מה בין תסמיני דיכאון ובין היארעות אי-ספיקת לב? (JACC: Heart Failure)

במאמר שפורסם בכתב העת JACC: Heart Failure מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה קשר בין שכיחות גבוהה יותר של תסמיני דיכאון ובין סיכון מוגבר להתפתחות אי-ספיקת לב.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם אי-ספיקת לב קיימת, תסמיני דיכאון מלווים בפרוגנוזה גרועה יותר. כעת, הם ביקשו לבחון אם עליה בתדירות תסמיני דיכאון מלווה בעליה בסיכון להתפתחות אי-ספיקת לב. לצורך כך, החוקרים בחנו את הנתונים אודות 23,937 משתתפים ממחקר Black or White Southern Community Cohort Study (גיל חציוני של 53 שנים; 70% שחורים; 64% נשים) אשר נכללו במחקר בין השנים 2002 עד 2009, ללא אבחנה קודמת של אי-ספיקת לב.

ניתוח סטטיסטי שכלל תקנון לגורמי סיכון מוכרים לאי-ספיקת לב, משתנים סוציו-אקונומיים והתנהגותיים, תמיכה חברתית וטיפול בנוגדי-דיכאון, שימש לכימות הקשר בין תסמיני דיכאון כפי שנקבע לפי מדד CESD-10 (Center for Epidemiologic Studies Depression Scale) ובין היארעות אי-ספיקת לב.

החוקרים מדווחים כי חציון מדד CESD-10 עמד על 9 נקודות. לאורך חציון של 11 שנות מעקב, 6,081 משתתפים (25%) פיתחו אי-ספיקת לב. הקורלציה המשמעותית ביותר בין מדד CESD-10 ובין טיפול בנוגדי-דיכאון, גיל, גורמים סוציו-אקונומיים, ולא עם גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם.

ניתוח הנתונים הצביע על קשר בין עליה בתדירות תסמיני דיכאון ובין סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב (יחס סיכון של 1.04 לכל עליה של 8 נקודת במדד CESD10, p=0.038), ללא הבדלים לפי מין או מוצא.

הקשר בין תסמיני דיכאון ובין היארעות אי-ספיקת לב השתנה לפי שימוש בנוגדי-דיכאון, כאשר בקרב חולים אשר לא נטלו טיפול תרופתי כנגד דיכאון תועד סיכון מוגבר להתפתחות אי-ספיקת לב.

ממצאי המחקר מעידים כי באוכלוסייה בעלת הכנסה נמוכה וסיכון גבוה, שכיחות גבוהה יותר של תסמיני דיכאון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להיארעות אי-ספיקת לב.

JACC: Heart Failure, Feb 9, 2022

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך