הערכת המאפיינים של מחלת לב כלילית והגישות לאבחנה וטיפול בנשים (Global Heart)

מחלת לב כלילית עדיין אינה זוכה להתייחסות מספקת בנשים, אעפ"י שמובילה לשיעורי תמותה דומים כמו בגברים, כך עולה מתוצאות סקירה חדשה. בנוסף, הסיכוי למתן טיפולים מניעתיים לנשים היה נמוך יותר, כולל טיפול להפחתת רמות השומנים בדם או המלצות לשינוי אורחות חיים, בהשוואה לגברים באותה דרגת סיכון.

במאמרם סיכמו החוקרים את המידע המעודכן אודות נשים ומחלת לב כלילית, כולל הערכות סיכון, מאפייני מחלת לב כלילית ספציפיים לפי מגדר וגישות לטיפול.

מבדיקות טומוגרפיה ממוחשבת וטכניקות הדמיה אחרות עולה כי בנשים עורקים כליליים צרים יותר מגברים, והן מועדות יותר למחלת לב כלילית על-רקע מחלה מיקרווסקולארית. לכן, בעוד שנראה כי הסיכוי לחסימה של עורק כלילי מג'ורי היא פחות נפוצה, נשים סובלות מתסמינים עקב חסימות של כלי דם קטנים אלו.

נשים ללא מחלת לב כלילית חסימתית סובלות מאשפוזים חוזרים ובדיקות בשל תסמיני איסכמיה. מנגד, מחלת לב כלילית חסימתית נפוצה יותר בגברים המציגים תסמינים של המחלה, כך שניתן לטפל בהם בצורה אגרסיבית יותר, או להכניס תומכנים. סוג זה של מחלת לב כלילית פחות נפוץ בנשים.

מהערכות הנתונים ממדינות שונות עולה כי בנשים, הן לפני מנופאוזה והן לאחריה, קיים גם סיכוי גבוה ב-20% לסבול מאנגינה, בהשוואה לגברים. מהנתונים עולה כי יש לטפל במחלת לב כלילית בצורה שונה בנשים.

באופן ספציפי, יותר נשים מגברים הולכות לעולמן בשל מחלת לב כלילית, ויותר נשים הולכות לעולמן בשל מחלת לב כלילית מאשר מחלה ממארת, כולל סרטן שד, מחלה כרונית של דרכי הנשימה התחתונות, מחלת אלצהיימר ותאונות דרכים, כולם יחדיו.

החוקרים מדווחים כי שיעורי מחלת לב כלילית ירדו בהיקף של 30% במהלך העשור האחרון, אך השיעורים למעשה עלו בנשים מתחת לגיל 55. למרות נתונים אלו, עדיין הסיכוי למתן טיפולים מניעתיים מומלצים נמוך יותר בנשים, בהשוואה לגברים באותה דרגת סיכון.

באשר לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, מין נקבה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתחלואה ותמותה.

בנשים קיים סיכון גבוה יותר לתחלואה ותמותה והן זוכות להקלה פחותה מאנגינה, בהשוואה לגברים לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, למרות שהן מהוות פחות מ-30% מאוכלוסיית החולים העוברים את הניתוח. יתרה מזאת, נראה כי ההבדלים בין המינים קטנים יותר כאשר הניתוח מבוצע ללא חיבור למכונת לב-ריאה.

בנשים חלה עליה דרמטית יותר במחלת לב כלילית לאחר גיל 60, זאת בניגוד לגברים בהם חלה עליה ליניארית יותר במחלת לב כלילית עם הגיל. ההבדל בהתפתחות מחלת לב כלילית מביא למצב בו המחלה אינה מזוהה עד לשלב הרבה יותר מאוחר במהלך המחלה.

כמו כן, ישנם גורמי סיכון העשויים להשפיע באופן שונה על גברים ונשים. לדוגמא, השמנת-יתר מלווה בעליה של 64% בסיכון למחלת לב כלילית בנשים, אך עם עליה של 46% בלבד בגברים. בנשים צעירות (מתחת לגיל 50) עם אוטם לבבי על-רקע מחלת עורקים כלילית קיים סיכון גבוה כפליים לתמותה בהשוואה לגברים במצב דומה.

יתרה מזאת, בנשים מעל גיל 65 שיעורי התמותה בתוך שנה מאוטם לבבי הם גבוהים יותר, בהשוואה לגברים (42% לעומת 24%).

בנשים קיים גם סיכוי גבוה יותר למחלות אוטואימוניות, עם עליה בסיכון למחלת לב כלילית, כמו גם לתסמונת שחלות פוליציסטיות, רעלת-היריון וסוכרת היריונית, העשויים גם כן להביא לעליה בסיכון למחלת לב כלילית בנשים.

גורם סיכון נוסף הוא טיפול לסרטן שד, שהביא לשיפור שיעורי ההישרדות במחלה זו בשלביה המוקדמים, אך התועלת קטנה בעקבות עליה בסיכון למחלת לב כלילית. לא ברור אם העליה בסיכון למחלת לב כלילית נובעת מהטיפולים לסרטן שד או מהמחלה הממארת עצמה, לה גורמי סיכון משותפים עם מחלת לב כלילית.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים להערכת הפתופיזיולוגיה של מחלת עורקים כלילית בנשים, האבחנה וגישות הטיפול הספציפיות בנשים.

Global Heart

לידיעה ב-Medpage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שילוב אגוניסט לקולטן ל-GLP-1 עם טיפול הורמונאלי עשוי להפחית את הסיכון לסרטן רירית הרחם (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Society of Gynecologic Oncology)

    שילוב אגוניסט לקולטן ל-GLP-1 עם טיפול הורמונאלי עשוי להפחית את הסיכון לסרטן רירית הרחם (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Society of Gynecologic Oncology)

    הוספת אגוניסט לקולטן ל-GLP-1 לטיפול בפרוגסטין עשוי לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן רירית הרחם בנשים עם היפרפלזיה של רירית הרחם או מחלות רחם שפירות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Society of Gynecologic Oncology. החוקרים מטקסס השלימו מחקר עולם-אמיתי רטרוספקטיבי להערכת הסיכון לסרטן רירית רחם בנשים עם היפרפלזיה של רירית הרחם או מחלות […]

  • תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    במחקר OCEANIC-AF, טיפול ב-Asundexian הוביל לעליה קלה בשיעור אירועים מוחיים והפחתת אירועי דמם לעומת Apixaban בחולים עם פרפור פרוזדורים שלא קיבלו טיפול קודם בנוגדי-קרישה פומיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו ניצוח של תת-קבוצה של מחקר OCEANIC-AF, מחקר אקראי שכלל 14,810 חולים עם פרפור פרוזדורים שגויסו מ-1,035 אתרים ב-38 […]

  • הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון בהיריון ראשון מלוות בעליה משמעותית בסיכון לקרדיומיופתיה מורחבת, בהשוואה להריונות במהלכם לא תועדה הפרעה בלחץ הדם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו את המחקר הנוכחי במטרה לבחון אם הפרעות יתר לחץ דם של היריון מעלות את הסיכון ארוך הטווח לקרדיומיופתיה מורחבת. מחקר העוקבה התבסס […]

  • טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בסיכון מוגבר לירידה קלה-עד-בינונית וחמורה במקטע הפליטה של חדר שמאל, בהשוואה לטיפול זילוח מחדש מוקדם בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, ללא תלות בגישת זילוח מחדש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה נערך בין השנים 2015-2018 וכלל 6,567 חולים מנורבגיה עם […]

  • עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    בארצות הברית נרשמה בין השנים 2005 ו-2019 עליה של למעלה מפי ארבע בהיקף האשפוזים בשל דיסקציה של עורק הצוואר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. המחקר מצא עוד כי דיסקציה של עורק החוליות מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאירוע מוחי איסכמי חד. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-125,000 חולים עם דיסקציה ספונטאנית […]

  • דלקת חדה של שריר לב מסוכנת יותר מכאבי חזה לא-ספציפיים (Open Heart)

    דלקת חדה של שריר לב מסוכנת יותר מכאבי חזה לא-ספציפיים (Open Heart)

    במאמר שפורסם בכתב העת Open Heart מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות שהחולים צעירים יותר ועם פחות מחלות רקע, באלו עם אבחנה של דלקת חדה של שריר הלב תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לתמותה לאחר 30 ימים ובטווח הארוך, בהשוואה לחולים עם כאבי חזה ללא הסבר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Vutrisiran לטיפול בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (JACC)

    תוצאות מבטיחות ל-Vutrisiran לטיפול בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (JACC)

    הפחתת רמות טרנסתירטין עם Vutrisiran (אמבוטרה) בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (Transthyretin Amyloidosis with Cardiomyopathy, או ATTR-CM) הפחיתה את הסיכון לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בהשוואה לפלסבו למד שימור או שיפור יכולת תפקודית, מצב בריאותי ואיכות חיים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JACC. במחקר HELIOS-B הקודם שכלל חולים עם ATTR-CM שקיבלו טיפול ב- Vutrisiran תועד סיכון מופחת […]

  • ההשפעה של המחזור החודשי על החמרת אטופיק דרמטיטיס (Clinical and Experimental Dermatology)

    ההשפעה של המחזור החודשי על החמרת אטופיק דרמטיטיס (Clinical and Experimental Dermatology)

    מתוצאות סקירה שיטתית שפורסמו בכתב העת Clinical and Experimental Dermatology עולה שכיחות גבוהה של התלקחות אטופיק דרמטיטיס לפני מחזורי ווסת חודשי בנשים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית של 16 מחקרים אודות הקשר בין מחזור חודשי ואטופיק דרמטיטיס, תוך הקפדה על הנחיות PRISMA (או Preferred Reporting Items for Systematic reviews and Meta-Analysis). סקירת הספרות כללה חיפוש במאגרי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה