קרדיולוגיה

מניעה ראשונית של תרומבואמבוליזם ורידי בחולי סרטן אמבולטוריים תחת טיפולי כימותרפיה (Cochrane Library)

במאמר שפורסם ב-Cochrane Library מדווחים חוקרים על ממצאים חדשים, מהם עולה כי טיפול למניעה ראשונית של תרומבואמבוליזם ורידי באמצעות LMWH (Low Molecular Weight Heparin) הפחית משמעותית היארעות תרומבואמבוליזם ורידי תסמיני בחולי סרטן אמבולטוריים תחת טיפול כימותרפי. בנוסף, Semuloparin, שאינו זמין מסחרית, הפחית משמעותית היארעות אירועים אלו.

מדובר בעדכון שני לסקירה בנושא זה, שפורסמה לראשונה בפברואר 2012.  מטרת הסקירה המעודכנת הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של מניעה ראשונית של תרומבואמבוליזם ורידי בחולי סרטן אמבולטוריים תחת טיפול כימותרפי, בהשוואה לפלסבו או ללא טיפול למניעת תרומבואמבוליזם ורידי. החוקרים אספו מחקרים אקראיים ומבוקרים להשוואת כל טיפול נוגד-קרישה או התערבות מכאנית אל מול אי-מתן טיפול למניעת תרומבואמבוליזם ורידי או פלסבו.

החוקרים זיהו חמישה מחקרים אקראיים ומבוקרים נוספים (2,491 משתתפים), שהיו חלק מ-26 המחקרים בסקירה הנוכחית (12,352 משתתפים). כל המחקרים בחנו התערבויות תרופתיות וכללו בעיקר חולים עם ממאירות מתקדמת מקומית או גרורתית. איכות העדויות נעה בין גבוהה לנמוכה מאוד.

מחקר גדול אחד כלל 3,212 משתתפים והדגים ירידה של 64% בדסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי תסמיני עם טיפול ב-Semuloparin בהשוואה לפלסבו, ללא הבדל ברור בשיעורי דימום מג'ורי. בהשוואה לאי מתן טיפול מונע, LMWH הפחית משמעותית את היארעות תרומבואמבוליזם ורידי תסמיני (סיכון יחסי של 0.54), לצד עליה לא-מובהקת של 44% בסיכון לדימום מג'ורי. במשתתפים עם מיאלומה נפוצה, LMWH לווה בירידה משמעותית באירועי תרומבואמבוליזם ורידי תסמיני, בהשוואה לקומדין (סיכון יחסי של 0.33), בעוד שההבדל בין LMWH ואספירין לא היה מובהק סטטיסטית.

דימום מג'ורי לא תועד במשתתפים שנטלו טיפול ב-LMWH או קומדין והיה נמוך מ-1% במטופלים באספירין. רק מחקר אחד בחן הפרין אל מול אי-מתן טיפול מונע, אך לא דיווח על תרומבואמבוליזם ורידיתרומבואמבוליזם ורידי או דימום מג'ורי. בהשוואה לפלסבו, קומדין לווה בירידה לא מובהקת סטטיסטית בתרומבואמבוליזם ורידי תסמיני. אנטי-תרומבין, שנבחן במחקר אחד שכלל ילדים, היה חסר השפעה משמעותית על תרומבואמבוליזם ורידי או דימומים מג'וריים בהשוואה לאי-מתן טיפול. Apixaban נבחן במחקר בשלב II שהדגים שיעור נמוך של דימומים מג'וריים (2.1% לעומת 3.4%) ותרומבואמבוליזם ורידי תסמיני (1.1% לעומת 13.8%) בהשוואה לפלסבו.

החוקרים כותבים כי לאור הסיכון לדימום מג'ורי עקב טיפול ב-LMWH דרושים מחקרים נוספים בנושא, במטרה לקבוע את מאזן סיכון-תועלת במצבים אלו.

Cochrane Library

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה