העלייה בהיארעות סרטן לבלב בקרב צעירים בארצות הברית נובעת ברובה משיפור הזיהוי של ממאירויות אנדוקריניות בשלב מוקדם ולא עליה בשיעורי היארעות אדנוקרצינומה של הלבלב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine. לנוכח שיעורי התמותה היציבים באוכלוסייה זו, העלייה בהיארעות ככל הנראה משקפת מקרים שלא אובחנו קודם לכן במקום עליה אמיתית במקרים חדשים.
נתונים ממספר מאגרי נתונים הצביעו על מגמת עליה בהיארעות סרטן לבלב בצעירים, בפרט בקרב נשים, הן בארצות הברית והן ברחבי העולם. בניתוח נתונים חדש, החוקרים ביקשו לבחון אם העלייה המתועדת בהיארעות סרטן לבלב בקרב אמריקאים הינה עלייה אמיתית בהופעת ממאירות או עליה בדיוק האבחנתי.
החוקרים אספו נתונים אודות היארעות סרטן לבלב, היסטולוגיה ושלב המחלה בקרב אלו בגילאי 15-39 שנים ממאגר US Cancer Statistics, מאגר נתונים הכולל כמעט את כל אוכלוסיית ארצות הברית בין 2001 עד 2020. נתוני התמותה עקב סרטן לבלב באותה תקופה מבוססים על מערכת National Vital Statistics System.
במסגרת המחקר נבחנו גם ארבע קטגוריות היסטולוגיות שונות: אדנוקרצינומה, גידול אנדוקריני, גידול סולידי פסוידו-פפילארי, או גידול מסוג אחר. החוקרים גם סיווגו את המחלה לפי מחלה בשלב מוקדם (מוגבלת או ממוקמת) או בשלב מתקדם (פיזור אזורי או מרוחק).
היארעות סרטן לבלב עלתה פי 2.1 בנשים צעירות (שיעורי היארעות של 3.3-6.9 מקרים למיליון) ופי 1.6 בגברים צעירים (היארעות של 3.9-6.2 מקרים למיליון) בין השנים 2001 ו-2019). עם זאת, שיעורי התמותה נותרו יציבים בנשים (1.5 מקרי תמותה למיליון, אחוז שינוי שנתי של 0.5%-, רווח בר-סמך 95% של 1.4%- עד 0.5%) ובגברים (2.5 מקרי תמותה למיליון; אחוז שינוי שנתי של 0.1%-, רווח בר-סמך 95% של 0.8%- עד 0.6%).
מהערכת תתי-סוגי סרטן עלה כי העלייה בהיארעות נבעה בעיקרה מגידול אנדוקריני בשלב מוקדם וגידולים סולידיים פסוידו-פפילאריים בנשים, ולא ממקרי אדנוקרצינומה אשר נותרו יציבים לאורך תקופת המחקר.
מהערכת שלב המחלה עלה כי מרבית העלייה בהיארעות נבעה מזיהוי גידולים קטנים יותר (פחות מ-2 ס"מ) וממאירות בשלב מוקדם, אשר עלו מ-0.6 ל-3.7 מקרים למיליון בנשים ומ-0.4 ל-2.2 מקרים למיליון בגברים. החוקרים מדווחים כי לא חל שינוי מובהק סטטיסטית בהיארעות ממאירות בשלב מתקדם בנשים או בגברים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי סרטן לבלב הינו דוגמא נוספת להשפעות אבחון-יתר: אבחנה של מחלה שאינה צפויה לגרום לתסמינים או להוביל למות החולים.
Ann Intern Med, Nov 19, 2024
לידיעה במדסקייפ
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!