התועלת של נוגדי-חמצון בטיפול במחלת אלצהיימר (Arch Neurol)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת Archives of Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי שילוב נוגדי-חמצון הכולל וויטמין E, וויטמין C ו-ALA (Alpha-Lipoic Acid) לא הביא לשינוי בסמנים בנוזל השדרה הקשורים לפתולוגיה של עמילואיד וחלבוני טאו בחולים עם מחלת אלצהיימר בדרגה קלה-עד-בינונית.

מטרת המחקר הייתה לבחון אם לתוספת נוגדי-חמצון השפעה על סמני מחלת אלצהיימר בנוזל שדרה. המחקר הינו מחקר כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו בקרב משתתפים עם מחלת אלצהיימר בדרגה קלה עד בינונית.

המשתתפים חולקו באקראי לטיפול בן 16 שבועות בוויטמין E (Alpha-Tocopherol) במינון 800 IU ביום עם וויטמין D במינון 500 מ”ג ליום וALA במינון 900 מ”ג ליום; לטיפול בקו-אנזים Q במינון 400 מ”ג, שלוש פעמים ביום; או פלסבו.

היעד העיקרי היה השינוי מתחילת המחקר ועד לאחר 16 שבועות בסמני מחלת אלצהיימר ועקה חמצונית בנוזל השדרה, תפקוד קוגניטיבי (מבחן מיני-מנטל) והערכה תפקודית.

המחקר כלל 78 חולים שחולקו באקראי; 66 סיפקו דגימות נוזל שדרה שהיו באיכות מספקת להערכה ביוכימית. הטיפול שניתן במסגרת המחקר נסבל היטב, אך הידרדרות מואצת במדד מיני-מנטל תוארה בקבוצת הטיפול המשולש, ממצאים שהעלו חשש בנוגע לבטיחות הטיפול. לא תוארו הבדלים בשינויים ב-Aβ42, חלבוני טאו ו-P-tau181 בנוזל השדרה בין קבוצות המחקר השונות.

רמות F2-Isoprostane בנוזל השדרה, סמן לעקה חמצונית, ירדו בממוצע ב-19% מתחילת המחקר ועד לאחר 16 שבועות בקבוצת הטיפול בוויטמין E, C ו-ALA, אך נותרו ללא שינוי בשתי הקבוצות האחרות.

ממצאי המחקר לא מעידים על כל השפעה מועילה לקו-אנזים Q על הסמנים בנוזל השדרה. ממצאים אלו אינם תומכים במחקרים קליניים נוספים להערכת קו-אנזים Q לטיפול במחלת אלצהיימר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי לנוגדי חמצון לא הייתה השפעה על סמנים בנוזל השדרה הנוגעים לפתולוגיה של עמילואיד וחלבוני טאו. הירידה ברמות F2-Isoprostane בנוזל השדרה במטופלים בנוגדי חמצון רומז להפחתת עקה חמצונית במוח. עם זאת, עלה חשש מפני הידרדרות קוגניטיבית מואצת, הדורשת הערכה זהירה במידה וייערכו מחקרים ארוכי-טווח בנושא.

Arch Neurol. Published online March 19, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך