במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולות עדויות התומכות בקשר בין סוכרת במהלך היריון ובין סיכון מוגבר להפרעות בתפקוד המוח ומערכת העצבים בילדים, כולל אוטיזם.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מתוארת ב-9% מההריונות בארצות הברית, כאשר ההיארעות מצויה במגמת עליה על-פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן אך לא ידוע אם סוכרת גורמת להפרעות בתפקוד המוח ומערכת העצבים. עם זאת, כאשר אימהות סובלות מסוכרת בזמן היריון, הסיכון לאבחנה של הפרעות נוירו-התפתחותיות גבוה יותר ב-28%, כך עולה מניתוח נתונים מ-202 מחקרים מוקדמים שכללו למעלה מ-56 מיליון זוגות אם-ילד.
בילדים לאימהות עם סוכרת בזמן היריון נרשם סיכון גבוה ב-25% לאוטיזם, עליה של 30% בסיכון להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות ועליה של 32% בסיכון לליקוי אינטלקטואלי. עוד נרשמה עליה של 20% בסיכון לבעיות תקשורת, סיכון גבוה ב-17% להפרעות תנועה וסיכון גבוה ב-16% להפרעות למידה בהשוואה לילדים לאימהות ללא סוכרת בזמן היריון.
אבחנה של סוכרת לפני היריון מלווה בעליה של 39% בסיכון לאחת מההפרעות הנוירו-התפתחותיות לעומת סוכרת הריונית המתחילה בהיריון ולעיתים קרובות חולפת לאחר מכן.
שבעה מהמחקרים המוקדמים יותר השוו בין ילדים לאימהות סוכרת ואחאים. הנתונים לא הצביעו על השפעה של סוכרת אימהית, רמז לכך שגורמים גנטיים או משפחתיים עשויים לתרום לסיכון המוגבר.
ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות של תמיכה רפואית בנשים בסיכון להתפתחות סוכרת וניטור רציף של הילדים.
The Lancet Diabetes & Endocrinology, April 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!