מניתוח חדש של נתונים ממחקר Nurses' Health Study, שפורסמו בכתב העת Stroke, עולה כי צריכה רבה של פלאבנונים, תת-קבוצה של פלבנואידים המצויים בריכוזים גבוהים במיץ אשכוליות ותפוזים, מלווה בירידה של 19% בסיכון לשבץ מוחי איסכמי בנשים.
למרות שתפוזים מהווים את המקור הטוב ביותר לפלאבנונים, בצפון אמריקה נוטים לשתות את המיץ של פירות אלו. עם זאת, מאחר שמיצים מסחריים מכילים לעיתים סוכר העשוי להגדיל את הסיכון לסוכרת, החוקרים ממליצים לאכול יותר פירות הדור, בניגוד למוצרים העשויים מפירות הדר.
חלק גדול מהעדויות בנושא התמקדו בוויטמין D, וכעת החוקרים הוכיחו כי ישנם מרכיבים אחרים במיצי פירות, העשויים להיות אחראיים להשפעה המגנה על הלב.
כאמור, החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Nurses' Health Study, שכלל קרוב ל-70,000 נשים שהשלימו שאלוני תזונה כל ארבע שנים. השאלון בשנת 1990 שימש כקו הבסיס וכלל נתונים אודות הצריכה התזונתית.
החוקרים בחנו שישה פלבנואידים נפוצים בשימוש: פלאבנונים (כולל Eriodictyol, Hesperetin ו-Naringenin), Anthocyanin, Flavan-3-ols, פולימרים של פלבנואידים, פלבונולים ופלבונים. אבחנת שבץ מוחי אושרה ע"י הרשומות הרפואיות. החוקרים סיווגו שבץ מוחי לאיסכמי, המורגי ומקור לא-ידוע. במהלך תקופת המחקר, תועדו 1803 מקרי שבץ מוחי (943 איסכמיים, 253 המורגיים ו-607 ממקור לא-ידוע).
חציון צריכת פלבנואידים בתחילת המחקר עמד על 232 מ"ג ליום ; בחמישון התחתון הצריכה עמדה על 96.8 מ"ג ליום ובחמישון העליון עמדה על 761.2 מ"ג ליום.
תה היה התורם העיקרי לצריכת פלבנואידים, כאשר תפוחים ותפוזים/מיצי תפוזים תרמו גם הם לכמות משמעותית. אוכמניות היו המקור העיקרי ל-Anthocyanin ותפוזים ומיצי תפוזים היו התורמים העיקריים לפלאבנונים ופלבונים.
מהמחקר עולה קשר הפוך בין צריכת פלאבנונים ובין הסיכון לשבץ מוחי איסכמי. לאחר תקנון לגורמי סיכון לשבץ מוחי, דוגמת גיל, מדד מסת הגוף, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול, מצב מנופאוזה, עישון והיסטוריה של סוכרת מסוג 2, בקרב נשים בחמישון העליון לצריכת פלאבנונים הסיכון היחסי עמד על 0.81 בהשוואה לנשים בחמישון התחתון. תקנון נוסף לצריכת קלציום או מגנזיום לא הביא לשינוי משמעותי בתוצאות.
עם הצריכה הרבה ביותר של פירות הדר / מיצי הדר, המהווים את המקור העיקרי לפלאבנונים, נרשם סיכון מופחת לשבץ מוחי איסכמי (סיכון יחסי של 0.9).
מהנתונים עולה עוד כי הוספת וויטמין C למודל הסטטיסטי לא הביאה לשינוי משמעותי בקשר בין פלאבנונים ובין הסיכון לשבץ מוחי איסכמי. אין המשמעות כי אין חשיבות לוויטמין C, אך מהעדויות עולה כי ייתכן וישנם מרכיבים אחרים במיצי פירות האחראיים לתועלת.
העדר הקשר בין חלק מהפלבנואידים ובין שבץ מוחי הפתיע במידה מסוימת את החוקרים, שכן יש עדויות לפיהן לשוקולד כהה, המכיל מרכיבים אלו, השפעה חיובית על לחץ הדם, זרימת הדם והתפקוד הלבבי והוסקולארי. הם הניחו כי לאלו תהיה השפעה חיובית גם על הסיכון לשבץ מוחי, אך לא הצליחו להדגים זאת. החוקרים לא הדגימו קשר בין פלבנואידים ובין הסיכון לשבץ המורגי.
Stroke. Published online February 23, 2012
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!