האם יש תועלת קוגניטיבית לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם? (Lancet Neurol.)

ממחקר חדש עולה כי אין יתרון מבחינת התפקוד הקוגניטיבי לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם בחולים עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, מוקדם מדי לזנוח את הגישה לאיזון רמות סוכר למניעת התדרדרות קוגניטיבית בחולי סוכרת. הממצאים מבוססים על נתוני מחקר ACCORD (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes) ופורסמו בכתב העת Lancet Neurology.

מחקר ACCORD הינו מחקר אקראי, רב-מרכזי, שבחן את ההשפעות של שתי גישות טיפול לאיזון רמות הסוכר בדם, יתר לחץ דם וריכוז שומנים בדם בחולים עם סוכרת מסוג 2 וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. החולים חולקו באקראי לקבוצת טיפול אינטנסיבי לאיזון רמות הסוכר בדם, עם יעדי HbA1c מתחת ל-6.0%, או טיפול סטנדרטי עם יעדי HbA1c של 7.0-7.9%.


המשתתפים בקבוצת הטיפול האינטנסיבי נטלו טיפול בשתי משפחות תרופות, או יותר, עם העלאת המינון או הוספת תרופה נוספת כל חודש, במידה וערכי HbA1c עמדו על 6.0% ומעלה, או אם למעלה ממחצית ממדידות הסוכר בדם עלו על 100 מ"ג לד"ל. לחולים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי ניתן טיפול נוסף במידה וערכי HbA1c עמדו על 8.0% ומעלה, או אם למעלה ממחצית מדידות הסוכר בדם עלו על 140 מ"ג לד"ל.

ההתערבות האינטנסיבית הופסקה מוקדם בשל סיכון מוגבר לתמותה, והמשתתפים הועברו לטיפול סטנדרטי.

כעת התמקדו החוקרים ב-2977 חולים וערכו סדרת מבחנים קוגניטיביים בתחילת המחקר, לאחר 20 חודשים ולאחר 40 חודשים, כולל מבחן DSST (Digit Symbol Substitution Test), להערכת מהירות פסיכומוטורית, הדורש יכולת הסקת מסקנות וזיכרון עבודה; מדד Rey Auditory Verbal Learning Test, להערכת זיכרון ו-Stroop Test, להערכת תפקוד ניהולי.

מהתוצאות עולה כי הפחתה אינטנסיבית של רמות הסוכר בדם לא השפיעה לטובה על התפקוד הקוגניטיבי. מדדי DSST ירדו משמעותית בשתי הקבוצות, ובעוד שלאחר 20 חודשים ההבדל בין הקבוצות היה מובהק סטטיסטית, לאחר 40 חודשים, ההבדל לא היה עוד מובהק.

תת-קבוצה של 632 משתתפים לקחו חלק בתת-מחקר עם בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית (MRI). בתחילת המחקר ולאחר 40 חודשים, החוקרים העריכו את סך נפח המוח ונפח רקמת חומר לבן אבנורמלית.

בתום המחקר נרשמה ירידה גדולה יותר משמעותית בנפח המוח הכולל בקבוצת הטיפול האינטנסיבי, בהשוואה לטיפול סטנדרטי. למרות שנפח המוח הכולל ירד בשתי הקבוצות, בקבוצת הטיפול האינטנסיבי נרשמה ירידה גדולה יותר.

גיל המשתתפים במחקר עשוי לסייע בהבנת ממצאי המחקר: הם היו צעירים ב-10-15 שנים, בהשוואה למשתתפים במרבית המחקרים שמצאו כי לסוכרת השפעה שלילית על המוח.

ממצאי המחקר מעלים שאלה באשר לדרך הטובה ביותר לתכנן מחקרי מניעה מוקדמים, שכן מרבית המחקרים כיום כוללים חולים מעל גיל 70 שנים.

במידה וההתדרדרות הקוגניטיבית המואצת אינה נובעת מאיזון ירוד של ריכוז הסוכר בדם, עולה השאלה מה עוד עשוי לגרום לכך. ובכן, בחולי סוכרת נפוצות מחלות נוספות אחרות, כולל יתר לחץ דם, מחלה מיקרווסקולארית ומאקרווסקולארית, שכולם תורמים להתדרדרות הקוגניטיבית.

Lancet Neurol. Published online September 28, 2011

לידיעה במדסקייפ


0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם לטיפול ב-Semaglutide השפעה על הסיכון לאובדן ראיה בחולי סוכרת?

    האם לטיפול ב-Semaglutide השפעה על הסיכון לאובדן ראיה בחולי סוכרת?

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מדווחים חוקרים מטאיוואן על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Semaglutide בחולי סוכרת מלווה בעליה משמעותית בסיכון ל-NAION (או Nonarteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy) בהשוואה לחולים המטופלים בתרופות לסוכרת ממשפחות אחרות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי נערך בין אוקטובר 2019 ועד דצמבר 2023 והתבסס על נתונים ממאגר רישום רפואי אלקטרוני […]

  • ריכוז נמוך של sNRP-1 מנבא דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2

    ריכוז נמוך של sNRP-1 מנבא דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism עולה כי רמות נמוכות של sNRP-1 (או Soluble Neuropilin-1) נקשרו עם דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2, כאשר הקשר נותר עקבי בכל קבוצות הגיל. מחקר החתך נועד לבחון את הקשר בין רמות sNRP-1 ובין דיכאון ב-837 מבוגרים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2 […]

  • בדיקת קטונים בדם טובה יותר מבדיקת שתן בנשים עם סוכרת הריונית

    בדיקת קטונים בדם טובה יותר מבדיקת שתן בנשים עם סוכרת הריונית

    בדיקה להערכת קטונים בדם לפני ארוחת בוקר, צהריים וערב זיהתה מספר גדול יותר של אירועי קטוזיס לעומת בדיקת קטונים בשתן בנשים עם סוכרת הריונית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hormones. נוכחות קטונים בבדיקת דם בצום עמדה בקורלציה הדוקה עם נוכחות קטונים לפני ארוחת צהריים וערב, עדות לצורך בניטור מקיף יותר. נשים עם סוכרת הריונית […]

  • שעון חכם מעודד חולי סוכרת להקפיד על פעילות גופנית

    שעון חכם מעודד חולי סוכרת להקפיד על פעילות גופנית

    במאמר שפורסם בכתב העת BMJ Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות ביתית להקפדה על פעילות גופנית בתמיכת טכנולוגיית רפואית נישאת עשויה לסייע לחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2 להקפיד על שגרת פעילות גופנית, צעד העשוי להביא לשיפור באיזון משק הסוכר ולחץ הדם. במחקר האקראי-מבוקר ביקשו החוקרים לבחון את […]

  • שילוב אגוניסט לקולטן ל-GLP-1 עם טיפול הורמונאלי עשוי להפחית את הסיכון לסרטן רירית הרחם (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Society of Gynecologic Oncology)

    שילוב אגוניסט לקולטן ל-GLP-1 עם טיפול הורמונאלי עשוי להפחית את הסיכון לסרטן רירית הרחם (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Society of Gynecologic Oncology)

    הוספת אגוניסט לקולטן ל-GLP-1 לטיפול בפרוגסטין עשוי לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן רירית הרחם בנשים עם היפרפלזיה של רירית הרחם או מחלות רחם שפירות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Society of Gynecologic Oncology. החוקרים מטקסס השלימו מחקר עולם-אמיתי רטרוספקטיבי להערכת הסיכון לסרטן רירית רחם בנשים עם היפרפלזיה של רירית הרחם או מחלות […]

  • גלוקוזאמין עשוי להפחית את הסיכון לנפרופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 2

    גלוקוזאמין עשוי להפחית את הסיכון לנפרופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 2

    שימוש קבוע בגלוקוזאמין, תוסף נפוץ בשימוש לטיפול באוסטיאוארתריטיס וכאבי מפרקים, מלווה בסיכון מופחת למשלב סיבוכים מיקרווסקולאריים ונפרופתיה סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Nutrition & Diabetes. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גלוקוזאמין מצוי בשימוש יומי של כ-20% מהמבוגרים בארצות הברית ואוסטרליה לטיפול באוסטיאוארתריטיס וכאבי מפרקים והוכח כאמצעי […]

  • האם קיים סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 במבוגרים מחוסנים שחלו בקורונה?

    האם קיים סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 במבוגרים מחוסנים שחלו בקורונה?

    הסיכון להופעה חדשה של סוכרת מסוג 2 לאחר זיהום בנגיף קורונה אינו מוגבר בקרב מבוגרים שקיבלו את החיסון ואת מנות הדחף במהלך גלי אומיקרון ודלתא; עם זאת, במבוגרים לא-מחוסנים שנדבקו בווריאנט אומיקרון ובחולים מאושפזים עם COVID-19 תועד סיכון מוגבר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים […]

  • בדיקת שתן לנורמטנפרינים מנבאת את הסיכון לתמותה בחולים עם אדנומה באדרנל

    בדיקת שתן לנורמטנפרינים מנבאת את הסיכון לתמותה בחולים עם אדנומה באדרנל

    בדיקת שתן לנורמטנפרינים מללוה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם אדנומה באדרנל, כאשר נרשמה עליה של 47% בסיכון לכל עליה של 100 מיקרומול/מול בריכוז קריאטינין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. לא תועד קשר משמעותי בין ריכוז מטנפרינים בשתן ובין סיכון מוגבר לתמותה. במחקר העוקבה בחנו החוקרים אם קיים קשר בין ריכוז מטנפרינים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך