מדד מסת גוף גבוה יותר לאורך כך הגילאים וכן עליה משמעותית במשקל הגוף במהלך הבגרות מלווים בסיכון מוגבר לסרטן כליה, בעוד שירידה של 10% ומעלה במדד מסת הגוף בבגרות, בפרט לאחר גיל 50 שנים, מלווה בסיכון נמוך יותר לסרטן כליה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עודף רקמת שומן בגיל העמידה הינו גורם סיכון ידוע לסרטן כליה; עם זאת, הקשר בין דפוסי המשקל במהלך החיים ובין סוגים שונים של סרטן כליה אינו מובן היטב. מדגם המחקר כלל 204,364 משתתפים ממחקר National Institutes of Health–American Association of Retired Persons Diet and Health Study ובחנו את דפוסי משקל הגוף במהלך החיים על-פי מדדי מסת גוף בגילאי 18, 35 ו-50 שנים ובתחילת המחקר (גילאי 51-71 שנים).
מגמת מדד מסת הגוף בבגרות חושבה בעזרת מודל שסייע בהפיכת אוכלוסייה הטרוגנית להומוגנית יותר, תוך שקלול השנים שחיו עם עודף-משקל או השמנת-יתר וחישוב על-פי מדד מסת גוף מוגבר בגילאים שונים. המשתתפים סווגו לתת-משקל, משקל תקין, עודף-משקל, או השמנת-יתר.
התוצאים שנבחנו כללו את הסיכון הכולל לסרטן כליה (1,425 חולים), סרטן כליה אגרסיבי (583 חולים), סרטן כליה פטאלי (339 חולים) ותתי-סוגים היסטולוגיים, כולל סרטן כליה של תאים בהירים (541 חולים), סרטן כליה פפילארי (146 חולים) או כרומופובי (64 חולים).
מדד מסת גוף גבוה יותר בכל גיל לווה בסיכון מוגבר לסרטן כליה בכללותו ולכל תתי הסוגים של סרטן כליה (יחסי סיכון של 1.10-1.40 לכל עליה של חמש יחידות במדד מסת גוף התחלתי), למעט סרטן כליה כרומופובי.
עליה במספר השנים שהמטופלים חיו עם משקל בטווח עודף-משקל או השמנת-יתר לוותה בסיכון מוגבר לסרטן כליה בכללותו (יחס סיכון של 1.17), סרטן כליה של תאים בהירים (יחס סיכון של 1.21), סרטן כליה אגרסיבי (יחס סיכון של 1.21) וסרטן כליה פטאלי (יחס סיכון של 1.16), אך לא תועד קשר עם ממאירות פפילארית או כרומופובית.
בהשוואה לאלו שמעולם לא היו בעודף-משקל, בחולים שפיתחו עודף-משקל בנקודת זמן מסוימת, בפרט אלו עם מדד מסת גוף שעלו מעל 25 לראשונה בגיל 18 (יחס סיכון של 1.68) או 35 שנים (יחס סיכון של 1.74), תועד סיכון מוגבר לסרטן כליה.
ירידה של 10% ומעלה במדד מסת הגוף בגילאי 18-35 שנים ולאחר גיל 50 לוותה בירידה של 21% (יחס סיכון של 0.79) ושל 28% (יחס סיכון של 0.72) בסיכון לסרטן כליה בכללותו, בהתאמה.
החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע אם תכניות התערבות להפחתת משקל במטופלים עם השמנת-יתר עשויות להגן מפני הסיכון להתפתחות סרטן כליה.
Cancer, April 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!