הדס יריב (M.Sc, MBA ) מנהלת תחום בריאות, Choices ישראל
בחודש יוני השנה פורסמה ב- European Journal of Clinical Nutrition, המתודולוגיה המשמשת כבסיס לקריטריונים המוצריים של התכנית הבינלאומית – Choices , לסימון מוצרים בחזית האריזה
(FOP-Front of Pack)1 .
פרסום זה מהווה נדבך נוסף בהכרה המדעית בחשיבות הנושא.
תוכנית Choices כזכור מתבססת על ההמלצות התזונתיות היומיות של ארגון הבריאות העולמי (WHO/FAO 2003), בתחום יצירת הפרופיל התזונתי
(Nutrient Profile System).
מבוא
על רקע התחלואה הגוברת והולכת הנגרמת כתוצאה מההשמנה ואכילה לא תקינה, נעשים מאמצים נרחבים בעולם כולו לסייע לצרכן לבחור מזונות בריאים יותר. על בסיס נתונים אלו גיבש ארגון הבריאות העולמי המלצות בתחום התזונה ומניעת מחלות כרוניות (WHO/FAO 2003)3,2, הארגון קרא לחברות המזון להצטרף למאבק בתופעת ההשמנה ולפעול לשיפור הפרופיל התזונתי של מוצרי המזון השונים.
סימון תזונתי בחזית אריזה (FOP-Front of Pack) הנו אחד הכלים שמטרתם לסייע לצרכן לבצע בחירות תזונתיות נכונות. בעולם קיימים סימונים רבים הנתמכים ע"י ממשלות, איגודי צרכנים וארגוני בריאות שונים (בשוודיה keyhole , ניוזילנד Pic a Tick, אנגליה הרמזור) 4 . על בסיס נתונים אלו ובעידוד ממשלת הולנד פותחה בשנת 2006 המתודולוגיה של Choices.
מההמלצות התזונתיות של ה-WHO ועד לתכנית בינלאומית לסימון ע"פ קריטריונים למוצרים
הקריטריונים של תו Choices פותחו על בסיס דו"ח ארגון הבריאות העולמי משנת 2003 מעודדים צריכה של סיבים תזונתיים מחד, ומעודדים להפחית צריכה של שומנים רווים ושומני טרנס, סוכר מוסף ונתרן מאידך.
שלב א' תרגום המלצות ארגון הבריאות העולמי לקריטריונים כללים.
בהגדרת הקריטריונים הכללים לרכיבים התזונתיים שצוינו, נלקחו המלצות ארגון הבריאות העולמי ולהם הוספו 30%. הקריטריונים מבוססים על אחוז מהאנרגיה, עבור צריכה יומית מומלצת ממוצעת של 2000 קלוריות. קריטריונים אלו מהווים את נקודת המוצא של התכנית ויופחתו במהלך השנים עם השינוי בהרגלי התזונה והתאמת הטעמים של הצרכנים. (טבלה מס' 1).
שלב ב' פיתוח הקריטריונים הכלליים לקריטריונים מוצריים
המוצרים חולקו לשתי קבוצות: קבוצת המוצרים הבסיסיים החיוניים בתרומתם לתזונה בריאה, וקבוצת מוצרים שאינם חיוניים ושתרומתם לתזונה היומית זניחה. הקריטריונים על פי קבוצות מוצרים נבנו כך שלפחות 20% מהמוצרים המוגדרים כבסיסיים יוכלו לקבל את תו Choices וכ-10% מהמוצרים הלא בסיסיים.
בשלב זה נבחנו כ-7000 מוצרים מ-12 מדינות שונות באירופה, כמו כן נבחנו הרגלי צריכה של אוכלוסיות במדינות שונות וכן ישימות טכנולוגית של התעשייה. (טבלה מס' 2). לפי סקירה זו נבנו קריטריונים לקבוצות המוצרים השונות.
כל תהליך הפיתוח של הקריטריונים נתמך בוועדה מדעית מייעצת ובלתי תלויה.
מטרות התוכנית
שתי המטרות העיקריות בשימוש בתו Choices
- לסייע לצרכנים לזהות ולבצע רכישה מועדפת תזונתית
- לסייע לתעשייה לפתח מוצרים בעלי הרכב תזונתי בריא יותר.
סימון שיפוטי בחזית אריזה דרישה צרכנית
מחקרי צרכנים מראים שתו שיפוטי בחזית אריזה, המסכם את הפרופיל התזונתי של המוצר הוא המתאים ביותר והיעיל ביותר להחלטות מהירות של הצרכן בזמן רכישת המוצרים.
תו שכזה מספק הערכה תזונתית כוללת של צירוף הרכיבים 5 .
מאז השקת התו מלווה התוכנית במחקרים צרכניים המלמדים כי ישנו גידול בחשיפה של התו לאוכלוסייה, בעיקר בקרב שוחרי בריאות, ושהתו מסייע לבצע רכישה מושכלת תזונתית 6.
למידע נוסף בנוגע לתוכנית Choices אנא היכנסו לאתר
מקורות
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!