רדיולוגיה

הפרופיל הגנטי עשוי להשפיע על הסיכון לממאירות מעי גס ורקטום משנית להרגלי התזונה (JAMA Netw Open)

ממחקר רחב-גנום חדש עולה כי וריאנטים גנטיים ומסלולים ביולוגיים אפשריים עשויים להשפיע על הקשר בין הרגלי התזונה ובין הסיכון לממאירות מעי גס ורקטום, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Network Open.

החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים אודות 4,686 חולים עם סרטן מעי גס ורקטום ו-14,058 ביקרות תואמות ממדגם UK Biobank. הם השלימו ניתוח גנומי להערכת אינטראקציות בין 11 גורמים תזונתיים ולמעלה מארבעה מיליון וריאנטים גנטיים.  ניתוחים שונים שימשו לזיהוי גנים ומסלולים העומדים בבסיס אינטראקציה בין גורמים תזונתיים ובין הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום.

צריכה של בשר אדום, בשר מעובד ואלכוהול לוותה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום,  כאשר צריכת ארבע מנות פירות ביום, או יותר, לווה בסיכון מופחת להתפתחות המחלה הממארת.

החוקרים זיהו 324 שינויים גנטיים עם אינטראקציה אפשרית עם מגוון גורמים תזונתיים הקשורים לסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, אך אלו לא היו משמעותיים ברמת כלל הגנום.  למרות שלא זוהו וריאנטים בעלי אינטראקציה עם הרגלי התזונה ברמת הגנום, מניתוח מבוסס-גן עלתה נטייה לאינטראקציה בין ההרכב הגנטי ובין צריכת דגים בגן EPDR1.

ניתוח הנתונים הוביל לזיהוי מספר גנים המקודדים לחלבונים להם אינטראקציה עם צריכת חלב (גן ART), גבינה (גן OR), תה (גן KRT) ואלכוהול (גנים PRM ו-TNP), העשויה להשפיע על הסיכון להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים לאישור הקשר הביולוגי והפונקציונאלי בין הרגלי התזונה ובין הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום.

JAMA Netw Open, Feb 27, 2024

לידיעה במדסקייפ

1 תגובה

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה