אספירציית מחט מגושים בשד (מתוך Canadian Medical Association Journal)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

ב-1 במרץ 2010 פורסמה ב- Canadian Medical Association Journal (CMAJ) סקירה ספרותית, העוסקת בהערכה המרפאתית המיידית של גושים בשד אצל רופא המשפחה. 

הכותבים מסבירים כי קיימת חשיבות להערכה מהירה של גושים בשד, הכרוכים בחרדה משמעותית מצד הנשים. הם מציינים כי ל-10% מגידולי השד הממאירים בנשים צעירות יש מאפיינים של פיברואדנומה, ועל כן יש לבצע הערכה יסודית של גוש חדש בשד בכל גיל. 25% מכל הגושים בשד הם ציסטות, ששכיחות בנשים פוריות מבוגרות מגיל 35 שנים, ולא שכיחות בנשים לאחר המנופאוזה (למעט בנשים המקבלות טיפול הורמונאלי).

במאמר הנוכחי סקרו הכותבים את הגישה הראשונית לבירור גושים נימושים בשד, והם מתארים מספר שיטות לאספירציית מחט מגושים במרפאה. 

בסקירה נכתב כי במקרים בהם עולה חשד למסה ממאירה בשד יש להפנות את האישה לכירורג שד ולביצוע מיידי של ממוגרפיה, אולטראסאונד וביופסית ליבה (Core Biopsy). מאפיינים המעלים חשד לממאירות כוללים מסה קשה ולא-סדירה המקובעת לעור, בלוטות לימפה נמושות באותו הצד, או מראה “עור תפוז” (Peau d’orange).

הכותבים מפרטים כי רופאי המשפחה יכולים להתחיל את הבירור של מסה נימושה בשד שאינה חשודה לממאירות. ניתן לבצע אספירציה של הגוש עם מחט דקה ללא הרדמה, על מנת להבדיל בין מסות ציסטיות למסות סולידיות, שכן בדיקות הדמיה אורכות זמן וכרוכות בחרדה מיותרת לחולות. עם זאת, הכותבים מציינים כי בדיקת אולטראסאונד היא חלופה אפשרית נוספת, על מנת לקבוע את סוג המסה. כמו כן, אין לבצע אספירציה מרפאתית בנשים עם שתלים בשד ובנשים המקבלות נוגדי קרישה.

אבחנה של ציסטה פשוטה נעשית כאשר הנוזל הנשאב אינו דמי והגוש נעלם לחלוטין לאחר השאיבה. על הרופאים לתעד במדויק את מיקום הציסטה בשד (בשיטת השעון וציון המרחק מהפטמה), ואין צורך לשלוח את הנוזל לבדיקה. עם זאת, יש להפנות את האישה לבדיקת כירורג שד במידה ומתקבל נוזל דמי, אם הגוש לא נעלם לגמרי לאחר השאיבה, או אם הגוש חוזר בהמשך. במקרים אלו יש לשלוח את הנוזל לבדיקה ציטולוגית. כמו כן, במקרים בהם נקבע כי מדובר בגוש סולידי, ניתן להוציא את המחט ללא צורך בשאיבה נוספת, או שניתן לבצע אספירציה ולשלוח את הדגימה לבדיקה ציטולוגית.

בין סיבוכי האספירציה ניתן לציין חוסר נוחות מקומית, הופעת המטומה בשל ניקור של כלי דם, תגובה ווזו-ווגאלית חולפת, ובמקרים נדירים גם פנאומותורקס. הכותבים מסבירים כי ניתן להימנע מסיבוך זה באמצעות הנעת הגוש קרוב לדופן בית החזה מעל לצלע לפני ביצוע האספירציה. עם זאת, במידה ונשאב אוויר למזרק יש לבצע צילומי חזה מידיים בשאיפה ונשיפה.

במידה ומיידעים את הרדיולוג הבודק, אספירציית מחט אינה כרוכה בשיעור מוגבר של תשובות חיוביות-שגויות בבדיקת הממוגרפיה. כמו כן, אין ראיות לכך שביופסיית מחט עלולה להוביל לפיזור התאים הממאירים. למעשה, רוב מקרי סרטן השד מאובחנים לפני הניתוח באמצעות ביופסית מחט או ביופסית ליבה.

יש לקבוע ביקורת לנשים עם ציסטה פשוטה לאחר 6-8 שבועות על מנת להעריך הישנות, המחייבת ביצוע בדיקת אולטראסאונד, ממוגרפיה, או שתיהן, וכן הפניה לכירורג. במידה והציסטה לא נישנית, אין צורך לבצע כל בירור נוסף.

נשים עם נגעים סולידיים יש להפנות לבדיקות הדמיה ולכירורג. בדיקת אולטראסאונד בלבד מומלצת לנשים צעירות מגיל 30 שנים, בעוד שנים מבוגרות מגיל 30 יש להפנות הן לאולטראסאונד והן לממוגרפיה.

הכותבים מדגישים כי מומלצת הערכה משולשת (בדיקה קלינית, הדמיה ואספירציה) על מנת להבטיח התאמה מירבית בין תוצאות ההערכה הקלינית ותוצאות בדיקות העזר. הם מציינים כי חלק מהקלינאים מעדיפים לדחות את הבדיקה הציטולוגית של גושים נמושים החשודים כפיברואדנומות, אך לדעתם הגישה עלולה להוביל לפספוס חלק ממקרי הממאירות בנשים צעירות. הכותבים מסבירים כי רוב המקרים בהם נעשה איחור באבחנת ממאירות של השד בנשים צעירות, מתרחשים בשל ממצאים קליניים או הדמייתיים תקינים בשלב ההתחלתי.

כותבי הסקירה מסכמים כי אספירציה מגוש נמוש בשד מאפשרת בירור של גושים סולידיים, והרגעה של נשים עם מסה ציסטית. על גוש סולידי לעבור הערכה משולשת, הכוללת בדיקה קלינית, הדמיה ואספירציית מחט, בעוד שציסטה פשוטה אינה דורשת בירור נוסף.

CMAJ 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Belzutifan לטיפול בפיאוכרומוציטומה או פאראגנגליומה

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Belzutifan לטיפול בפיאוכרומוציטומה או פאראגנגליומה

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Belzutifan (ולירג) לטיפול במבוגרים וילדים בגילאי 12 שנים ומעלה פיאוכרומוציטומה או פאראגנגליומה גרורתית, לא-נתיחה, או מתקדמת-מקומית וכעת מדובר בטיפול הפומי הראשון המאושר בארצות הברית לטיפול בחולים עם פיאוכרומוציטומה או פאראגנגליומה. מהסוכנות הוסבר כי Belzutifan הינו מעכב של HIF-2 Alpha אשר אושר בעבר לטיפול במחלת […]

  • כריתת רחם מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם גם עם טיפול באסטרוגן

    כריתת רחם מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם גם עם טיפול באסטרוגן

    במאמר שפורסם בכתב העת Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, המבוסס על נתונים מסקרי NHS (או Nurses’ Health Study) ו-NHS-II, מהן עולה סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים לאחר כריתת רחם לפני גיל 50 שנים. החוקרים השלימו ניתוח נתונים מסקרי NHS ו-NHS II שכללו 239,907 משתתפות, עם מעקב ממוצע של 34.17 […]

  • סיכון גבוה ל-Staphylococcus aureus בתינוקות במשקל לידה נמוך מאוד

    סיכון גבוה ל-Staphylococcus aureus בתינוקות במשקל לידה נמוך מאוד

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי הופעה מאוחרת של זיהום פולשני ב- Staphylococcus aureusתועדה בחלק נכבד מהתינוקות המאושפזים ביחידת טיפול נמרץ ביילודים, כאשר באלו במשקל לידה נמוך מאוד (פחות מ-1500 גרם) תועדה היארעות הרבה יותר גבוהה בהשוואה לאלו במשקל לידה של 1500 גרם ומעלה. מחקר העוקבה […]

  • טיפול קרינתי מניעתי דוחה הופעת ממאירות בשד נגדי בנשאיות BRCA

    טיפול קרינתי מניעתי דוחה הופעת ממאירות בשד נגדי בנשאיות BRCA

    טיפול קרינתי מניעתי לשד הנגדי מעכב משמעותית את הופעת ממאירות בשד הנגדי בנשאיות וריאנטים פתוגניים של BRCA1/2 עם סרטן שד בשלב מוקדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בראשות פרופ’ אלה עברון ושותפיה מהמחלקה האונקולוגית במרכז הרפואי בקפלן, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Oncology. שיעורי סרטן שד נגדי לאחר עשר שנים היו נמוכים יותר באלו שקיבלו […]

  • עייפות עשויה להישאר לאורך שנה לאחר אירוע איסכמי חולף

    עייפות עשויה להישאר לאורך שנה לאחר אירוע איסכמי חולף

    עייפות הינה תלונה נפוצה לאחר אירוע איסכמי חולף (Transient Ischemic Attack, או TIA) כאשר למעלה ממחצית מהחולים מתלוננים על עייפות למשך עד שנה לאחר האירוע, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. היסטוריה של חרדה או דיכאון הייתה נפוצה כפליים בחולים עם עייפות, בהשוואה לאלו ללא תלונה זו. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי נערך בבית […]

  • חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון ניסיוני כנגד מחלת ליים  (Lyme Borreliosis), VLA15, נמצא בטוח, נסבל היטב ואימונוגני במטופלים בגילאי 5-65 שנים, כאשר בילדים ומתבגרים תועדו תגובות משמעותיות יותר מאשר במבוגרים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים בחנו את הבטיחות והאימונוגניות של החיסון הניסיוני VLA15, אשר ניתן במשטרי חיסון שונים, במסגרת מחקר בשלב 2 שנערך […]

  • מחלות רקע רבות עשויות להשפיע משמעותית על הפרוגנוזה של סקלרודרמה

    מחלות רקע רבות עשויות להשפיע משמעותית על הפרוגנוזה של סקלרודרמה

    במאמר שפורסם בכתב העת ACR Open Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי בחמישית מהחולים עם סקלרודרמה ישנן מחלות רקע רבות, בעיקר מחלות לב וכלי דם וגורמי סיכון משמעותיים למחלות לב וכלי דם. נוכחות מחלות רקע רבות מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים והפרעה בתפקוד הגופני. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות וההשפעה […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך