האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך לא ידוע אם ישנה חשיבות למועד ביצוע הפעילות הגופנית ואם זו מבוצעת בבוקר, אחר הצהריים או בערב.

במחקר הנוכחי נבחנו נתונים ממאגר UK Biobank אודות 29,836 משתתפים עם השמנת-יתר (מדד מסת גוף מעל 30; גיל ממוצע של 62.2 שנים), כולל 2,995 חולים עם סוכרת מסוג 2. פעילות גופנית אירובית הוגדרה כפרץ פעילות של לפחות 3 דקות ועצימות הפעילות סווגה כקלה, בינונית, או מאומצת בהתאם לנתוני מד האצה שנאספו מהמשתתפים.

המשתתפים סווגו לקבוצות לפי מועד ביצוע מעל מחצית מסך הפעילות הגופנית: בוקר (6 בבוקר עד 12 בצהריים), אחה”צ (12 בצהריים עד 6 אחה”צ), או ערב (6 בערב עד 12 בלילה) נבחנו אל מול אלו ללא פרצי פעילות אירובית.

הקשר בין מועד פעילות גופנית אירובית ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה, מחלה קרדיווסקולארית ומחלה מיקרווסקולארית (נוירופתיה, נפרופתיה, או רטינופתיה) נבחן לאורך חציון מעקב של 7.9 שנים.

מהנתונים עולה כי הסיכון לתמותה היה הנמוך ביותר עם פעילות גופנית מתונה-עד-מאומצת בשעות הערב (יחס סיכון של 0.39, רווח בר-סמך 95% של 0.27-0.55), עם סיכון נמוך עוד יותר באלו עם סוכרת מסוג 2 (יחס סיכון של 0.24, רווח בר-סמך 95% של 0.08-0.76) בהשוואה לאלו שלא עסקו בפעילות אירובית.

הסיכון לתמותה היה נמוך יותר עם פעילות גופנית אחה”צ (יחס סיכון של 0.60, רווח בר-סמך 95% של 0.51-0.71) ובבוקר (יחס סיכון של 0.67, רווח בר-סמך 95% של 0.56-0.79) בהשוואה לאי-ביצוע פעילות אירובית, אך קשר זה היה חלש יותר מזה שתועד עם פעילות גופנית בשעות הערב.

פעילות גופנית מתונה-עד-מאומצת בשעות הערב לוותה בסיכון נמוך יותר למחלה קרדיווסקולארית (יחס סיכון של 0.64, רווח בר-סמך 95% של 0.54-0.75) ומחלה מיקרווסקולארית (יחס סיכון של 0.76, רווח בר-סמך 95% של 0.63-0.92), בהשוואה לאי-ביצוע פעילות גופנית.

בקרב משתתפים עם השמנת-יתר וסוכרת מסוג 2, פעילות גופנית מתונה-עד-מאומצת בשעות הערב לוותה בסיכון נמוך יותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ומחלה מיקרווסקולארית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים כי מעבר לסך היקף פעילות גופנית בעצימות בינונית-עד-מאומצת, למועד ביצוע הפעילות הגופנית ישנה חשיבות רבה, כאשר פעילות בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה בהשוואה לביצוע פעילות בנקודות זמן אחרות לאורך היום.

Diabetes Care, Apr 10, 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיכון מוגבר לאי-ספיקת לב בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Eur Heart J)

    סיכון מוגבר לאי-ספיקת לב בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Eur Heart J)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal עולה כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית סיכון מוגבר באופן מתון לעומת האוכלוסייה הכללית להתפתחות אי-ספיקת לב למעלה משני עשורים לאחר אבחנת מחלת המעי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעה בבקרת תהליכים דלקתיים ותגובה חיסונית נקשרה עם הסיכון להתפתחות אי-ספיקת לב. עם זאת, גם אם דלקת […]

  • עליה בסיכון לסיבוכים לבביים מג'וריים בחולי גאוט עם משקעי מונוסודיום אורט (Rheumatology)

    עליה בסיכון לסיבוכים לבביים מג'וריים בחולי גאוט עם משקעי מונוסודיום אורט (Rheumatology)

    בקרב חולים עם גאוט, באלו עם משקעי מונוסודיום אורט בבדיקות הדמיה תועד סיכון מוגבר לסיבוכים לבביים מג’וריים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Rheumatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אבחנה של גאוט מלווה בסיכון גבוה כפליים לאירועים קרדיווסקולאריים. למרות שבחולי גאוט שכיחות גבוהה של גורמי סיכון קרדיווסקולאריים, הסיכון המוגבר אינו מוסבר במלואו ע”י גורמי […]

  • היעילות והבטיחות של Edoxaban בטווח הארוך בחולים עם פרפור פרוזדורים (Int J Cardiol)

    היעילות והבטיחות של Edoxaban בטווח הארוך בחולים עם פרפור פרוזדורים (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר ETNA-AF-Europe Study התומכות בבטיחות ויעילות טיפול ארוך-טווח ב- Edoxaban(ליקסיאנה) בחולים עם פרפור פרוזדורים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את היעילות והבטיחות של טיפול ארוך-טווח ב- Edoxaban באירופה. מחקר ETNA-AF-Europe הינו מחקר פרוספקטיבי, בינלאומי, רב-מרכזי, תצפיתי, שנערך בתיאום עם סוכנות התרופות האירופית. היעדים […]

  • היתרון הקרדיו-וסקולרי של הטיפול במחלת השיגדון (ACRIC)

    היתרון הקרדיו-וסקולרי של הטיפול במחלת השיגדון (ACRIC)

    חומצה אורית, הגורם שמאחורי מחלת השיגדון, משפיעה על כלי הדם בדרכים רבות שיכולות להעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם אצל אדם עם מחלה זו. מעקב אחר הנחיות לטיפול במחלת השיגדון, כולל טיפול בקולכיצין, יכול להיות המפתח להפחתת סיכונים אלה. “טיפול במחלת השיגדון, או גאוט, למעשה משמש כאסטרטגיה אנטי דלקתית להורדת רמות החומצה האורית, ובנוסף […]

  • בדיקות סקר לסרטן כבד במטופלים בסיכון משפרות אבחנה מוקדמת והישרדות (JAMA Netw Open)

    בדיקות סקר לסרטן כבד במטופלים בסיכון משפרות אבחנה מוקדמת והישרדות (JAMA Netw Open)

    בדיקות סקר לסרטן כבד (Hepatocellular Carcinoma, או HCC) של מטופלים עם שחמת כבד או זיהום כרוני בנגיף HBV (או Hepatitis B Virus) מלווה בשיפור שיעורי אבחנת ממאירות בשלב מוקדם והישרדות, כאשר יתרונות אלו נותרו לאחר תקנון להטיות אפשריות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של תסמיני דיכאון בנשים עם אי-ספיקת לב (J Am Heart Assoc)

    החשיבות הפרוגנוסטית של תסמיני דיכאון בנשים עם אי-ספיקת לב (J Am Heart Assoc)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association עולה כי בנשים עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה ירוד של חדר שמאל, חומרת דיכאון התחלתית מלווה בסיכון מוגבר משמעותית לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם, בעוד שבנשים עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה שמור של חדר שמאל לשינוי בחומרת הדיכאון חשיבות פרוגנוסטית רבה יותר. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה