכמים כי לדיאטה המפחיתה רמת חומציות יכולת לשמר את ה-GFR בחולי כליות כרוניים על רקע של יל”ד.

Kidney Week 2012: American Society of Nephrology 45th Annual Meeting. Abstract FR-OR117. Presented November 2, 2012.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך