משפחה

האם משחקי וידיאו המבוססים על מציאות מדומה עשויים לשפר תפקוד מוטורי בחולים לאחר שבץ מוחי? (מתוך כנס International Stroke Conference)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי International Stroke Conference עולה כי טכנולוגיית המשחק של משחקי וידיאו מסוג Nintendo Wii הינה גישה חדשה, בטוחה ופשוטה לשפר את התפקוד המוטורי בחולים לאחר שבץ מוחי וכי ניתן לפיכך לשלבה בשיקום הביתי.

המחקר נמשך כשישה שבועות, ובסופם נמצא כי חולים ששיחקו ב-Nintendo Wii הראו שיפור של שבע שניות בפרק הזמן הנדרש להם להשלמת משימה, שיפור שלדברי החוקרים הינו מרשים. במחקר נכללו 22 חולים (גיל ממוצע 61 שנים), מהם הוקצו אקראית 11 חולים למערכת המשחק Nintendo Wii המבוססת על מציאות מדומה (Virtual reality), בעוד ש-11 חולים נוספים הוקצו לפעילות השיקומית המקובלת. ההקצאה האקראית בוצעה בממוצע 24 ימים לאחר הופעת שבץ מוחי איסכמי או המוראגי בחומרה קלה עד בינונית.

החוקרים מדווחים כי בתחילת המעקב, הראו החולים ציון התחלתי של פגיעה בתפקוד הזרוע (Arm deficit score) גבוה בארבע נקודות במדד ה-Chedoke-McMaster Scale. אלו בקבוצת ה-Wii הראו חוזק אחיזה ממוצע גבוה יותר בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת (22±10 ק”ג לעומת 19±15 ק”ג). החוקרים מבהירים כי כפי שניתן היה לצפות במחקר בעל מדגם קטן, הרי שהיו הבדלי מה בין הקבוצות בתחילת המחקר. כך למשל, ביד המקרה נמצא כי חולים שהוקצו אקראית לזרוע ה-Wii סבלו משבץ מוחי קשה יותר.

במפגשי המשחקים, השלימו החולים בזרוע ה-Wii של המחקר חצי שעה של משחק טניס מדומה, וכן חצי שעה של משחק בישול מדומה (Cooking Mama) אשר בו נדרשו לבצע פעולות מדומות כגון גירור גבינה או חיתוך וקילוף של ירקות.

החוקרים מסבירים כי טכנולוגית המשחק של Nintendo Wii עושה שימוש בשלט רחוק אלחוטי בו אוחז השחקן. מערכת של זיהוי תנועה מאפשרת לשחקן לצפות בפעולותיו על גבי מסך הטלויזיה עם משוב סנסורי הפועל כמעט בזמן אמת. בנוסף, באמצעות התנועות בסיוע-המחשב השחקן אינו זקוק לבצע תנועות הנפה גדולות במסגרת המשחק.

החולים שהוקצו לפעילות הפנאי השיקומית המקובלת בילו את אותו פרק הזמן במשחקי קלפים, במשחק הקוביות Jenga ובכירטוס קלף (כבמשחק בינגו). החולים בשתי הקבוצות קיבלו הנחיה לעשות שימוש בעיקר בידם הפגועה.

בתום ארבעה שבועות של מעקב שהחלו בסיום השבועיים של ההתערבות, בחנו החוקרים את הקבוצות באמצעות מבחן ה-Wolf Motor Function Test (WMFT), מבחן ה-Box and Block test ומדד ה-Stroke Impact Scale.

החוקרים מציינים כי בסך הכל, שמונה חולים (80%) בקבוצת הביקורת ותשעה חולים (90%) בקבוצת משחקי ה-Wii השלימו את כל שמונת המפגשים. פרק הזמן הכולל הממוצע של מפגשי המשחק עמד על 388 דקות בקבוצת הביקורת ו-364 דקות בקבוצת ה-Wii.

לדברי החוקרים, תוצאותיהם מראות כי ההתערבות אינה רק פשוטה ליישום, אולם גם בטוחה, שכן לא דווחו תופעות לוואי רציניות בשתי הקבוצות, ולא נצפה הבדל בתופעות הלוואי בין השתיים. דווח על מקרה בודד של סחרחורת בקבוצת הביקורת, וסך של ארבעה חולים (40%) מקבוצת הביקורת ושישה חולים (60%) בקבוצת ה-Wii דיווחו על תסמין כלשהו במהלך המשחק.

החוקרים מוסיפים כי ארבעה חולים בקבוצת ההתערבות הראו שיפור מובהק בתפקוד המוטורי העדין והגס, שבא לידי ביטוי בשיפור במהירות ובחוזק האחיזה בהשוואה לערכי הבסיס. לדבריהם, נצפה שיפור בתפקוד המוטורי ובחוזק האחיזה אשר לא נצפה בקרב החולים בקבוצת הביקורת.

לאחר תקנון להבדלים שהוזכרו בין הקבוצות בתחילת המעקב, נמצא כי התערבות ה-Wii הביאה להפרש של שבע שניות בפרק הזמן שנדרש לחולים לביצוע משימה (כפי שנמדד באמצעות מבחן ה-WMFT) בהשוואה לאלו בקבוצת השיקום המקובל. פירוש הדבר, מסבירים החוקרים, כי אלו שהוקצו אקראית לזרוע משחקי ה-Wii מסוגלים היו להשלים משימה בשבע שניות פחות מאשר אלו בקבוצת הביקורת, הבדל של כ-30%, וזאת תוך תקנון להבדלים בסיסיים בין הקבוצות. הם מזכירים כי הבדל של שנייה אחת או שתיים נחשב כמשמעותי קלינית בהקשר זה.

החוקרים טוענים כי המשימות החוזרניות והפעולות הספציפיות-למשימה אותם נדרשו החולים לבצע במסגרת משחקי ה-Wii מערבים את מערכת ה-Mirror neuron system, הקשורה בפלסטיות המוחית. אזור מסוים במוח או מערך של נוירונים עשוי להיות משופעל פשוט בכך שהאדם צופה באנשים אחרים מבצעים פעולה, הם מסבירים.

על אף שנמצאו הבדלים במידת השיפור שחלה בחוזק האחיזה בין הקבוצות, לאחר תקנון להבדלים בסיסיים איבד ממצא זה ממובהקותו הסטטיסטית.

החוקרים מסבירים כי הרציונל העומד מאחורי בחינת טכנולוגיות משחק בטיפול בחולים לאחר שבץ מוחי נובע מכך שהגישות השיקומיות הנוכחיות דורשות זמן, מראות השפעה צנועה בלבד, דורשות מחקר וטיפול אינטנסיביים ובדרך כלל זוכות להיענות נמוכה בלבד מצד החולים. בנוסף, השיקום המקובל לא תמיד זמין עבור החולים, ועשוי להיות יקר. בניגוד לכך, מערכת משחקי ה-Nintendo המבוססת על מציאות מדומה הינה נגישה ומושכת יותר עבור החולים, הם טוענים, כשאלו נוטים להראות מעורבות רבה יותר וליהנות מהמשחק. לדבריהם, הצעד הבא יהיה עריכת מחקר גדול יותר, כשבכוונתם להגיש בקשה למענק שיאפשר מחקר רב-מרכזי של טכנולוגית Wii במסגרת השיקום של חולים לאחר שבץ.

מומחית בתחום אשר נתבקשה להגיב לפרסום הדברים, טוענת כי העיקרון שנבחן במחקר הנוכחי, העושה שימוש בטכנולוגית משחקי Wii בחולים לאחר שבץ מוחי, הינו רעיון מצוין. לדבריה, יש בכך משום יישום של עקרונות השליטה המוטורית והלמידה המוטורית לתוכנית ממשית שכעת ניתן לבחון את יעילותה.

המומחית מוסיפה כי ידוע מבחינה מדעית כי על מנת להשתקם, על החולה להפעיל קשב, ראייה ותנועה. מערכת משחקי ה-Wii מפעילה את אלו בצורת משחק, ובנוסף הינה מהנה ומעודדת את המטופל להשיג מטרה כלשהי. לפיכך, המדובר לטענתה במחקר חשוב ביותר המשלב את הידוע כיום אודות תהליכי למידה עם טכנולוגית משחק חדישה.

מתוך הכנס השנתי International Stroke Conference שנערך במרץ 2010 בסן-אנטוניו, טקסס.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניטור לחץ דם באמצעות המכשיר החכם מסייע בהפחתת לחץ דם לאחר שחרור מחדר המיון

    ניטור לחץ דם באמצעות המכשיר החכם מסייע בהפחתת לחץ דם לאחר שחרור מחדר המיון

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Cardiology מדווחים חוקרים משיקגו על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת התערבות מבוססת-צוות שכללה הדרכה ותמיכה בשימוש במכשירים ניידים בחדר המיון תועדה ירידה גדולה יותר בלחץ הדם הסיסטולי לאחר שישה חודשים, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי לאחר השחרור מבית החולים. המחקר האקראי כלל 574 מבוגרים (גיל ממוצע של […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול-עצמי כנגד מיגרנה

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול-עצמי כנגד מיגרנה

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר תרופה למיגרנה במתן-עצמי, המספקת אפשרות טיפול מהירה ונוחה יותר לחולים עם מיגרנה. הטיפול ניתן באמצעות מזרק אוטומטי, המספק מנה יחידה של Dihydroergotamine Mesylate ומאושר לטיפול במקרים אקוטיים של מיגרנה וכאב חמור חד-צדדי בראש משנית לכאבי ראש מקבצי במבוגרים. המומחים מסבירים כי מיגרנה מתאפיינת בהתקפים חוזרים של […]

  • כריתת רחם מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם גם עם טיפול באסטרוגן

    כריתת רחם מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם גם עם טיפול באסטרוגן

    במאמר שפורסם בכתב העת Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, המבוסס על נתונים מסקרי NHS (או Nurses’ Health Study) ו-NHS-II, מהן עולה סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים לאחר כריתת רחם לפני גיל 50 שנים. החוקרים השלימו ניתוח נתונים מסקרי NHS ו-NHS II שכללו 239,907 משתתפות, עם מעקב ממוצע של 34.17 […]

  • מעט חולים עם הפרעה דיאסטולית בתפקוד הלב מתקדמים לאי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור של חדר שמאל

    מעט חולים עם הפרעה דיאסטולית בתפקוד הלב מתקדמים לאי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור של חדר שמאל

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Open Heart עולה כי חלק קטן מהחולים האסימפטומטיים עם הפרעה קדם-קלינית בתפקוד הדיאסטולי של חדר שמאל מתקדמים לאי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור של חדר שמאל, עם היארעות גבוהה יותר בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעה בתפקוד הדיאסטולי של חדר שמאל עשויה להוביל להתפתחות אי-ספיקת לב עם מקטע […]

  • עייפות עשויה להישאר לאורך שנה לאחר אירוע איסכמי חולף

    עייפות עשויה להישאר לאורך שנה לאחר אירוע איסכמי חולף

    עייפות הינה תלונה נפוצה לאחר אירוע איסכמי חולף (Transient Ischemic Attack, או TIA) כאשר למעלה ממחצית מהחולים מתלוננים על עייפות למשך עד שנה לאחר האירוע, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. היסטוריה של חרדה או דיכאון הייתה נפוצה כפליים בחולים עם עייפות, בהשוואה לאלו ללא תלונה זו. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי נערך בבית […]

  • חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון חדש כנגד מחלת ליים יעיל בקבוצות גיל שונות

    חיסון ניסיוני כנגד מחלת ליים  (Lyme Borreliosis), VLA15, נמצא בטוח, נסבל היטב ואימונוגני במטופלים בגילאי 5-65 שנים, כאשר בילדים ומתבגרים תועדו תגובות משמעותיות יותר מאשר במבוגרים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים בחנו את הבטיחות והאימונוגניות של החיסון הניסיוני VLA15, אשר ניתן במשטרי חיסון שונים, במסגרת מחקר בשלב 2 שנערך […]

  • מחלות רקע רבות עשויות להשפיע משמעותית על הפרוגנוזה של סקלרודרמה

    מחלות רקע רבות עשויות להשפיע משמעותית על הפרוגנוזה של סקלרודרמה

    במאמר שפורסם בכתב העת ACR Open Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי בחמישית מהחולים עם סקלרודרמה ישנן מחלות רקע רבות, בעיקר מחלות לב וכלי דם וגורמי סיכון משמעותיים למחלות לב וכלי דם. נוכחות מחלות רקע רבות מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים והפרעה בתפקוד הגופני. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות וההשפעה […]

  • תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    הבחירה בטיפול כלייתי חליפי, לצד גורמים דוגמת משך דיאליזה, גורם ושלב מחלת כליות כרונית, עשויים כולם להשפיע על רמות Renalase, Dopamine ו-Norepinephrine בחולים עם מחלת כליות כרונית, ממצאים המדגישים את חשיבות ניטור רמות סמנים אלו בדם לחיזוי התקדמות מחלת כליות כרונית והסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת BMC Nephrology. החוקרים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך