צריכת מלח גבוהה מלווה בסיכון מוגבר לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-ESC)

מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-ESC (European Society of Cardiology) עולה קשר בין צריכת מלח גבוהה בתזונה ובין עליה משמעותית בסיכון להתפתחות אי-ספיקת לב, ללא תלות בגורמי סיכון אחרים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעוד שהצורך הביולוגי של מלח נע סביב 2-3 גרם ביום וארגון הבריאות העולמי ממליץ על צריכה מקסימאלית של 5 גרם מלח ביום, בפועל, צריכת מלח במרבית האוכלוסיות גבוהה יותר מהמלצות אלו. צריכה רבה של סודיום-כלוריד הינה גורם מג’ורי ליתר לחץ דם וגורם סיכון ידוע למחלת לב כלילית ואירועים מוחיים. עם זאת, דרגת העליה בסיכון לאי-ספיקת לב לא נקבעה עד כה.  בעוד שבמהלך שנות השבעים של המאה הקודמת צריכת מלח יומית ממוצעת בפינלנד עמדה על כ-14 גרם לאדם, כעת מדובר בצריכה ממוצעת של 6 גרם בנשים ו-7 גרם בגברים.

להערכת הנושא החוקרים בחנו 4,630 גברים ונשים בגילאי 25-64 שנים, שלקחו חלק במחקרי North Karelia Salt Study או National FINRISK Study בין 1979-2002. הם אספו את הנתונים הקליניים, דגימות דם ואיסופי שתן לאורך 24 שעות בתחילת המחקר. בנוסף, המשתתפים השלימו שאלוני בריאות והחוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות במטרה לקבוע את שיעורי היארעות אי-ספיקת לב לאורך 12 שנות מעקב.

במהלך המעקב תועדו 121 מקרים חדשים של אי-ספיקת לב. מניתוח סטטיסטי לפי חמישון צריכת מלח, לאחר תקנון לגיל ומין, עלה כי בהשוואה לצריכת מלח יומית של פחות מ-6.77 גרם/יום, צריכת מלח של 6.77-8.80 גרם/יום לוותה ביחס סיכון לאבחנה חדשה של אי-ספיקת לב של 0.83. עם צריכת מלח יומית של 8.81-10.95 גרם/יום יחס הסיכון להיארעות אי-ספיקת לב עמד על 1.40, בעוד שיחס הסיכון עם צריכה של 10.96-13.73 גרם/יום עמד על 1.70 וזה עם צריכה של מעל 13.73 גרם/יום עמד על 2.10.

כאשר החוקרים כללו במודל את לחץ הדם הסיסטולי, מדד מסת גוף ורמות כולסטרול בדם, יחסי הסיכון להיארעות אי-ספיקת לב נחלשו מעט, אך נותרו מובהקים סטטיסטית.

החוקרים מסכמים וכתבים כי צריכת מלחה של מעל 13.7 גרם ביום מלווה בעליה של כמעט כפליים בסיכון להתפתחות אי-ספיקת לב, בהשוואה לצריכת מלח בכמות של פחות מ-6.8 גרם/יום. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים וגדולים יותר להערכת הנושא.

מתוך כנס ה-ESC

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הערכת סיכונים ומניעת נפילות בקרב מבוגרים המתגוררים בקהילה – סקירה (JAMA)

    הערכת סיכונים ומניעת נפילות בקרב מבוגרים המתגוררים בקהילה – סקירה (JAMA)

    נפילות הן גורם שכיח – וניתן למניעה – לתחלואה ולתמותה בקרב מבוגרים ברחבי העולם. סקירה זו מה-JAMA עוסקת בהערכת סיכונים ובמניעת נפילות בקרב מבוגרים המתגוררים בקהילה. על פי סקר טלפוני ארצי מייצג משנת 2018, כ-27% מהמבוגרים מעל גיל 65 נפלו במהלך השנה הקודמת. מתוך האירועים הללו, 59% מהם דווחו על ידי נשים ו-41% על ידי […]

  • אי ספיקת לב עם מקטע פלִיטה שמור: כל מה שצריך לדעת בקצרה (THE LANCET)

    אי ספיקת לב עם מקטע פלִיטה שמור: כל מה שצריך לדעת בקצרה (THE LANCET)

    אי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור (HFpEF) היא אתגר קליני משמעותי עם שכיחות גוברת ברחבי העולם. מאמר זה מה-LANCET מציע כי אבחון וניהול מדויקים של  HFpEF מחייבים גישה רב תחומית, תוך התחשבות בהתייצגות הקלינית, בסָמנים ביולוגיים מתאימים ובהדמיה. אי ספיקת לב עם מקטע פלִיטה שמור (HFpEF) היא אתגר קליני המתייצג עם מגוון של סימפטומים […]

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Coll Cardiol)

    הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Coll Cardiol)

    הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה עשויה לשמש כסמן לזיהוי חולים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ותמותה קרדיווסקולארית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. צוות חוקרים בינלאומי ביקש לבחון את פעילות גל דלתא בזמן שינה באמצעות בדיקות שינה שהושלמו ב-4,058 משתתפים במחקר Sleep Heart Health Study וב-2,193 […]

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה במבוגרים עם סיפיליס (Eur Heart J)

    סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה במבוגרים עם סיפיליס (Eur Heart J)

    בחולים עם אבחנה של סיפיליס שיעורים גבוהים יותר של אירועים קרדיווסקולאריים, דוגמת אירוע מוחי, אוטם לבבי ותמותה, בהשוואה לביקורות תואמות, כך עולה מתוצאות מחקר עולם-אמיתי חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הדגימו קשר בין סיפיליס ובין סיבוכים קרדיווסקולאריים. עם זאת, נתונים אלו מבוססים בעיקר על דיווחי מקרים […]

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח או חיישן במזון עצמו יכול לסייע בהפחתת צריכת הנתרן ולשיפור השליטה על יתר לחץ דם בקהילה, כך על פי מחקר שתוצאותיו הוצגו בקונגרס העולמי לנפרולוגיה

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה