רפואת שיניים

ד”ר הרמן בהרצאתה בכנס האיגוד הפנימי: ”שילוב נכון ומותאם אישית של טיפול תרופתי ביחד אורח חיים נכון עשויים לעצור את מגיפת ה-diabesity ”

הרצאתה של ד”ר אילנה הרמן (בתמונה)”מגפת הסוכרת וההשמנה – שינוי הפרדיגמה הטיפולית” מתוך הכנס הרבעוני בספטמבר האחרון של האיגוד לרפואה פנימית סקרה את המגיפה המשולבת של diabesity והמגמות המדאיגות שלה בכל העולם.

ד”ר הרמן הדגישה גם את הנזקים הנוספים של ההשמנה, ובעיקר ההשמנה הבטנית המרכזית, בגרימה לכבד שומני, כליה שומנית ועוד, וזאת אף מעבר לעלייה בסיכון לסוכרת ומחלות לב וכלי דם.

הפתרון של ניתוח בריאטרי להשמנת יתר חולנית הוכיח עצמו גם בהפחתת תחלואה ותמותה. אין ספק לכן לדעת הרמן שלהפחתת משקל בחולי סוכרת יש חשיבות קריטית בניהול המחלה. המחקרים מראים שגם ירידה מתונה במשקל תהיה משמעותית מבחינת הפחתת סיכון קרדיווסקולרי ותמותה בחולי סוכרת, מדגישה הרמן. כמו כן, הוסיפה הרמן,  מניתוח המחקרים הגדולים שנעשו בחולי סוכרת, גם הסיבוכים המיקרווסקולרים נמצאים בשכיחות גבוהה יותר בקרב שמנים.  

לכן אחד מיעדי הטיפול בסוכרת חייב לדעת הרמן להיות גם שמירה או אף ירידה במשקל, ולא להתמקד רק בשאלת איזון הסוכרת כפי שהיה מקובל בעשורים האחרונים.

מבחינת השפעות הטיפולים התרופתיים של הסוכרת, מסבירה הרמן, ידוע שמטפורמין אינו משפיע על המשקל, אינסולינים גורמים לעלייה במשקל, ו-GLP-1 מפחיתים במשקל. יש לזכור היא מציינת,  שלאינקרטינים יש גם השפעה חיובית מבחינת רמת הגלוקגון. בנוסף, מדגישה הרמן שלאינטקרטינים יש השפעות חיוביות על מקטע פליטה, והתפקוד האנדותלי, אך יש לזכור שאין עדיין תוצאים קליניים לטיפול זה.

בהתייחסה באופן ספציפי ל”ויקטוזה” , ציינה הרמן את ההשפעה החיובית (הפחתה של כ-3 ק”ג) שנמצאה בתרופה על משקל הגוף , כשחלק משמעותי מהחולים מצליחים להשיג ירידה של 7-8 ק”ג.

מימצא מעניין נוסף שהרמן ציינה הוא שבמחקר שבחן שימוש מוקדם ב”ויקטוזה” כטיפול בהשמנת יתר, נמצאה ירידה יפה ויציבה במשקל, כשחצי מהמטופלים מפחיתים מעל 5 ק”ג, ובנוסף גם ירידה בלחץ דם (עם עלייה קלה בדופק), ושיפור ב-HDL-C . כתוצאה מכך גם שיעור התפתחות הסוכרת היה נמוך יותר בקרב המטופלים בויקטוזה.

השאלה המרכזית לדיון,  לדעת הרמן, היא מהו הטיפול הנכון בחולי סוכרת לאחר מיצוי הטיפול במטפורמין ? לדעת הרמן, למטופל השמן ה-GLP-1 צריך להיות הטיפול שבא לאחר מטפורמין. בסופו של דבר יזדקקו מרבית המטופלים לאינסולין בגלל האופי הפרוגרסיבי של המחלה, מסבירה הרמן, ויש לזכור שאינסולין NPH או גלרג’ין (לנטוס) גורם לעלייה במשקל הגוף. לעומת זאת אינסולין דטמיר (לבמיר) אינו גורם לעלייה במשקל. לכן, שיקול המשקל צריך להילקח בחשבון לדעתה גם בשלב של בחירת האינסולין המתאים לחולה.

לאור התכונות המשלימות של GLP-1 ואינסולינים, עלתה השאלה מדוע לא לשלב ? ואכן, הרמן הציגה מחקר שבחן שילוב של אינסולין ו-GLP-1 (לבמיר וויקטוזה) : נמצאה אכן שיפור ברמות A1C ללא עלייה במשקל, ועם שיעור נמוך של היפוגליקמיה, כך שמדד תוצאתי משולב הציג  תוצאה טיפולית טובה. (הרמן העירה כי יש לזכור שאין עדיין רישום פורמלי להתוויה לטיפול משולב של אינסולין ו-GLP-1 ושימוש כזה הוע עדיין בחזקת off lable).

לסיכום, הדגישה הרמן, את החשיבות של השינוי בסגנון החיים ביחד עם הטיפולים התרופתיים, ואת הצורך בהתאמה האישית של הטיפול לחולים בהתאם למאפיינים הספציפיים של כל אחד.

להאזנה וצפייה להרצאה המלאה – נא להקליק כאן 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שת

    שת"פ בין קופות החולים למיזם ספרת הסוכרת בגליל עתיד לייעל ולשפר את נגישות הבדיקות המיועדות לחולי סוכרת

    ספֵרת הסוכרת בגליל על שם ראסל ברי הוא מיזם רחב היקף וחדשני בתחום בריאות הציבור המתמקד במחלת הסוכרת ופועל באזור הגליל. מובילי המיזם, שצמח בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר־אילן בצפת, הציבו לנגד עיניהם יעד נכסף: לצמצם את התחלואה בסוכרת ולשפר את הטיפול בה בעזרת גישה רב־תחומית אינטגרטיבית.

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Technology & Therapeutics מדווחים חוקרים מצפון אמריקה על תוצאות מחקר חדש שנועד לנבא את הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות גופנית במתבגרים עם סוכרת מסוג 1 וממליצים לכוון להתחיל פעילות גופנית עם ריכוז סוכר אינטרסטיציאלי בטווח 130-160 מ”ג/ד”ל עם מגמה שטוחה או ירידה קלה בערכי הסוכר לפי מד סוכר רציף […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (J Bone Joint Surg)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (J Bone Joint Surg)

    השמנה הינה גורם סיכון אפשרי לסיבוכים ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף, למרות מדדי תפקוד וכאב דומים באלו עם משקל עודף או משקל תקין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Bone & Joint Surgery. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי Embase ו-PubMed להשלמת סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 14 מחקרים שכללו 118,331 חולים […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה