משפחה

מאמר מערכת הסוקר את תוצאות מחקר ה-TREAT מציע הנחיות לטיפול באנמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (מתוך Journal of the American Society of Nephrology)

מאת ד”ר בן פודה שקד 

                              


במאמר מערכת אשר פורסם בגיליון דצמבר של ירחון Journal of the American Society of Nephrology וסוקר את השלכות מחקר ה-TREAT, מציע מומחה בתחום הנחיות לטיפול באנמיה בקרב חולים עם מחלה כלייתית.

על בסיס תוצאות מחקר ה-Trial to Reduce Cardiovascular Events with Aranesp [Darbepoetin] Therapy (TREAT) ומחקרים נוספים אשר פורסמו לאחרונה, מציע מומחה בתחום העומד מאחורי מאמר המערכת כי עירויי דם או ברזל צריכים להחליף במקרים מסוימים תכשירים המעוררים אריתרופואזיס (Erythropoiesis-stimulating agents, ESA’s).

לדברי המומחה, מחקר ה-TREAT החשוב שפורסם לאחרונה הפך לחלוטין את הטיפול באנמיה על פיו. הוא מסביר כי חולים עם מחלת כליות כרונית (Chronic Kidney Disease, CKD) ואנמיה פעמים רבות סובלים מכך שחברות הביטוח אינן מסייעות להם במימון תכשירי ESA. כעת, תוצאות מחקר ה-TREAT מספקות ראיות דפיניטיביות המצדיקות קבלת החלטות קשות בדבר מימון שכזה, ובפרט- הגבלת השימוש ב-ESA לחולים תסמיניים ולאלו הממתינים להשתלת כליה.

אנמיה מתפתחת במרבית החולים עם CKD בשלב זה או אחר במהלך המחלה. התכשיר Darbapoetin (ארנספ) ותכשירי ESA אחרים אשר מגרים את ייצור כדוריות הדם האדומות ניתנים לחולים על מנת לצמצם את הצורך במתן עירויי דם ולהקל על העייפות ממנה סובלים.

עם זאת, המומחה מדגיש כי יש להפעיל מידה של זהירות לאור תוצאות מחקר ה-TREAT לפיהן היארעות השבץ הוכפלה בקרב חולים אשר הוקצו אקראית לקבל Darbepoetin בהשוואה לאלו שהוקצו אקראית לקבל תרופת דמה. זאת, על אף שההיארעות של אוטם לבבי או אירועים קרדיווסקולאריים אחרים או תמותה הייתה דומה בין הקבוצות.

בנוסף, נקשר הטיפול ב-Darbepoetin לשיפורים קלים בלבד באיכות חייהם של המטופלים, ולעומת זאת נצפתה מגמה (שלא הגיעה לכדי מובהקות סטטיסטית) של סיכון מוגבר לפתח סרטן.

המומחה מציין כי מחקר ה-TREAT הינה מחקר קליני כפול-סמיות אשר בוצע בהקצאה אקראית ותוך השוואת התכשיר לתרופת דמה, ובו נכללו 4,038 חולים. לצד הסיכון המוגבר לשבץ מוחי, החולים שהוקצו לקבל את תרופת המחקר הראו גם שיעור מוגבר של טרומבואמבוליזם ופקקת ורידית עמוקה בהשוואה לחולים שטופלו בתרופת דמה.

במאמר נסקרו בנוסף שני מחקרים אחרים, והם ה-Correction of Hemoglobin and Outcomes in Renal Insufficiency (CHOIR) וה-Cardiovascular Risk Reduction by Early Anemia Treatment with Epoetin-beta (CREATE). בעוד שבמחקר TREAT נבחן התכשיר Darbepoetin-alpha, הרי שמחקר ה-CHOIR בחן את התכשיר Epoetin-alpha ומחקר ה-CREATE בחן את התכשיר Epoetin-beta.

בכל אחד מהמחקרים, לא נצפה יתרון או לחילופין נצפה סיכון מוגבר לתמותה או לסיבוכים קרדיווסקולאריים, מסביר המומחה. במחקר CREATE, ההערכה הנקודתית של הסיכון לנזק עמדה על 22% (95% CI = 0.53-1.14), במחקר CHOIR עמדה על 34% (95% CI = 1.03-1.74) ובמחקר TREAT על 5% (95% CI = 0.94-1.17), בהתאמה. במילים אחרות, קביעת מטרה של ריכוז המוגלובין גבוה יותר באמצעות טיפול תרופתי ב-ESA’s לא נקשרה ליתרון, ולעומת זאת עלולה להיות קשורה בסיכון קרדיווסקולארי מוגבר.

לדברי המומחה, חולים עם מחלת כליות כרונית ואנמיה חמורה המצריכה עירויי דם תכופים, או כאלו המועמדים להשתלת כליה ולפיכך אינם מקבלים עירויי דם, עדיין יש לשקול טיפול ב-ESA’s.

המומחה ממליץ על טיפול בברזל לחולים עם אנמיה קלה עד בינונית, ובמיוחד באם הם ללא תסמינים או מדווחים על רמה נמוכה בלבד של עייפות ותסמינים אחרים. באם מתפתחים תסמינים או מחמירה האנמיה, ניתן לתת עירוי דם או קורס טיפולי קצר טווח ב-ESA. מרבית החולים עם מחלת כליות כרונית וסרטן צריכים לקבל טיפול בעירויי דם על פני ESA.

המומחה מוסיף כי נכון לעכשיו,ולאור תוצאותיו המרשימות של מחקר ה-TREAT, הגישה הטיפולית הבטוחה ביותר הינה הימנעות בשימוש ב-ESA בעת הטיפול באנמיה בחולי מחלת כליות כרונית שאינם מטופלים בדיאליזה. לדבריו, הסיכון המוגבר לשבץ ולאירועים טרומבואמבוליים, והסיכון המוגבר האפשרי לסרטן אשר נצפו במחקר TREAT עם תועלת קלה בלבד לאיכות חייהם של המטופלים, מטים את הכף כנגד השימוש ב-ESA בטיפול באנמיה במרבית החולים עם CKD שאינם מטופלים בדיאליזה.

עם זאת, ממליץ המומחה על ביצוע מחקרים קליניים נוספים במטרה לבחון את טווח-מינון הרעילות של תכשירי ESA, את השאלה האם תדירות מתן ה-ESA משפיעה על יעילותו ובטיחותו, והאם הסיכונים שנצפו עם טיפול ב-ESA במחקר האמור מתרחשים בנוסף גם בקרב חולי מחלת כליות כרונית המטופלים בדיאליזה.

מומחה נוסף בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים טוען כי מאמר המערכת קורא בצדק לשימוש זהיר בברזל תוך-ורידי בחולים עם מחלת כליות כרונית. לדבריו, מרבית המחקרים הגדולים שנסקרו במאמר נערכו בקרב חולים עם הימצאות גבוהה של סוכרת ועול רב של מחלות קרדיווסקולאריות ואחרות. קביעת מידת יכולת ההכללה של מחקר ה-TREAT עשויה להצריך עריכת מחקרים בקרב נבדקים צעירים ובריאים יותר ללא תחלואה נלווית.

לבסוף, מזכיר המומחה כי מחקר TREAT והמחקרים האחרים שנסקרו שמרו על רמות המוגלובין במשתתפיהם של 10 גרם לדציליטר ומעלה, וכי הסיכונים והתועלת של שמירה על רמות המוגלובין נמוכות משמעותית מסף זה בקרב חולי מחלת כליות כרונית אינם ידועים עדיין.

J Am Soc Nephrol 2009

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניטור לחץ דם באמצעות המכשיר החכם מסייע בהפחתת לחץ דם לאחר שחרור מחדר המיון

    ניטור לחץ דם באמצעות המכשיר החכם מסייע בהפחתת לחץ דם לאחר שחרור מחדר המיון

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Cardiology מדווחים חוקרים משיקגו על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת התערבות מבוססת-צוות שכללה הדרכה ותמיכה בשימוש במכשירים ניידים בחדר המיון תועדה ירידה גדולה יותר בלחץ הדם הסיסטולי לאחר שישה חודשים, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי לאחר השחרור מבית החולים. המחקר האקראי כלל 574 מבוגרים (גיל ממוצע של […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול-עצמי כנגד מיגרנה

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול-עצמי כנגד מיגרנה

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר תרופה למיגרנה במתן-עצמי, המספקת אפשרות טיפול מהירה ונוחה יותר לחולים עם מיגרנה. הטיפול ניתן באמצעות מזרק אוטומטי, המספק מנה יחידה של Dihydroergotamine Mesylate ומאושר לטיפול במקרים אקוטיים של מיגרנה וכאב חמור חד-צדדי בראש משנית לכאבי ראש מקבצי במבוגרים. המומחים מסבירים כי מיגרנה מתאפיינת בהתקפים חוזרים של […]

  • כריתת רחם מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם גם עם טיפול באסטרוגן

    כריתת רחם מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם גם עם טיפול באסטרוגן

    במאמר שפורסם בכתב העת Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, המבוסס על נתונים מסקרי NHS (או Nurses’ Health Study) ו-NHS-II, מהן עולה סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים לאחר כריתת רחם לפני גיל 50 שנים. החוקרים השלימו ניתוח נתונים מסקרי NHS ו-NHS II שכללו 239,907 משתתפות, עם מעקב ממוצע של 34.17 […]

  • סיבים תזונתיים ופחמימות באיכות-גבוהה בגיל העמידה מלווים בהזדקנות בריאה בנשים

    סיבים תזונתיים ופחמימות באיכות-גבוהה בגיל העמידה מלווים בהזדקנות בריאה בנשים

    צריכת סיבים תזונתיים ופחמימות באיכות-גבוהה בגיל העמידה מלווה בסיכוי גבוה יותר משמעותית להזדקנות בריאה בנשים, בעוד שצריכת פחמימות מעובדות לוותה בירידה בסיכויים להזדקנות בריאה, כך מדווחים חוקרים מבוסטון במאמר שפורסם כתב העת JAMA Network Open. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי התבסס על נתונים ממחקר Nurses’ Health Study בין ינואר 1984 ועד דצמבר 2016 וכללו 47,513 נשים בגיל […]

  • מעט חולים עם הפרעה דיאסטולית בתפקוד הלב מתקדמים לאי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור של חדר שמאל

    מעט חולים עם הפרעה דיאסטולית בתפקוד הלב מתקדמים לאי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור של חדר שמאל

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Open Heart עולה כי חלק קטן מהחולים האסימפטומטיים עם הפרעה קדם-קלינית בתפקוד הדיאסטולי של חדר שמאל מתקדמים לאי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור של חדר שמאל, עם היארעות גבוהה יותר בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעה בתפקוד הדיאסטולי של חדר שמאל עשויה להוביל להתפתחות אי-ספיקת לב עם מקטע […]

  • עייפות עשויה להישאר לאורך שנה לאחר אירוע איסכמי חולף

    עייפות עשויה להישאר לאורך שנה לאחר אירוע איסכמי חולף

    עייפות הינה תלונה נפוצה לאחר אירוע איסכמי חולף (Transient Ischemic Attack, או TIA) כאשר למעלה ממחצית מהחולים מתלוננים על עייפות למשך עד שנה לאחר האירוע, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. היסטוריה של חרדה או דיכאון הייתה נפוצה כפליים בחולים עם עייפות, בהשוואה לאלו ללא תלונה זו. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי נערך בבית […]

  • חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון ניסיוני כנגד מחלת ליים  (Lyme Borreliosis), VLA15, נמצא בטוח, נסבל היטב ואימונוגני במטופלים בגילאי 5-65 שנים, כאשר בילדים ומתבגרים תועדו תגובות משמעותיות יותר מאשר במבוגרים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים בחנו את הבטיחות והאימונוגניות של החיסון הניסיוני VLA15, אשר ניתן במשטרי חיסון שונים, במסגרת מחקר בשלב 2 שנערך […]

  • מחלות רקע רבות עשויות להשפיע משמעותית על הפרוגנוזה של סקלרודרמה

    מחלות רקע רבות עשויות להשפיע משמעותית על הפרוגנוזה של סקלרודרמה

    במאמר שפורסם בכתב העת ACR Open Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי בחמישית מהחולים עם סקלרודרמה ישנן מחלות רקע רבות, בעיקר מחלות לב וכלי דם וגורמי סיכון משמעותיים למחלות לב וכלי דם. נוכחות מחלות רקע רבות מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים והפרעה בתפקוד הגופני. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות וההשפעה […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך