בעקבות התלונות הרבות והדיווחים בתקשורת והתגובות באתר הדיווח על תופעות הלוואי פירסם כעת משה"ב מכתב שנשלח למנהלי בתי חולים ואגפים בקופות החולים. להלן תוכן המכתב:
בהמשך להודעות של משרד הבריאות ושל חברת פריגו המשווקת את התכשיר בגרסתו החדשה אנו מבקשים להביא לידיעתכם פרטים על הפורמולציה החדשה, תופעות לוואי ודרכי המעקב אחר חולים אלו. חוזר זה מסתמך על העמדה של האיגודים הרפואיים הרלוונטיים, לרבות האיגוד לאנדוקרינולוגיה והאיגוד לרפואת ילדים .
תרופת אלטרוקסין מכילה את החומר LEVOTHYROXINE שהוא הורמון סינתטי הזהה להורמון המיוצר על ידי בלוטת המגן .
זוהי תרופה לטיפול במצב שבו בלוטת המגן אינה יכולה מסיבות שונות לספק בצורה הנדרשת את ההורמון הזה בעצמה .
לכן , נדרשת נטילה קבועה של התרופה על מנת לספק את צרכי הגוף . כדי להבטיח שנשמר מצב של איזון פעילות ההורמון בגוף יש לבצע מעקב תקופתי .
ברוב המטופלים המעקב הוא באמצעות בדיקה של רמת TSH . . בקרב הסובלים ממחלת יותרת המוח ]היפופיזה [ המעקב מתבצע באמצעות בדיקה אחרת, (FT3, FT4 בדם ובדיקת רופא). בעולם ישנם יצרנים שונים של התרופה לטיפול בתת –פעילות בלוטת המגן. כל התרופות מכילות . LEVOTHYROXINE.במשך שנים רבות היתה בישראל ובמדינות רבות אחרות תרופה אחת בלבד – אלטרוקסין (ELTROXIN) לטיפול בתת פעילות של בלוטת המגן. התרופה יוצרה בקנדה , אולם לפני מספר שנים עבר הייצור של התרופה בחלקו לגרמניה .
עקב תנאי ייצור שונים התרופה המיוצרת כיום בגרמניה מכילה אותו חומר פעיל אך עם חמרים מייצבים אחרים. לכן , למרות שעקרונית הפעילות של התרופה בטיפול באיזון בלוטת המגן לא השתנתה , גודל הכדור שונה וגם הטעם בהתמוססות על הלשון שונה .
התרופה אלטרוקסין בגרסתה החדשה משווקת כבר מספר שנים בכשלושים מדינות בעולם , כולל מדינות מערב אירופה כמו גרמניה , שווייץ , דנמרק , הולנד ועוד . ברוב המדינות המעבר לשימוש בתרופה החדשה היה מבלי שהתעוררו תגובות שליליות. במספר מצומצם של מדינות , בעיקר בניו –זילנד , היו בתחילה דיווחים על תופעות לוואי שיוחסו לגרסה החדשה של התרופה , אולם , בחלוף הזמן , מספר הדיווחים על תופעות הלוואי מהתרופה הלך וירד ולמעשה , הטיפול בגרסה החדשה של התרופה מתנהל ביעילות במדינות השונות .
המעבר לשימוש בגרסה החדשה של האלטרוקסין בישראל דורש תשומת לב מיוחדת משום שבמקרים מסוימים נדרשת התאמה מחודשת של המינון עבור המטופלים . הסיבה לכך היא שעקב שינויים שאינם קשורים לחומר הפעיל בתרופה עצמה , נמצא שבקרב חלק מהמטופלים יש שוני במידת הספיגה של הכדור בגרסתו החדשה . לכן יש חשיבות רבה לערוך בקרב המטופלים שהתחילו להשתמש בגרסה החדשה של האלטרוקסין בדיקה של רמת TSH , המשמש סמן לרמת האיזון של פעילות בלוטת המגן . ברוב המטופלים יש לבצע בדיקת רמת TSH כעבור 6 שבועות מתחילת
השימוש בכדורים אלו .
ישנן קבוצות מסוימות של מטופלים בהן נדרש איזון שונה מזה הרגיל . בקבוצות אלו יש לבצע מעקב צמוד יותר – מומלץ בדרך כלל מדי 4 שבועות , עד שניתן לקבוע שהאיזון הרצוי הושג .
קבוצות המטופלים באלטרוקסין בהן נדרש איזון שונה הן :
מטופלים עם סרטן בלוטת מגן , נשים הרות , נשים בטיפולי פוריות , מטופלים עם אי ספיקת לב , אנשים הנוטלים תרופות פסיכיאטריות , אנשים הנוטלים תרופות לדילול הדם , קשישים , ילדים קטנים ותינוקות .
אנו ערים לשאלות ולתהיות שעולות בקרב חלק מציבור המטופלים ובני משפחתם מאז הוחל השימוש בגרסה החדשה של האלטרוקסין . ישנם מטופלים שלא היו מודעים לשינוי , ושמעו על כך לאחרונה בתקשורת ,והמידע שהם נחשפו אליו היה מבלבל , לא מובן או לא מדויק . לכן משרד הבריאות, בשיתוף עם אגודות הרופאים הרלוונטיות, החליט לפרסם את ההנחיות המפורטות להלן :
במידה והמטופלים אינם מתאזנים או בכל שאלה מתעוררת , רופאי המשפחה יוכלו להתייעץ עם רופאים אנדוקרינולוגים ולפנות למידע נוסף ובשאלה לאתר האגודה לאנדוקרינולוגיה
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!