בחולים עם אי-ספיקת לב וחסר ברזל שקיבלו טיפול תוך-ורידי בברזל תועדו שיעורים נמוכים יותר של תמותה קרדיווסקולארית או אשפז בשל אי-ספיקת לב, אך תוצאות מחקר FAIR-HF2 לא היו מובהקים סטטיסטית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. עם זאת, כאשר ממצאי המחקר שולבו במטה-אנליזה עם תוצאות חמישה מחקרים קודמים, תועדו יתרונות חשובים למטופלים, כך פורסם בכתב העת Nature Medicine.
מחקר FAIR-HF2 נערך ב-70 מרכזים בשש מדינות ברחבי אירופה אך כלל רק 1,105 חולים, מדגם אשר אינו גדול דיו להדגמת השפעה משמעותית של עירויי Ferric Carboxymaltose, שכן נדרשים לפחות 2000 חולים למחקר מסוג זה.
מדובר במחקר כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, אשר בחן את ההשפעות של ברזל תוך-ורידי על משך הזמן עד לתמותה קרדיווסקולארית, מרווח זמן עד לאשפוז ראשון בשל אי-ספיקת לב, או כלל האשפוזים בשל אי-ספיקת לב. מהתוצאות עלה שיפור בתוצאים אלו בהיקף של 20-21%, אך כל ההבדלים הללו לא היו מובהקים סטטיסטית.
המחקר בחן עוד את משך הזמן עד לתמותה קרדיווסקולארית ומשך הזמן עד לאשפוז ראשון בשל אי-ספיקת לב באופן ספציפי בחולים עם רוויון טרנספרין נמוך מ-20%, שהינו הגדרה קפדנית יותר של חסר ברזל. השפעת הטיפול בחולים אלו הייתה דומה לזו שבכלל החולים, ממצאים הסותרים את הרעיון כי בחולים בקבוצה זו תתכן תועלת רבה יותר לטיפול בהשוואה לקבוצה גדולה יותר של חולים עם אי-ספיקת לב וחסר ברזל.
על-מנת להתגבר על המכשול של מדגם קטן מדי, החוקרים שילבו את נתוני מחקר FAIR-HF2 לחמישה מחקרים קודמים. בארבעה מהמחקרים הללו הם הצליחו לאסוף נתונים גולמיים אודות המשתתפים הפרטניים, כך שניתן היה להשלים ניתוח סטטיסטי הולם. עם למעלה מ-7,000 משתתפים, מטה האנליזה הראתה כי עירוי ברזל תוך-ורידי הפחית משמעותית את שיעורי תמותה קרדיווסקולארית ואשפוזים חוזרים בשל אי-ספיקת לב, הן בנפרד והן במשלב. שיעורי התמותה מכל-סיבה גם כן היו נמוכים יותר משמעותית.
עם זאת, תוצאות מטה האנליזה הפתיעו את החוקרים. מניתוח תתי-קבוצות ספציפיות של חולים עלה כי בנשים לא תועדה תועלת דומה במונחים של שיעורים נמוכים יותר של תמותה או אשפוזים. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת הנושא, שכן הבסיס להבדלים המגדריים אינו מובן להם.
ממחקר FAIR-HF2 עלה עוד כי עירוי ברזל תוך-ורידי היה בטוח לחולים ושיפר את איכות החיים שלהם, כאשר הם הרגישו טוב יותר.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בתועלת של מתן ברזל לטיפול בחולים עם אי-ספיקת לב וחסר ברזל לשיפור שיעורי התמותה או אשפוזים חוזרים.
JAMA , April 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!