גריאטריה

מאה שנות ויטמינים והקשישים/מאת ד”ר ארתור ליבוביץ עורך מדור גריאטריה

באמצע שנות החמישים של המאה הקודמת, עם בוא עידן השפע במזון במערב נראה היה כי בעיית המחסור בויטמינים אינה קיימת יותר.  באופן מסורתי, הנושא נלמד בבתי הספר לרפואה במערב אך הדוגמאות למחסור בויטמינים היו תמיד מן העולם השלישי.

אנו עדיין נמצאים בעצומו של עידן השפע במזון אבל בשנים האחרונות הויטמינים נחקרים שוב ומבט חדש מופנה להשפעותיהם. הסיבה היא שבמחצית המאה העשרים עלה מספרם של הקשישים במערב באופן משמעותי ובקרבם עלולים להתגלות מצבים של חסר ויטמינים.

הכיצד בני-אדם בעידן השפע במזון יסבלו מחסור ?  לעניין זה מספר סיבות :  קשיי תפקוד, בדידות, עוני, קושי בלעיסה ובבליעה.  אני זוכר שבכנס על בריאות הקשישים שנערך לפני מספר שנים  בלונדון הציגו  עמיתנו מספר קשישים מסביבה לאו דווקא דלת אמצעים, שניזונו במשך חודשים רבים  מתה וביסקוויטים. “משטר תזונתי זה” נוח ללעיסה, נוח להכנה ומשביע, הוא דוגמא לתזונה לקויה ולא מאוזנת. ואומנם הקשישים מהווים כיום קבוצת סיכון למחסור בויטמינים.

בשנים האחרונות פורסמו עבודות המשקפות כמה מן הליקויים הקשורים במחסור בויטמינים אצל קשישים. בעבודות אלו התבררו עובדות חדשות ביחס למעורבות הויטמינים בבעיות מרכזיות בגריאטריה  כמו: ירידה קוגניטיבית, נפילות ושברים.

בכתבה זו נתרכז ב: ויטמין 12B, חומצה פולית וויטמין D.

הדיווחים על ויטמין 12B וחומצה פולית וההקשר שלהם להומוציסטאין  הופיעו כבר בשנות השמונים. בתחילה נקשר ההומוציסטאין בסיכון למחלות לב וכלי דם ובהמשך היו דיווחים גם על קשר שלו עם התפקוד הקוגניטיבי.  נושא זה נמצא עדיין במחקר, אך ברור כיום שמחסור בשני הויטמינים הללו, או רמה נמוכה שלהם בדם רווח אצל קשישים בשעורים גבוהים מעל הצפוי בחברת השפע. כאן הלקח החשוב , הן למומחים בגריאטריה והן לרופאי הקהילה המטפלים ברוב הגדול של הקשישים: תנו דעתכם לכך ותדאגו שכל אדם יצרוך  ויטמין 12B וחומצה פולית ולא יחסר.

ויטמין נוסף הנחקר יותר ויותר לאחרונה הוא ויטמין D.   ההיסטוריה של ויטמין D מעניינת ביותר ובמידת מה משקפת את התפתחות הרפואה במשך השנים. שמו נקשר בזמנו במחלת הרככת אצל ילדים ודורות רבים בעבר קיבלו תוספות של שמן דגים העשיר בוויטמין  זה כדי לחזק את השלד.  במשך השנים נמצא כי ויטמין D עובר כמה שלבים  בגוף כדי להפוך לפעיל כגון: חשיפה לאור ושינוי המבנה  הכימי בכליות ובכבד (הידרוקסילציה בשני מקומות). נמצא גם שחולי כליות זקוקים לוויטמין D ( Alfa D3 ) כתוספת. דומה היה שלמדנו הכל על ויטמין D  ואנו מספקים אותו לכל מי שנחוץ לו וכמה שנחוץ לו.  והנה מתברר בשנים האחרונות שיש לנו עוד מה ללמוד על ויטמין D.

המספר הגדל של הקשישים והתנאים הסביבתיים-חברתיים שאינם תמיד מיטביים יחד עם הנטייה הידועה לשברים בגיל זה מיקדו את תשומת הלב גם על ויטמין D.  החל משנת 1992 יש דיווחים בספרות כי שימוש בתוספות סידן ובוויטמין D צמצם את סכנת השברים. כנראה, שהמניעה עובדת לא רק ע”י חיזוק העצם, אלא גם ע”י תרומה  לתפקוד מערכת השרירים בגוף. ייתכן שלוויטמין D יש השפעה מיטיבה על יציבות הגוף ואולי גם על תפקוד מע’ העצבים המרכזית. עבודות בחיות מעבדה למשל הראו כי מחסר בוויטמין D אצל חולדה אם גורם נזק מוחי לעוברה. 

חשוב לנו כרופאים העוסקים ברפואת הזקנה  וחשוב לבני הגיל השלישי להתעדכן במידע החדש לגבי ויטמין D. רמה בדם של 10-18 ng/mL     25-hydroxyvitamin D   הנחשבת תקינה מבוססת בעיקר על עבודות קליניות שמתייחסות לבעיות של עצמות הגוף.   ייתכן שלגבי  תפקודים נוספים נדרשת רמה אחרת. חשוב לזכור: קשישים הם  ציבור חשוף למחסור בוויטמין D !  הנה כי כן, מעידן בו הרככת היוותה סכנה לילדים בעבר עברנו לעידן הנוכחי בו המחסור בוויטמין D עלול לפגוע  בקשישים.

מקובל לחשוב שהשנים 1906- 1905 הן התקופה בה התחלנו להכיר ולהבין את חשיבות הויטמינים. היום, מקץ 100 שנים אנו לומדים עדיין על היבטים חשובים של פעילותם. ההרכב הדמוגרפי של חברת בני האדם, משתנה והקשישים בינינו שמספרם גדל מציבים אתגרים ישנים / חדשים כמו המחסור בויטמינים.

לעיון נוסף:

*   Forster S, Gariballa S. Age as a determinant of nutritional status: a cross sectional study. Nutr J, 2005; 4(1):28.

*    Finglas PM, et al.  Research  goals for folate and related B Vitamin in Europe.  Eur J Clin Nutr., 2005. (Epub ahead of print).

*        Nurk E, et al. Plasma total homocysteine and memory in the elderly. The Hordaland Homocysteine study.  Ann Neurol, 2005; 58(6):847-857.

*        Mooijaart SP, et al. Homocysteine, vitamin B-12, and folic acid and the risk of cognitive decline in old age: The Leiden 85-Plus study. Am J Clin Nutr, 2005; 82(4):866-871.

*        Friso S, Choi SW. The potential cocarcionogenic effect of vitamin B12 deficiency. Clin Chem Lab Med , 2005; 43(10):1158-1163.

*        Herrmann M, Widmann T, Herrmann W. Homocysteine a newly recognized risk factor for osteoporosis. Clin Chem Lab Med, 2005: 43(10):1111-1117.

*        Andres E, et al. Food-covalamin malabsorption in elderly patients: clinical manifestations and treatment. Am J Med, 2005; 118(10):1154-1159.

*        Ticker KL, et al. High homocysteine and low B vitamins predict cognitive decline in aging men: The Veterans Affairs Normative Aging Study.  Am J Clin Nutr, 1996; 63(3): 306-314.

*        Vitamin D and fracture prevention treatment still indicated but clarification needed. Age and Ageing, 2005; 34:542-544.

*        Porthouse J, Cockayne S, King C et al. Randomised controlled trial of calcium and supplementation with cholecalciferol (vitamin D3) for prevention of fractures in primary care. BMJ, 2005; 330:1003.

*        Grant AM, Avenell, Campbell MK, et al. Oral vitamin D3 and calcium for secondary prevention of low trauma fractures in elderly people (Randomised Evaluation of Calcium or vitamin D, Record): a randomized placebo-controlled trial. Lancet, 2005; 365:1621-1628.

*        Smith HE, et al. Effect of annual intramuscular vitamin D3 supplementation on fracture risk: population based, randomized, double blind, placebo-controlled trial. Osteoporos Int, 2004; 15: S8 OC10.

*        Dukas L, et al. Treatment  with alfacalcidol in elderly people significantly decreases the high risk of falls associated with a low creatinine clearance of <65 ml/min Osteoporos Int, 2004;16:198-203

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    בחולים שבריריים עם אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (או Non-ST-Elevation Myocardial Infarction) גישה פולשנית ראשונית עשויה להיות מלווה בנזק מוקדם עם תועלת מאוחרת ובסופו של דבר בעלת השפעה ניטרלית על הישרדות החולים לאחר שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר MOSCA-FRAIL נערך ב-13 בתי חולים בספרד וכלל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה