הפגיעה הלבבית של הרצפטין הפיכה וניתן להמשיך בטיפול במקרים של סרטן שד מתקדם (J Clin Oncol)

ממחקר חדש בנשים עם סרטן שד מתקדם עולה כי הפגיעה הלבבית הקשורה בטיפול בהרצפטין (Trastuzumab) היא הפיכה וניתן להמשיך בטיפול אם אין אפשרויות טיפול אחרות.

החוקרים טוענים כי למרות שיש עדויות אנקדוטליות לכך שהפגיעה הלבבית של הרצפטין הינה הפיכה וכי ניתן להמשיך בטיפול במקרים של סרטן שד מתקדם, זהו המחקר הגדול ביותר בעולם שהראה שהדבר אכן אפשרי. עבור החוקרים הדב היה ברור זה זמן רב, אך הם אינם משוכנעים כמה האמינו בזה אחרים.

החוקרים מדגישים כי זהו המחקר הראשון שבדק את השימוש בהרצפטין “בעולם האמיתי”, עם מגוןן הערפלנים ותחת טיפול ממושך בתרופה. מחקרים קליניים שבדקו את התרופה השתמשו בה לשנה אחת בלבד, אך לרוב היא ניתנת למשך מספר שנים, ולכן החוקרים ביקשו לכמת את הסיכונים. חלק מהמשתתפים קיבלו את התרופה למשך עד 6 שנים.

במחקר העריכו החוקרים באופן רטרוספקטיבי את הפגיעה הלבבית של הרצפטין בקרב 173 נשים עם סרטן שד מתקדם שטופלו בתרופה למשך שנה אחת לפחות, עם חציון טיפול של 21.3 חודשים. לאחר חציון תקופת מעקב של מעל 32 חודשים, 49 חולות (28%) פיתחו אירוע לבבי. 3 חולות (1.7%) פיתחו ירידה אסימפטומטית במקטע הפליטה של חדר שמאל (LVEF) של 20%, 27 חולות (15.6%) פיתחו פגיעה לבבית בדרגה 2 ו-19 חולות (10.9%) פיתחו פגיעה לבבית בדרגה 3.

סה”כ, רק 15 חולות מ-49 שאובחנו עם פגיעה לבבית היו סימפטומטיות בזמן האבחנה. מהן, 14 הפסיקו את הטיפול ו-11 החלימו עם טיפול לבבי ספציפי (חסמי ביתא, עם או בלי מעכבי ACE). 3 חולות לא החלימו, ואחת מהן נפטרה. בקרב 34 החולות האסימפטומטיות, 17 הפסיקו את הטיפול בהרצפטין 15 החלימו לחלוטין, עם או בלי טיפול לבבי. הרצפטין הופסק בקרב 17 מ-34 החולות האסימפטומטיות.

לאחר החלמה מלאה של התפקוד הלבבי ולאחר הערכה זהירה של הסיכונים והיתרונות, 26 חולות טופלו שוב בהרצפטין, 16 לא סבלו מפגיעה לבבית נוספת ו-10 פיתחו פגיעה לבבית נוספת. מבין 10 החולות הללו, 5 החלימו לחלוטין לאחר הפסקת הרצפטין ו-5 שמרו על LVEF מעט ירוד ללא תסמינים. הרצפטין הופסק, ביחד עם הערכה תקופתית מעמיקה של התפקוד הלבבי.

במאמר מערכת נכתב כי המחקר הינו רטרוספקטיבי ומוגבר בשל מספר האירועים הקטן. החדשות הטובות הן שנראה כי הפגיעה הלבבית הקשורה בטיפול בהרצפטין הינה לרוב הפיכה.

עם זאת, מצויין כי לעת עתה עדיין יש להיזהר בטיפול בהרצפטין בכל חולה עם סיפור של בעיות לבביות. במחקר נמצא קשר משמעותי בין LVEF בתחילת המחקר ובין אירועים לבביים (HR=0.94, P=0.001).

מרבית החולות קיבלו טיפול ב-Anthracyclines לפני הרצפטין וכמחצית עברו טיפולי הקרנות קודם לכן. החולות קיבלו גם מגוון טיפולי כימותרפיה אחרים עם הרצפטין, דוגמאת Taxanes ו-Vinorelbine (Navelbine). דרושה עבודה נוספת להערכת הסיכון לפגיעה הלבבית הקשורה בטיפול משולב בהרצפטין ו-Taxane.

לא נמצא קשר בין גיל, חשיפה קודמת להקרנות, או חשיפה ל-Anthracycline או כימותרפיה במינון גבוה עם השתלת תאי גזע וסיכון מוגבר להתפתחות פגיעה לבבית תחת טיפול בהרצפטין. עם זאת, החוקרים מציינים כי העדר הקשר עשוי להיות התוצאה של גודל מדגם קטן. סכרת קיימת מראש, מחלת עורקים קורונרים והפרעה בתפקוד המסתמים כולם היו קשורים בשיעור מוגבר של אירועים לבביים הקשורים בטיפול בהרצפטין.

החוקרים הודו כי כל הערפלנים הללו הקשו על הערכה מדויקת של הממצאים, אך התעקשו כי זהו המצב “בעולם האמיתי” בחולות עם סרטן שד מפושט.

לדברי החוקרים , קרדיולוגים מפחדים לעיתים מהרצפטין, אך הם חייבים להבין שהטיפול מאריך הישרדות, וניתן לטפל היטב בתופעות הלוואי, דבר שלא היה ברור לחלוטין לפני המחקר.

עם זאת, הם מדגישים כי שכיחות הפגיעה הלבבית בעקבות טיפול בהרצפטין גבוהה יותר מכפי שחשבו בעבר ולכן מציבים דגש על חשיבות מעקב הדוק בחולים אלו. יש לבצע הערכה לבבית לפני התחלת הטיפול ולאחר מכן בדיקות חוזרות כל 2-3 חודשים. אך המטופלות אינן צריכות לעבור בדיקה אצל קרדיולוג אלא אם יש בעיה.

כאשר צצה בעיה, תקשורת טובה יותר בין המחלקה האונקולוגית והקרדיולוגית יהפוך את הבעיה לקלה יותר.

כמו כן, הם מדגישים כי הממצאים אינם תקפים בחולות עם סרטן שד בשלב מוקדם. הפגיעה הלבבית מהווה דאגה גדולה בחולות אלו, והחוקרים כותבים  כי במקרים בהם מתפתחת בעיה לבבית בחולות סרטן שד מוקדם המטופלות בהרצפטין, בהן משך הטיפול האופטימלי אינו ידוע, הם לא יחזרו על הטיפול.

J Clin Oncol. Published online ahead of print August 14, 2006.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    הבחירה בטיפול כלייתי חליפי, לצד גורמים דוגמת משך דיאליזה, גורם ושלב מחלת כליות כרונית, עשויים כולם להשפיע על רמות Renalase, Dopamine ו-Norepinephrine בחולים עם מחלת כליות כרונית, ממצאים המדגישים את חשיבות ניטור רמות סמנים אלו בדם לחיזוי התקדמות מחלת כליות כרונית והסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת BMC Nephrology. החוקרים […]

  • שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics עולה כי שימוש בקנאביס במהלך ההיריון מלווה בעליה של 75% בסיכון למשקל לידה נמוך, לצד עליה של 52% בסיכון ללידה מוקדמת ועליה של 57% בסיכון ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 51 מחקרים עם למעלה מ-21 מיליון משתתפים, במטרה לקבוע את הקשר בין […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Telisotuzumab Vedotin לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met לאחר טיפול סיסטמי קודם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר גם את בדיקת VENTANA MET (SP44) RxDx Assay של חברת רוש […]

  • התקן תוך-רחמי מפריש הורמונים אינו מעלה את הסיכון למלזמה

    התקן תוך-רחמי מפריש הורמונים אינו מעלה את הסיכון למלזמה

    בניגוד לגלולות למניעת היריון, שימוש בהתקן תוך-רחמי הורמונאלי אינו מלווה בסיכון מוגבר למלזמה בנשים עם מנורגיה, כך מדווחים חוקרים מבית הספר לרפואה בהרווארד במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. החוקרים בחנו את הנתונים ממאגר TriNetX Research Network, הכולל 95 ארגונים רפואיים בין 2001 עד 2024 וזיהו נשים עם מנורגיה בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות כוללת טובים יותר בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב שקיבלו טיפול כימו-אימונותרפי לעומת אלו ללא אירועים אלו, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Cancer. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 399 חולים (גיל חציוני של 66 שנים, 55.4% […]

  • חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    בחולים עם יתר לחץ דם לא-מטופל או לא-מאוזן שהחלו טיפול תרופתי מונותרפי לאיזון לחץ דם במהלך החודש הראשון לאחר האבחנה תועד סיכוי גבוה יותר להשגת איזון לחץ דם בתוך שישה חודשים, בהשוואה לאלו שהחלו בטיפול בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hypertension. למרות שאיזון לחץ הדם נשמר לאורך 30 חודשים, בלמעלה מ-30% […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך